Saya ibu!

Perkembangan plasenta di dinding belakang – apakah maksudnya?

Placenta pada dinding belakang rahim – Lokasi biasa plasenta yang baru ditubuhkan semasa mengandung. Sekiranya demikian? Bolehkah ada komplikasi dalam proses menanggung janin dan semasa buruh? Kami cuba menjawab soalan-soalan ini dan lain-lain.

Contents

Apakah plasenta?

Plasenta adalah organ embrio yang terbentuk semasa kehamilan. Ia mengikat tubuh ibu ke janin dan menggalakkan pertukaran nutrien. Bilakah badan ini mula terbentuk? Selepas telur yang disenyawakan ditanam ke dalam dinding rahim, proses pembentukan “Tempat kanak-kanak”.

Perkembangan penuh membran plasenta berlaku sekitar minggu ke-16 kehamilan. Menggunakan organ embrio dicapai menapis darah mengalir ke dalam tubuh janin.

Varian penyetempatan

Apakah maksudnya: membetulkan plasenta di dinding belakang? Ramai wanita, mendengar istilah serupa pada ultrasound pertama, takut, memikirkan beberapa penyimpangan. Malah, lampiran organ embrio ini agak normal. Kurang daripada “Berjaya” pilihan – perkembangan plasenta semasa mengandung di dinding depan rahim. Mengapa?

Dinding depan lebih rentan untuk meregangkan, kerana ia lebih elastik. Jika lokasi plasenta cukup rendah, ia juga boleh menyebabkan detasmennya. Oleh itu, ramai wanita, menghadapi masalah yang sama, pada bulan-bulan terakhir membawa bayi pergi ke hospital untuk pemeliharaan.

Apakah yang dimaksudkan dengan pengikat rendah?

Rahim itu sendiri adalah saluran terbalik (organ otot licin) dan oleh itu bahagian bawah berada di bahagian atas, bukan pada saluran keluarnya. Apa yang boleh dipenuhi dengan lampiran rendah plasenta kanak-kanak ke dinding belakang? Dinding organ embrio berada di bawah tekanan yang teruk sewaktu janin berkembang. Atas sebab ini, pendarahan mungkin berlaku dengan penyingkiran lanjut plasenta.

Di samping itu, lokasi membran plasenta yang cukup rendah mengancam bekalan darah yang lemah ke tubuh kanak-kanak. Kekurangan oksigen akut dipenuhi dengan hipoksia janin, yang boleh mengakibatkan ketidakupayaan mental dalam bayi.

Perkembangan plasenta di dinding belakang - apakah maksudnya?

Apakah yang dimaksudkan dengan pengikat rendah? “Tempat kanak-kanak”?

Sekiranya jarak antara pharynx organ otot yang licin dan bahagian bawah organ embrio hanya 6 cm, ini menunjukkan sisihan.

Dalam kebanyakan kes, keadaan dengan lokasi itu selaras dengan bulan-bulan terakhir menjalankan serbuk.

Ini disebabkan oleh peregangan dinding rahim, akibatnya organ embrio agak jauh dari bahagian bawahnya.

Penyebab utama penyetempatan rendah

Rendah penyetempatan plasenta bayi di dinding belakang rahim boleh disebabkan oleh beberapa sebab.

Sebagai peraturan, mereka dikaitkan dengan kerosakan awal ke dalam rahim mukus:

 • Pengguguran;
 • Operasi ginekologi;
 • Proses keradangan;
 • Keguguran;
 • Penyakit berjangkit;
 • Patologi perkembangan rahim;
 • Seksyen caesarean.

Semua sebab di atas menyebabkan pembentukan parut, yang menghalang pengenalan telur di bahagian atas “Bridgehead”. Di samping itu, penyetempatan rendah “Tempat kanak-kanak” selalunya timbul dari bentuk otot yang licin itu sendiri atau kemundurannya.

Gejala lokasi yang rendah

Sebenarnya, terdapat gambaran simptomatik dalam kes perkembangan organ embrio berhampiran fundus rahim. Dan hanya dengan perkembangan janin, seorang wanita mengalami ketidakselesaan daripada sakit perut di bahagian bawah abdomen, dan dalam beberapa kes pendarahan.

