Kocera pada bayi baru lahir | pangudownloads.com
Saya ibu!

Kocera pada bayi baru lahir

Kocherga pada bayi baru lahir adalah penyakit yang tidak diketahui oleh kanak-kanak moden. Ibu bapa muda belajar mengenainya dari nenek atau daripada penyembuh, yang ditangani untuk mengeluarkan ketakutan atau hanya untuk mengetahui punca kelakuan bayi yang gelisah. Penyembuh rakyat mendakwa bahawa poker atau bulu (nama popular kedua penyakit ini) dalam kanak-kanak mesti semestinya ditarik balik, jika tidak, bayi akan tidur dengan teruk, sering berubah dan bahkan mungkin sakit.

Ia berlaku sama ada bulu-bulu bayi sebenarnya, dan kaedah apa yang wujud untuk pengesanan dan rawatannya – kita belajar bersama.

Apakah poker pada bayi?

Kocera pada bayi baru lahir

Jika anda meminta klarifikasi konsep kepada para pecinta, biasanya ibu-ibu muda sedang menunggu versi ini: poker adalah rambut yang tidak dapat tumbuh melalui kulit belakang bayi.

Dan menurut legenda rakyat, rambut ini agak kaku (buluh) dan itulah sebabnya mereka menyebabkan ketidaknyamanan kanak-kanak – bayi tidak dapat tidur di belakangnya, berputar, sering menangis dalam tidurnya. Adalah menarik bahawa anda tidak boleh melihat bulu – anda perlu melakukan manipulasi tertentu, yang akan dibincangkan dengan butiran di bawah.

Berharap bahawa rambut akan lambat laun bercambah dengan sendirinya, menurut heifers, juga tidak berbaloi. Rambut akan terus tumbuh di bawah kulit, semakin lentur dan mengambil bentuk poker itu sendiri, sebagai penghormatan yang seta misteri itu dinamakan. Kulit halus bayi terganggu oleh sensasi keseronokan yang berterusan, dan dia akan menangis dari sensasi yang tidak menyenangkan ini, tanpa berehat dan tidak berehat ibunya.

Itulah bagaimana penyembuh orang ramai bercakap mengenai penyakit ini, ahli pediatrik profesional mempunyai penjelasan mereka sendiri untuk patologi.

Versi perubatan

Pediatrik moden tidak percaya pada mana-mana poker dan menerangkan rupa bulu pada badan bayi seperti berikut:

Kocera pada bayi baru lahir
 • Selepas bersalin pada badan bayi untuk sementara waktu terdapat eritema fisiologi –
  kemerahan kulit yang normal, yang berlaku dalam masa beberapa hari selepas penampilan bayi dalam cahaya. Dan kadang-kadang, apabila ia hilang, bayi dapat melihat kerak yang padat pada kulit betis bayi, yang penampilan ibu bapa tidak boleh takut sama ada – mereka hanya sel mati epitel dan rambut ganja. Dengan kebersihan kanak-kanak yang betul, fenomena ini hilang tanpa jejak cukup cepat. Dan tepatnya penyembuh orang mengupas yang sering didiagnosis sebagai poker;
 • Kadang-kadang setae kecil diambil alih seta, yang dilancarkan ke dalam pelet kerana hakikat bahawa bayi telah berada dalam satu kedudukan untuk waktu yang lama dan berpeluh dengan deras. Menghapuskan seperti di sini “Poker” mandi sederhana dan rawatan kulit dengan kosmetik kanak-kanak istimewa.

Tetapi jika anda tidak mempercayai ubat-ubatan moden atau ahli pediatrik tidak dapat mengenal pasti punca-punca kelakuan bayi yang resah, mungkin – ia adalah wajar mendengar pengalaman orang dan cuba mencari tanda-tanda poker pada bayi baru lahir anda.

Apakah tanda-tanda bulu mata bayi?

Kocera pada bayi baru lahir

Secara luar, gejala-gejala poker pada bayi dan bayi yang baru lahir tidak dinyatakan.

Mengenai kehadiran penyakit ini, ibu bapa mungkin diminta dengan tanda-tanda berikut: kanak-kanak tidak tidur dengan baik pada waktu malam dan semasa tidur siang, sering kali bertukar, kaki dan pemegang jeritan, seolah-olah cuba menggulung.

Pada bulu boleh bercakap dan keinginan yang tidak munasabah, dan bahkan menantang kanak-kanak. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kolik gastrik bayi mempunyai gejala yang sama, jadi sebelum anda tidak percaya dengan poker – tunjukkan bayi kepada pakar pediatrik.

Fakta yang mengejutkan: bulu itu hanya boleh muncul pada bulan pertama kehidupan bayi. Jika penyakit itu tidak menunjukkan dirinya sebelum masa ini, maka ia tidak akan muncul kemudian.

Tetapi bagaimana untuk memastikan – adakah kanak-kanak mempunyai penyakit ini yang pelik atau tidak? Untuk tujuan ini, ubat-ubatan kaum lelaki juga mencipta kaedah diagnosis khusus.

Bagaimana untuk memastikan bahawa bayi mempunyai poker?

