Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan | pangudownloads.com
Saya ibu!

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan

Pelepasan telus atau keputihan dari faraj menyebabkan kesulitan, tetapi ia adalah fenomena fisiologi. Bagi mereka adalah mungkin untuk menilai keadaan organisma. Perubahan warna, bau, konsistensi menunjukkan proses patologi, tetapi kadang-kadang metamorfosis tersebut dianggap sebagai variasi norma.

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan

Khususnya dengan penuh perhatian adalah perlu untuk merawatnya semasa tempoh gagang kanak-kanak itu. Walaupun tidak selalu perubahan adalah patologi, tetapi lebih baik untuk melindungi diri sendiri dan bayi masa depan dengan menceritakan isyarat yang mengganggu kepada pakar ginekologi.

Seorang wanita harus tahu apa yang norma dan keadaan apa yang berkaitan dengan patologi, supaya apabila gejala penyakit muncul, bereaksi kepada mereka pada waktunya.

Pelepasan berlimpah sebagai tanda biasa kehamilan

Selepas pembuahan, organisme melepasi cara operasi yang berbeza dan menjalani satu siri metamorfosis. Ia hanya semulajadi bahawa ia tidak melakukan tanpa mengganggu perubahan. Kehadiran rembesan semasa mengandung agak normal. Lebih-lebih lagi, mereka dapat menunjukkan konsepsi yang berjaya. Tetapi apabila rahsia dirahsiakan, anda perlu menghubungi seorang pakar.

Apakah norma?

Pelepasan cecair yang berlimpah yang berlaku semasa kehamilan, yang tidak disertai dengan gatal-gatal, terbakar, tanpa bau yang tidak menyenangkan, boleh dipanggil normal. Kira-kira 12-13 minggu kehamilan di dalam badan memulakan proses penyesuaian hormon yang diperlukan untuk perkembangan normal kanak-kanak di dalam rahim.

Oleh itu, dalam tempoh ini terdapat peningkatan pengeluaran hormon progesteron, yang menimbulkan rembesan rahsia yang banyak. Ini agak normal bagi seorang wanita dalam tempoh ini, jadi jangan panik.

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan

Pelepasan telus yang banyak yang muncul semasa kehamilan pada 12-13 minggu tidak berbeza dari yang biasa. Dalam norma mereka tidak berwarna, berlendir, tanpa sebarang bau.

Pelepasan putih yang berlimpah, yang kadang-kadang muncul semasa kehamilan, juga merujuk kepada alam semulajadi. Fakta adalah bahawa tubuh mesti melindungi janin yang sedang berkembang. Oleh itu, dari 13 minggu di serviks rahim terbentuk gabus lendir. Sehubungan itu, beberapa masa merupakan rahsia warna putih.

Pemilihan patologi

Apabila ia menjadi jelas, rahsia faraj adalah reaksi semulajadi dalam badan semasa tempoh kehamilan dan dalam kehidupan normal.

Tetapi apabila ia berubah, anda perlu menghubungi pakar:

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan
  • Pelepasan kuning yang banyak dari faraj semasa mengandung. Selalunya mereka menunjukkan penyakit seksual, contohnya, gonorea. Seorang wanita perlu berunding dengan pakar dan mengambil makanan dari vagina. Perlu diingat bahawa pada minggu-minggu terakhir kehamilan, mereka dapat menunjukkan sedikit ketidakitan;
  • Beige. Pada dasarnya, tidak menunjukkan kehadiran patologi, tetapi merupakan isyarat bahawa ada pelanggaran dalam tubuh. Sebagai contoh, mungkin menunjukkan kekurangan progesteron. Sekiranya diagnosis disahkan, maka defisit hormon ini mudah dikompensasikan dengan ubat khas;
  • Pelepasan putih yang berlimpah tanpa gejala lain semasa kehamilan, seperti yang telah disebutkan, tidak menimbulkan bahaya, tetapi jika disertai oleh gatal-gatal, terbakar, mempunyai konsistensi yang berkerut, menunjukkan penyakit – candidiasis (thrush);
  • Hijau. Penampilan mereka adalah gejala yang membimbangkan. Fenomena ini adalah tipikal dari beberapa penyakit – keradangan sistem genitouriner (tiub tiub, lampiran, vagina, serviks), penyakit kelamin, pelbagai jangkitan bakteria, gangguan mikroflora vagina;
  • Pelepasan coklat yang berlimpah yang berlaku semasa kehamilan. Mereka adalah tanda pelanggaran serius, oleh itu pemeriksaan pakar diperlukan. Mereka termasuk dalam simptomologi keadaan dan penyakit seperti, kehamilan ektopik, gangguan plasenta, matomas, keluar plag mukus sebelum bersalin, kerosakan serviks;
  • Berdarah, cecair – yang paling berbahaya. Sekiranya mereka kecil, merah jambu, pendek umur dan, yang paling penting, datang pada hari-hari yang perlu haid, maka jangan risau. Jika tidak, perhatian perubatan diperlukan. Berlaku dengan kehamilan ektopik, pengguguran spontan, gangguan plasenta.