Tentukan kehadiran patologi ini hanya mungkin selepas pemeriksaan dengan doktor-isis. Oleh sebab itu, hampir semua pakar menegaskan laluan ultrasound berkala.

Jenis utama penyampaian “tempat kanak-kanak”

Apa itu previa?

Perkembangan plasenta di dinding belakang - apakah maksudnya?

Istilah ini sering digunakan oleh pakar obstetrik untuk menunjukkan pilihan membetulkan membran plasenta di kawasan serviks. Seperti yang telah diperhatikan, penyetempatan rendah dipenuhi dengan hipoksia dan halangan kanal lahir.

Keadaan ini dianggap patologi, tetapi sehingga kira-kira 40 minggu kehamilan “Dislokasi” ruang janin bergerak sedikit.

Apakah varian pembentangan?


Jenis patologi secara langsung bergantung kepada ciri-ciri penetapan plasenta.

Sehubungan dengan ciri-ciri fisiologi ini, klasifikasi penyampaian berikut telah dibuat:

 • Lengkap. Dalam keadaan ini, organ embrio sepenuhnya berpaut dari faring dalaman. Ini menunjukkan bahawa walaupun dalam hal kelonggaran sepenuhnya dinding rahim, bayi tidak akan dapat memasuki jalan kelahiran kerana peredam plasenta;
 • Separa. “Tempat Kanak-Kanak” sebahagiannya bertindih dengan orifis rahim, tetapi dalam proses bersalin ketua remah biasanya tidak dapat melalui saluran sempit sedemikian;
 • Rendah. Organ embrio dilokalisasi pada jarak kira-kira 6-7 cm dari pintu masuk ke serviks pembukaan. Dalam kebanyakan kes, patologi ini tidak menghalang laluan normal bayi di laluan nenek moyang;
 • Teritorial. Dalam hal persembahan marginal “Tempat kanak-kanak” berkembang di bahagian paling ketara yang dinamakan pharynx dalaman;
 • Tengah. Terusan serviks sepenuhnya disekat oleh organ embrio. Dalam kes ini, kelahiran bayi dengan cara semula jadi adalah mustahil. Untuk menyelamatkan serbuk kehidupan, anda perlu membuat bahagian cesarean;
 • Lateral. Pembukaan serviks hanya sebahagiannya dilapisi oleh membran plasenta, yang seterusnya merumitkan proses melahirkan anak kerana halangan saluran lahir itu sendiri.

Kemungkinan akibat pembentangan

Apakah ramalan jenis pinggang dan lain-lain jenis plasenta previa pada dinding posterior?

Patologi yang berkaitan dengan tempat yang salah “dislokasi” organ embrio mengancam masa depan ibu dan bayi dengan komplikasi berikut:

Perkembangan plasenta di dinding belakang - apakah maksudnya?
 • Gestosis (toksikosis lewat);
 • Perkembangan janin yang tidak betul;
 • Persembahan kaki;
 • Lokasi simptom bayi dalam rahim;
 • Hipoksia kronik dan akut;
 • Ancaman keguguran;
 • Kekurangan fetoplacental;
 • Anemia kekurangan zat besi;

Ramalan yang mengecewakan, tetapi dalam kebanyakan kes pembentangan berlaku dengan sendirinya mengenai minggu 37-40 perkembangan serbuk.

Sekiranya patologi dijumpai pada masa akan datang, ibu hamil ditahan dan diperhatikan sehingga bayi dilahirkan. Penyimpangan sedemikian adalah perkara biasa pada wanita dengan beberapa kanak-kanak.

Juga komplikasi boleh disebabkan oleh struktur abnormal uterus atau endoservicitis. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, keabnormalan kebanyakannya didiagnosis dengan cepat melalui ultrasound. Terima kasih kepada ini, pakar boleh menentukan jenis patologi dan mengambil langkah yang sesuai untuk menghapuskan masalah ini.

Plasenta previa di rahim di dinding belakang adalah lokasi yang sangat normal “Tempat kanak-kanak” di dalam rahim. Perubahan patologi bergantung kepada kebanyakan kes pada ketinggian plasenta di rahim serviks.

Akibat yang paling serius adalah lokasi rendah organ embrio, yang boleh mengakibatkan pendarahan dan keguguran.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply