Kenapa anda memerlukan kepompong untuk bayi baru lahir | pangudownloads.com
Saya ibu!

Kenapa anda memerlukan kepompong untuk bayi baru lahir

Hari ini, untuk menjaga bayi, banyak penyesuaian baru telah dicipta, yang tidak diketahui oleh ibu dan nenek kami. Di antara mereka, kepompong adalah tilam ergonomik, yang mempunyai bentuk anatomi yang mengulangi garis besar tubuh bayi. Beribu-ribu ulasan bersemangat ibu menunjukkan bahawa dia akan membuat bulan pertama kehidupan bayi lebih mudah dan lebih menyenangkan.

Jenis kepompong

Kenapa anda memerlukan kepompong untuk bayi baru lahir

Bentuk khas tilam adalah perkembangan ahli neonatologi Perancis yang mencari jalan untuk mewujudkan keadaan ideal untuk perkembangan bayi pramatang.

Setelah melihat hasil penyesuaian mereka, mereka menyedari bahawa penemuan mereka akan sesuai untuk kanak-kanak yang sihat, dewasa. Hakikatnya ialah tilam menyesuaikan diri dengan kanak-kanak, meniru keadaan intrauterin, ketika tubuhnya riang, lembut dan hangat.

Mana-mana kepompong untuk bayi yang baru lahir adalah lembut dan menyenangkan untuk menyentuh dan mempunyai selekoh di pangkalan, serta sisi yang tinggi. Ini adalah sejenis sarang yang boleh melindungi kerumitan dari semua pihak dan membolehkannya berasa selesa seperti di tangan ibu.

 • Yang paling popular dan paling mudah adalah kepunyaan kasur dari jenama Perancis Red Castle. Ini diperbuat daripada tilam poliuretana dan poliamida dengan rehat untuk meletakkan bayi yang selesa. Terdapat beberapa saiz yang sesuai untuk bayi yang baru lahir dengan berat yang berbeza. Sarang ini dilengkapi dengan tali pinggang keledar dan penutup yang boleh ditanggalkan.
 • Analog yang paling dekat adalah sarang dari Babynest jenama Sweden. Ia mempunyai asas busa sejuk, bahagian lembut dari holofiber dan penutup yang dibuat daripada kapas semulajadi. Kepompong ini juga membantu bayi baru lahir untuk merasa dilindungi di tempat tidur besar atau ketika tidur bersama dengan ibu, bagaimanapun, ia tidak mempunyai dasar anatomi. Dimensi produk dikawal oleh reben.
 • Pembawa kepompong melindungi bayi dari tekanan akibat dunia baru yang besar dan membantu ibu bapa dalam pengangkutan mereka. Membawa disediakan dengan mengendalikan dan tali bahu ditutup sepenuhnya dengan zip dan mempunyai hood, jadi mudah alih sering dimasukkan ke dalam kereta dorong untuk haba tambahan. Ia mudah untuk menggunakan sarang sedemikian apabila mengembara di angkutan umum, pergi ke poliklinik. Di dalamnya, bayi akan tidur nyenyak, tidak bertindak balas terhadap faktor luaran yang menjengkelkan.
 • Sampul-kepompong sangat sesuai untuk pelepasan, terutama pada musim sejuk, dan untuk berjalan-jalan di kereta dorong. Selalunya sampul surat itu ditambah dengan bulu merino, yang menghasilkan mikroklimat yang unik di dalam pakej - bayi tidak akan sejuk dan tidak panas.
 • Dan, akhirnya, ada cocoon-cocoon khas. Ini adalah lampin yang khusus dipotong dengan Velcro yang membolehkan anda dengan cepat dan perlahan-lahan melayang bayi yang baru lahir. Seringkali lampin membantu kanak-kanak yang tidak selesa untuk tidur atau makan dengan senyap, tanpa mengganggu pena mereka. Lampin sebagai poket untuk kaki dan kedua-dua tepi tangan Velcro dibajak, membolehkan anda dengan cepat membalut bayi, memberinya rasa aman dan keyakinan. Dengan cara ini, bayi swaddled dengan cara yang sama, anda boleh memasukkannya ke dalam sampul surat kepada haba atau meletakkannya di tilam anatomi untuk lebih santai dan selesa.

Faedah penggunaan

Kenapa anda memerlukan kepompong untuk bayi baru lahir

Seperti yang anda tahu, pada bulan pertama bayi berasa tidak selesa di ruang terbuka yang besar. Dia lebih gementar apabila tangan dan kakinya berada dalam kebebasan yang lengkap. Sebahagian masalah ini diselesaikan oleh lampin. Tetapi pakar pediatrik moden tidak lagi menganggap pemikiran yang mantap dan ketat.

Pada pendapat mereka, bayi, yang kurang terkawal, mampu membiasakan diri dengan pergerakan tangannya dan menyedari tubuhnya sebelum ini, dia lebih tenang dan berkembang dengan lebih baik. Sarang-sarang dalam hal ini jauh lebih baik, kerana ia melindungi tubuh kanak-kanak dari semua pihak, tanpa memberikan banyak ruang kepada tangan. Dalam kes ini, setiap kanak-kanak masih boleh menyentuh mukanya atau ibu, melambai tangan dan belajar melalui mereka di dunia.