Walaupun dengan pemeriksaan visual yang teliti, tidak akan dapat mengesan bulu di belakang dan kaki bayi.

Menurut penyembuh, poker berbahaya tersembunyi di bawah kulit dan untuk mengesannya, anda perlu menggunakan kaedah berikut:

Kocera pada bayi baru lahir
 • Mandikan bayi ke dalam mandi atau mandi yang dipanaskan dengan baik, supaya kulit bayi itu baik
  berpeluh;
 • Tebus kanak-kanak itu meletakkan pada perutnya, dan di belakang menetes beberapa titisan susu ibu. Mulailah menggosok susu pada bahagian belakang bayi sehingga bulu-bulu rambut mula menonjol ke luar. Tetapi jangan bersemangat – jika bulu mata tidak muncul dalam masa 2-3 minit dari urut itu, kemungkinan bayi anda tidak mempunyai poker.

Sekiranya rambut muncul, anda boleh memilih mana-mana cara berikut untuk merawat bau.

Resipi rakyat untuk menyingkirkan bulu bayi

Jadi, anda dapat mengesan bulu tersebut. Bagaimana anda boleh mendapatkan poker daripada bayi yang baru lahir?

Terdapat beberapa resipi rakyat yang popular untuk memerangi penyakit bayi ini:

Kocera pada bayi baru lahir
 • Kaedah satu: Sediakan terlebih dahulu doh yang tidak beragi biasa, yang anda masak untuk mi atau
  untuk ladu. Karapuzika menebus di bilik mandi supaya kulit lembutnya menjadi merah jambu dan hangat. Lay bayi dengan nyaman pada perut. Ambil sekeping kecil adunan yang dimasak dan mulailahnya di belakang kanak-kanak. Rambut akan keluar dari kulit, dan berpegang pada adunan. Selepas prosedur – pastikan untuk menebus bayi sekali lagi dan dengan betul melincirkan bahagian belakang dengan minyak bayi atau krim;
 • Kaedah dua: Anda boleh menyimpan dari poker dengan bantuan roti serbuk biasa. Beli roti yang baru dibakar, dan lebih baik – panggang roti buatan sendiri. Kerosakan bahagian lembut dalam benjolan yang ketat dan dapatkan roti serbuk roti di bahagian belakang serbuk roti. Pergerakan semasa menunggang haruslah ringan, tanpa tekanan dan usaha yang berlebihan;
 • Kaedah tiga: Ambil tepung gandum dan madu separuh cecair segar dalam perkadaran yang sama. Campurkan adunan melekit dari produk dan gulung sekelip. Komochkov memimpin sepanjang kulit bayi sehingga rambut tegar mula muncul. Perhatian sila! Madu adalah alergen terkuat, jadi jika p
  Bayi itu terdedah kepada tindak balas alahan, kaedah memerangi penyakit ini tidak boleh digunakan;
 • Cara keempat: Sediakan pancake biasa dan bawanya bersama anda ke bilik mandi atau ke bilik mandi di mana anda akan mandi bayi. Tebus anak yang baru lahir, supaya kulitnya menjadi panas, dan selepas ia dibubarkan dengan legap cair. Segera bungkus bayi dengan popok kapas bersih. Ambil anak ke dalam bilik dan goncangkan sedikit – anda perlu 10 minit untuk pergi dari saat membungkus lampin. Selepas lampin boleh dikeluarkan – rambut subkutaneus akan kekal pada tisu. Penyembuh menasihati untuk mengulangi prosedur untuk penyembuhan lengkap 3-4 kali;
 • Kaedah lima: Prosedur ini juga dijalankan di dalam bilik mandi. Badan bayi yang hangat perlu digiling dengan madu segar dan kemudian balut bayi dalam lampin bersih dari tisu semula jadi. Untuk mengekalkan minit 10-15 dan selepas mengeluarkan lampin – bulu perlu kekal pada kain. Lap yang baru lahir dengan kain yang bersih, lembap, menyebarkan bahagian belakang dan kaki dengan krim. Prosedur ini tidak digalakkan jika terdapat alergi terhadap madu;
 • Kocera pada bayi baru lahirKaedah Enam: Berikan susu ibu. Bayi teliti membeli, supaya kulit menjadi panas, dan liang-liang di atasnya berkembang. Bawa kanak-kanak dari bilik ke bilik tidur dan lay dengan selesa di perut. Susu payudara dengan banyaknya taburkan sandarannya dan perlahan-lahan menggosoknya ke dalam kulit. Tutup balik kanak-kanak dengan kasa steril yang bersih. Kasa hendaklah dipasang dengan cukup ketat, supaya ia menyentuh kulit anak. Selepas 10 minit, perlahan-lahan tarik kain kasa – bulu-bulu itu harus tetap di atasnya.

Percaya pada penyakit ini atau tidak percaya – hanya ibu bapa anak yang boleh membuat keputusan. Jika anda dan bayi anda akan lebih santai dari langkah-langkah untuk menghilangkan bulu – mengapa tidak mencuba resipi orang?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

68 − 58 =

Adblock
detector