Saiz biparietal kepala janin menjelang minggu | pangudownloads.com
Saya ibu!

Saiz biparietal kepala janin menjelang minggu

Tahap perubatan moden membolehkan anda mengesan perkembangan kanak-kanak di dalam rahim hampir sepanjang kehamilan. Salah satu pemeriksaan penting adalah ultrasound. Penunjuk utama yang akan diperhatikan oleh doktor adalah ukuran biparietal kepala janin (BDP). Ia membolehkan untuk mendedahkan penyimpangan dalam perkembangan janin yang sudah pada trimester pertama.

Apa saiz biparietal

Saiz biparietal kepala janin menjelang minggu

Peranti ultrasonik dengan menggambarkan gelombang pada skrin monitor membolehkan anda melihat saiz janin yang sedang berkembang. Yang paling penting ialah saiz biparietal kepala bayi atau BPR. Ini adalah jarak maksimum antara tulang parietal yang bertentangan dengan satu sama lain.

Doktor percaya bahawa yang paling bermaklumat adalah penunjuk, yang menunjukkan ultrasound dari 12 hingga 28 minggu kehamilan. Data BDP sangat penting untuk menentukan usia kehamilan yang sebenar, saiz biparietal membantu pakar ginekologi menentukan tarikh penghantaran yang diharapkan. Ia adalah data yang mencirikan tahap perkembangan sistem saraf janin.

Penentuan ukuran biparietal kepala janin sebelum penghantaran membolehkan anda menentukan cara yang paling selamat untuk wanita dan kanak-kanak itu untuk menyampaikan. Sekiranya minggu terakhir kehamilan menunjukkan percanggahan besar antara saluran kelahiran seorang wanita dan saiz kepala janin, maka kemungkinan besar doktor akan memilih melakukan seksyen cesarean agar tidak membahayakan kesihatan ibu dan bayi.

Sebagai minggu awal perkembangan janin, dan yang terakhir mempunyai penunjuk peraturan mereka sendiri saiz biparietal kepala bayi. Mereka sentiasa direkodkan dalam protokol kajian dan memberi gambaran yang jelas tentang perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak.

Norm BDP untuk jadual - minggu

Indeks saiz janin biparietal secara beransur-ansur meningkat sebagai tarikh pendekatan penghantaran.

Minggu pertama kehamilan dalam perkembangan kanak-kanak dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang dipercepat, jadi ukuran biparietal meningkat dengan pesat. Lebih dekat ke akhir kehamilan, pertumbuhan bayi dengan ketara mengurangkan kadar, jadi BDP tidak berubah begitu dramatik.

Kehamilan, minggu BPR, mm Lingkaran kepala, mm
14th 22 103
15th 27hb 112
16 32 124
17hb 36 135
18th 40 146
19 44 158
20 47 170
21 50 183
22 54 195
23 57 207
24 59 219
25 62 232
26hb 65 243
27hb 67 254
28 70 265
29 72 275
30 75 285
31 77 294
32 79 304
33 81 311
34 83 311
35 86 322
36 88 326
37 90 330
38 92 333
39 93 335
40 95 337
41 97 340

Setiap mumia perlu tahu bahawa semua data ini bukan penunjuk mutlak, dan penyelewengan satu atau yang lain ke dalam beberapa milimeter tidak tragis. Setiap bayi mempunyai ciri-ciri dan perkembangannya sendiri.

Ginekologi mengatakan bahawa saiz biparietal, tanpa menghiraukan minggu pembangunan, sentiasa dinilai secara serentak dengan frontal-occipital. Perubahan parameter ini secara langsung bergantung kepada tempoh kehamilan. Pakar yang kompeten juga tahu bahawa selepas minggu ke-38 konfigurasi kepala janin boleh berubah, dan ini juga mempunyai kesan ke atas BDP.

Penjelasan keputusan

Saiz biparietal kepala janin menjelang minggu

Mana-mana ultrasound minggu dilakukan, ukuran ukuran biparietal dilakukan terlebih dahulu.