Varian perantaraan adalah sampul surat kepompong, yang, tidak seperti lampin, tidak memegang tangan dengan ketat, tetapi juga tidak membenarkan mereka bergerak secara chaotically.

Plus kedua adalah postur semula jadi yang baru lahir. Takut gagal pernafasan (yang dipanggil SIDS) semasa tidur menentukan pakar kanak-kanak mengesyorkan bahawa ibu-ibu dan memilih firma dan tahap tilam. Tetapi, dari sudut pandang fisiologi bayi, ini tidak sepenuhnya benar. Dalam rahim, dia berada di kedudukan dengan belakang yang sedikit bulat, dan selepas kelahiran, dia terpaksa berbaring di atas tilam tegar lurus, yang tidak menambah keselesaan.

Sarang juga membolehkan bayi berbohong secara anatomi, kira-kira, seperti di tangan orang dewasa. Kedudukan ini membantu mengatasi kolik dan nada otot, yang sering mengganggu bayi yang baru lahir.

Selain itu, selekoh khas di dalam kepompong menghalang risiko yang telah disebutkan SIDS dan kemungkinan mengembangkan tengkorak yang tidak simetris atau rata pada bayi. Kepala anak yang terbaring di kepompong berada dalam posisi yang sedikit tinggi, yang dapat mengurangi kemungkinan regurgitasi.

Analogi dengan kedudukan kanak-kanak itu di tangan ibu membuktikan bahawa inovasi bukan sahaja pembangunan doktor dan pemasar - keputusan ini, beritahu kami sifat kita.

Bagaimana dan bila hendak digunakan

Peranti ini sesuai untuk bayi baru lahir dan sehingga 4 bulan, iaitu, sehingga bayi mula beralih. Cocoon sangat diperlukan untuk kanak-kanak pramatang atau kecil, seperti dalam tempoh pemulihan mereka memerlukan kesenangan dan keselesaan.

Tilam mudah alih dengan mudah dimasukkan ke dalam katil bayi atau kereta dorong. Dengan tidur bersama dengan ibu bapa, pihak-pihak akan dilindungi secara aman daripada kecederaan akibat pergerakan cuai.

Oleh kerana sarang mempunyai bentuk anatomi, bayi itu terletak dengan kepala yang sedikit diangkat dan mudah untuk memberi makan tanpa keluar dari katil bayi.

Bagaimana untuk menjahit kepompong untuk bayi yang baru lahir dengan tangan anda sendiri

Kenapa anda memerlukan kepompong untuk bayi baru lahir

Jika anda ingin menjamin keselesaan bulan-bulan pertama kehidupan untuk anak anda, tanpa merosakkan bajet keluarga anda, anda boleh membuat kepompong sendiri menggunakan arahan langkah demi langkah kami.

Jahitnya agak mudah. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 • 1 meter kapas yang tidak dicat dengan lebar 75 cm untuk bahagian dalam tilam;
 • 1 meter kapas dengan lebar cetakan 75 cm untuk kemasan luaran, hiasan;
 • 2.6 meter siap bakar serong;
 • Kord 3 meter;
 • karbin plastik;
 • 2 meter dari sintepon.

Peringkat kerja:

 1. Anda memerlukan corak untuk bermula. Panjang keseluruhan bahan kerja dengan bahagian "telinga" adalah 90 cm, dan panjang tilam bidang utama - 75 cm lebar bahan kerja -. ". Telinga" 60 cm dan dimensi setiap - 15 × 15 cm kepada semua menambah saiz 3-5 cm ke atas elaun .
 2. Ia perlu membuat dua pola - satu untuk setiap jenis kain.
 3. Selanjutnya, lipatkan muka kosong dan sapu, meninggalkan ruang kecil antara telinga dan salah satu telinga di bawah.
 4. Matikan kosong yang dijahit pada muka dan sapu di sepanjang jahitan luar. Ini adalah perlu untuk meregangkan tali dalam reben ini, yang akan menarik sarang sarang.
 5. Di sepanjang bidang tilam masa depan, letakkan garisan yang memisahkannya dari sisi masa depan.
 6. Potong dari sintepon 3-4 potongan 60 × 30 cm di sepanjang garis tengah dari bahan kerja anda dan perlahan-lahan meletakkan sintepon di dalamnya. Ternyata sebuah tilam lembut, di mana bayi akan berbohong.
 7. Di sepanjang perimeter tilam, letakkan beberapa garisan melintang, seolah-olah mengikat tilam. Jadi padding tidak akan diketuk oleh benjolan dan pangkalannya akan lebih lancar.
 8. Sekarang anda perlu mengisi sisi. Untuk melakukan ini, pelepaskan sinthepon 200 × 60 cm ke dalam tiub dan isi dengan benjolan.
 9. Dalam bakar serong, benang kord dengan pin, kemudian sapu tisu yang terbuka dengan tangan anda.
 10. Renda tali untuk meningkatkan sisi dan membetulkannya secara menegak. Betulkan hujung renda dengan carabiner.

Cocon untuk bayi baru lahir sudah siap!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

39 − = 35