Apabila terdapat rahsia patologi, anda perlu menghubungi pakar ginekologi. Apabila ia berdarah atau coklat, panggil ambulans.

Pelepasan berlimpah semasa kehamilan awal

Pada trimester pertama, seperti yang telah dijelaskan, mereka boleh menjadi normal dan patologi. Perubahan pada minggu-minggu pertama dari saat konsepsi berkaitan dengan proses semula jadi.

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan

Pada hari ke-10 mungkin ada darah, tetapi mereka tidak dianggap sebagai patologi. Mereka dikaitkan dengan lampiran telur disenyawakan ke dinding rahim. Pada masa lampiran, kapal dan kapilari mungkin rosak.

Fenomena ini disebut pendarahan implantasi. Tempohnya tidak melebihi dua hari. Melebihi tempoh ini atau kelimpahan yang banyak adalah tanda pelanggaran.

Patologi adalah rahsia kuning, coklat, hijau, yang mempunyai bau yang tajam dan konsistensi yang berkerut. Kuning, dengan bau yang tidak menyenangkan sering mengiringi peradangan rahim dan pelengkap. Proses keradangan membawa kepada penamatan kehamilan.

Berdarah, yang bertahan lebih daripada 3 hari, boleh menjadi tanda keguguran yang bermula. Biasanya terdapat kesakitan teruk di abdomen bawah watak menarik, loya, kehilangan selera makan, gangguan usus. Pada peringkat awal, dia dapat memberi kesaksian kepada hakisan serviks.

Berdarah, merah gelap, pelepasan coklat, muncul beberapa kali selepas pembuahan, biasanya menunjukkan kehamilan ektopik. Darah muncul apabila telur yang disenyawakan ditolak. Kehamilan ectopic merupakan ancaman dan mengurangkan peluang untuk mengandung anak pada masa akan datang.

Putih, likat, homogen, tanpa bau ekskresi yang tidak menyenangkan pada trimester pertama adalah norma. Curd, kuning, dengan bau yang tajam boleh menjadi tanda keradangan rahim atau kandidiasis. Berdarah dan kecoklatan – satu gejala cemas, memerlukan perhatian perubatan segera.

Penghantaran lewat dalam wanita hamil

Lewat adalah tempoh dari 35 minggu sehingga kelahiran itu sendiri. Pada masa ini, badan sedang giat mempersiapkan proses yang akan datang. Mungkin wanita itu juga mengalami serangan palsu. Peruntukan pada minggu-minggu terakhir tidak banyak berubah. Biasanya, terdapat banyak lendir mukus pada istilah terakhir semasa kehamilan, warna susu, tanpa bau yang tajam. Tidak ada ketidakselesaan, pembakaran, gatal-gatal dan keadaan yang menjengkelkan yang lain.

Pelepasan semula jadi dan patologi semasa kehamilan

Pada kira-kira pada 37 minggu terdapat rahsia warna coklat dengan mukosa yang konsisten. Jangan takut, ia memulakan persediaan untuk proses generik. Pertama, ia melembutkan, kemudian terbuka sedikit, kemudian pasang mukus keluar, yang melindungi bayi sepanjang tempoh intra uterus. Fenomena ini berfungsi sebagai isyarat untuk kedatangan melahirkan.

Jika pelepasan berbuih, lendir atau cecair, mempunyai warna coklat yang berwarna coklat, kehijauan atau terang terganggu dalam beberapa minggu kebelakangan ini, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan, kerana ia dicirikan oleh pelbagai komplikasi yang berbahaya. Contohnya, warna merah terang mungkin menunjukkan detasmen prematur prematur.

Rahsia pembiakan hijau adalah gejala jangkitan. Dalam kes ini, perlu mengenal pasti patologi dan menghapuskannya sebelum permulaan buruh. Jika tidak, mereka boleh menjadi rumit, di samping itu terdapat risiko jangkitan yang tinggi terhadap kanak-kanak.

Mudah dan tenangkan kehamilan anda, kesihatan kepada anda dan bayi anda!

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 39 = 47