Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu? | pangudownloads.com
Saya ibu!

Motor deria alalia – “keputusan” untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?

Motor deria alalia adalah gangguan ucapan kasar, yang boleh dinyatakan dalam pelanggaran atau ketiadaan total. Kecacatan ini berlaku terhadap latar belakang kerusakan pada pusat-pusat kortikal otak yang bertanggungjawab untuk pembangunan pertuturan. Ini boleh terjadi dalam utero, atau dalam 3 tahun pertama kehidupan bayi.

Bagaimanakah penyakit itu muncul?

Alalya menyeru fungsi ucapan tidak sedap dalam kanak-kanak itu. Dalam kebanyakan kes, ia didiagnosis pada usia prasekolah. Dengan penyakit ini, gangguan ucapan adalah sistemik, luas. Ringkasnya, semua komponen ucapan manusia dilanggar. Patologi ini agak cerah dan khusus.

Tanda-tanda umum sensorimotor alalia menjadi tanda seperti:

Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?
 • kemudian pembentukan tindak balas pertuturan;
 • kekurangan perbendaharaan kata;
 • pelanggaran struktur syllabic;
 • sebutan yang tidak masuk akal dan lain-lain.

Seorang kanak-kanak yang menderita gangguan itu memerlukan pemeriksaan objektif pakar neurologi dan ahli terapi pertuturan. Rawatan gangguan ini perlu termasuk terapi ubat, perkembangan aktif tindak balas mental, pembetulan terapi pertuturan (pembangunan proses phonemes-fonemik dan leksikal-tatabahasa).

Patologi ditunjukkan oleh ketiadaan awal atau pembatasan ucapan yang ekspresif dan mendadak yang tiba-tiba, tajam. Pidato kanak-kanak dianggap secara universal, biasanya ahli terapi pertuturan melakukan selepas peperiksaan. Harus diingat bahawa dalam kes gangguan pembaikan logopian hanya jelas tidak mencukupi. Penyakit itu adalah semata-mata fisiologi, dan oleh itu kekurangan atau kekurangan ucapan tidak berkaitan dengan keterbelakangan mental, kecacatan pendengaran dan kecerdasan yang dikurangkan.

Motor deria alalia: apakah punca hipoplasia pada kanak-kanak?

Alalia motor deria boleh berkembang dalam peringkat perkembangan awal, intranatal dan awal kanak-kanak (sehingga usia tiga tahun). Sehubungan itu, faktor-faktor tertentu yang memprovokasi secara langsung berkaitan dengan proses pembentukan dan pertumbuhan organisma kanak-kanak pada tahap yang berbeza dalam hidupnya.

Dalam tempoh antenatal atau intranatal, penyakit ini boleh berkembang pada fonetik phonetik:

Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?
 • Ancaman pengguguran spontan (keguguran);
 • Jangkitan intrauterin dengan mikroorganisma kompleks TORCH;
 • Hipoksia berpanjangan dan teruk janin (gangguan seperti ini boleh dikaitkan bukan sahaja dengan patologi obstetrik, tetapi juga dengan faktor-faktor eksogen, seperti merokok ibu, dan lain-lain);
 • Toksikosis yang kuat;
 • Janin wanita hamil, yang berkaitan dengan kecederaan janin;
 • Penyakit somatik ibu masa depan dalam bentuk kronik (kategori ini termasuk hipotensi, tekanan darah tinggi, kegagalan jantung dan lain-lain patologi sistemik jenis yang berterusan).

Prognosis sensorimotor alalia pada kanak-kanak sangat bergantung kepada bagaimana awalnya gangguan itu ditemui. Dari senarai sebab-sebab yang menimbulkan masalah, kesimpulan menunjukkan bahawa setiap wanita hamil harus menjaga dirinya dalam proses menjalankan janin dan mencari bantuan yang tepat pada masanya dan mencukupi jika ada masalah kesihatan.

Perkembangan sensitif, sensorimotor alalia dengan sifat autistik juga boleh berlaku dalam tempoh perinatal, iaitu. semasa penghantaran. Biasanya proses patologi dalam kes ini dikaitkan dengan trauma kelahiran intracranial, prematur dan asfiksia bayi baru lahir.

Gangguan dalam korteks serebrum juga sering berlaku terhadap latar belakang penyampaian semula jadi yang cepat, cepat, atau dalam kes yang bertentangan, apabila seorang wanita melahirkan terlalu lama. Kurang kerap ini berlaku apabila menggunakan manual obstetrik instrumental (termasuk penghantaran sesar).

Jika kita bercakap mengenai perkembangan gangguan pada tahun-tahun pertama kehidupan bayi, ia boleh mencetuskan:

 1. Meningitis;
 2. Encephalitis;
 3. IMT.
Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?

Juga kepada punca-punca lesi di pusat ucapan itu adalah kebiasaan untuk memasukkan penyakit somatik kronik yang membawa kepada hipotrofi, atau penipisan sistem saraf pusat. Sesetengah doktor yakin bahawa alalia boleh dikaitkan dengan sejarah keluarga, iaitu kecenderungan keturunan kanak-kanak. Juga, patologi boleh berkembang terhadap latar belakang penyakit-penyakit yang kerap dan berlarutan pada masa kanak-kanak, yang bahkan boleh menjadi “Tidak Sihat” ARVI. Seringkali gangguan ini berkembang pada latar belakang riket atau radang paru-paru yang berlarutan.