Pada masa yang sama, pengukuran LZR (saiz frontal-okipital) berlaku - sepanjang paksi utama dari dahi ke okiput. Walau bagaimanapun, parameter utama tetap saiz biparietal: ia digunakan untuk menentukan tempoh kehamilan. Dengan ketepatan khas, ini boleh ditubuhkan dalam tempoh 12-28 minggu.

Jika anda melihat jadual penunjuk normal, maka dari satu minggu perkembangan janin ke yang lain, seseorang dapat memerhatikan peningkatan dalam dua indeks ini. Mengambil kira semua penunjuk, serta BDP, doktor menentukan kemungkinan kelahiran secara semula jadi, dan juga menetapkan perubahan patologi.

Seperti yang dibuktikan oleh penyelewengan dari norma BDP

Perlu difahami bahawa semua data dalam jadual piawaian selalu menunjukkan purata. Sekiranya terdapat sedikit penyelewengan dalam satu arah atau yang lain, ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak berkembang dengan salah atau mempunyai kecacatan yang serius. Tidak mematuhi penunjuk yang ditabulasi dinilai semasa kajian, dan indeks lain diambil kira. Adalah penting bahawa terdapat nisbah normal saiz kepala, lengan, kaki, dada dan perut.

Pada penyelewengan kecil dalam saiz doktor, sebagai peraturan, tidak banyak memberi perhatian, tetapi perubahan ketara dalam parameter ukuran biparietal paling sering menunjukkan beberapa patologi:

Saiz biparietal kepala janin menjelang minggu
  1. Pembangunan lambat - diagnosis ini biasanya dibuat jika, pada mana-mana minggu, ultrasound menunjukkan parameter janin yang normal, kecuali BDP, ia jauh di bawah normal. Dalam kes sedemikian, wanita itu diberikan rawatan yang sesuai untuk menghilangkan sebab yang mendasarinya. Sebab untuk keadaan ini boleh jangkitan intrauterin; kebuluran oksigen atau kekurangan fetoplacental.
  2. Jika dalam kajian ini lebihan parameter normal BPR dan LZR dikesan, dan parameter lain adalah normal, maka kesimpulannya doktor meletakkan hydrocephalus. Puncanya dalam kes tersebut dianggap jangkitan, di mana mereka mula berjuang. Anda mungkin memerlukan terapi antibiotik dan pengawasan berterusan pakar. Pada ultrabunyi, dinamika dikaji, jika rawatan tidak memberikan hasil yang positif dan penyimpangan itu semakin banyak, wanita dinasihatkan untuk menamatkan kehamilan akibat hidrosefalus janin.
  3. Mikrosephali berbeza dengan norma, tetapi dalam arah penurunan.
  4. Patologi serius adalah bidang otak yang tidak hadir atau struktur yang tidak berkembang. Dalam janin seperti itu, saiz biparietal akan lebih rendah daripada biasa. Pengguguran disyorkan untuk mana-mana minggu.
  5. Hernia dan neoplasma lain dalam otak semestinya menyebabkan penyimpangan besar dari saiz normal kepala janin. Patologi seperti ini tidak sesuai dengan kehidupan, oleh itu ia adalah petunjuk untuk pengguguran.

Pakar yang kompeten, tidak hanya bergantung pada satu petunjuk, tidak akan mendiagnosis. Sentiasa mengambil kira semua dimensi badan kanak-kanak. Hampir setiap kali, jika ultrasound didapati menyimpang dari norma, kajian kedua diberikan dalam beberapa minggu. Jika nisbahnya berbeza-beza, maka kita boleh mengatakan bahawa ini adalah ciri-ciri individu janin.

Mana-mana wanita patut faham bahawa dia sering menjadi penyebab penyimpangan dalam perkembangan janin. Cara hidup yang tidak betul, tidak mematuhi cadangan doktor, penyalahgunaan alkohol dan merokok semasa hamil adalah langkah yang betul dalam perjalanan ke kelahiran seorang anak yang sakit. Jagalah diri anda dan anak-anak anda masa depan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

26 − 16 =