Bukan tempat terakhir dalam faktor-faktor yang memprovokasi diduduki oleh intervensi operasi dalam organisma kanak-kanak, dijalankan dengan bantuan anestesia umum.

Walaupun gangguan ini tidak dikaitkan dengan kecacatan mental yang umum, keadaan sosial yang tidak menguntungkan dalam keluarga kanak-kanak memainkan peranan penting dalam perkembangannya. Secara kasar, pengabaian pedagogi dan ketiadaan kenalan lisan memberikan dorongan serius kepada perkembangan pesat penyakit.

Klasifikasi gangguan

Prinsip-prinsip pembetulan sensorimotor alalia sebahagian besarnya berkaitan dengan penyebab timbulnya gangguan pada seorang kanak-kanak.

Perlu diingat bahawa semua alalia diklasifikasikan kepada tiga jenis utama:

 • Motor (pelanggaran ucapan ekspresif);
 • Sensori (pelanggaran ucapan yang mengagumkan);
 • Sensomotor (pelanggaran gabungan ucapan ekspresif dan hebat).

Gejala neurologi motor alalia termasuk manifestasi berikut:

Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?
 • Ketaksuban umum;
 • Pelanggaran koordinasi pergerakan;
 • Kecacatan serius yang berkaitan dengan kemahiran motor halus jari, ketidakupayaan untuk menyediakan kanak-kanak dengan kemahiran asas untuk layan diri (mengikat tali kasut dan pengikat butang);
 • Gangguan memori pendengaran, gangguan perhatian, tumpuan dan reaksi;
 • Sindrom hiperaktif pada usia awal, atau, sebaliknya, kelesuan yang berlebihan, kelemahan, keletihan yang tinggi;
 • Pelanggaran keras terhadap ucapan seseorang sambil mengekalkan pemahaman orang asing;
 • Kelewatan yang ketara dalam pembentukan semua kemahiran pertuturan (berjalan, membingungkan, monolog, suku kata, perkataan, frasa);
 • Kemungkinan pengeluaran semula atau pengulangan imej bunyi lisan;
 • Masalah dengan artikulasi, disertai dengan penyelewengan kasar struktur silabus kata-kata;
 • Gagap;
 • Kosa kata Lean (ditandakan pada usia yang lebih matang, ketika seorang anak yang sihat sudah mula belajar kata-kata).

Gejala-gejala neurologi sensori alalia termasuk manifestasi berikut:

 • Peningkatan aktiviti ucapan, ditambah pula dengan kekurangan pemahaman ucapan ucapan (sementara kanak-kanak itu bercakap secara tidak sengaja, mengelirukan kata-kata dan bunyi, menggunakan perkataan dan kombinasi yang tidak bermakna);
 • Ulangan yang berlebihan perkataan atau bunyi, ketinggalan dan penggantian suku kata;
 • Pelanggaran berat pendengaran fonemik (dalam bentuk yang serius, pidato tidak sepenuhnya dipahami, di lain-lain ia ada secara situasi).

Bentuk deria hampir tidak pernah dijumpai dalam versi “tulen”. Campuran yang paling biasa, sensorimotor atau motosensori alalia, gejala yang digabungkan dari manifestasi dua bentuk gangguan yang berbeza.

Rawatan alalia pada kanak-kanak

Prinsip rawatan sensorimotor alalia yang mencukupi adalah murni kompleks. Kaedah pedagogi, logopedi dan ubat digunakan. Kanak-kanak dirawat di institusi khas, hospital, sanatoria.

Pembetulan alalia, tanpa mengira bentuk, termasuk kaedah sedemikian:

Motor deria alalia - "keputusan" untuk perkembangan normal kanak-kanak itu?
 • Fisioterapi (electrophonophoresis, terapi laser, akupunktur atau akupunktur, magnetoterapi, elektrostimulasi, hidroterapi, DMV);
 • Bekerja dengan kemahiran motor secara am dan manual dengan seorang guru;
 • Sesi terapi pertuturan (termasuk urutan istimewa);
 • Latihan celik.

Kanak-kanak dengan alalia boleh menghadapi masalah tambahan selepas rawatan.

Mereka sering menghadapi pelanggaran bahasa tertulis, seperti disleksia dan disgraphia. Kunci kejayaan adalah tepat pada masanya, rawatan awal (dari 3-4 tahun), termasuk kesan yang kompleks terhadap semua komponen ucapan.

Kanak-kanak yang mengalami masalah motor mempunyai prognosis yang paling baik untuk rawatan. Malangnya, dengan bentuk sistemik penyakit ini, prognosis tidak pasti. Kerja pembetulan pada alalya yang telah ditetapkan menghalang perkembangan keterlaluan mental menengah.

Untuk mengelakkan gangguan seperti sensorimotor alalia, sayangnya, hampir mustahil. Tetapi anda boleh melakukan segala yang mungkin untuk meminimumkan faktor-faktor yang menimbulkan penyakit. Biarkan anak anda sihat dan bahagia!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

89 + = 98