Suhu asas dengan kehamilan ektopik | pangudownloads.com
Saya ibu!

Suhu asas dengan kehamilan ektopik

Setiap ibu mengandung cuba untuk bersedia untuk kehamilan, mengumpul maklumat yang diperlukan dan sudah tahu apa suhu basal dan bagaimana prestasinya dalam tempoh yang berbeza dalam kehidupan.

Suhu asas dengan kehamilan ektopik

Tahap hormon sepanjang kitaran haid sentiasa berubah, menjejaskan indeks suhu basal.

Selepas bermulanya ovulasi, norma tidak lebih rendah daripada 37.2. Pada peringkat awal, suhu boleh menjadi makna diagnostik. Contohnya, menaikkan atau menurunkannya mungkin menunjukkan ancaman kepada melahirkan normal. Dan juga boleh memberi keterangan tentang ancaman keguguran atau pudar kehamilan.

Dalam kes yang dilakukan ukuran:

 • Bukan semua wanita dan bukan keseluruhannya;
 • Jika ibu masa depan sudah mempunyai perkembangan janin atau keguguran;
 • Berisiko keguguran.

Dipandu oleh petunjuk, anda dapat mengesan ancaman dan menghapusnya tepat pada masanya.

Kelewatan pra-kehamilan

Jika suhu basal dipertahankan selama 18 hari pada tahap yang sama, maka ini menunjukkan permulaan kehamilan. Malah dengan kehadiran haid, doktor mengesyorkan mengambil ujian. Suhu dalam tempoh ini meningkat disebabkan oleh kesan pada badan progesteron.

Nilai biasa

Sekiranya indikator menyimpang dari norma, ini bermakna bahawa tubuh mempunyai proses keradangan atau mengembangkan patologi. Julat purata turun naik ialah 37.1-37.3. Terdapat kalanya ia mencapai 38 darjah. Nilai-nilai ini dianggap sebagai norma. Mereka bergantung kepada ciri-ciri dan struktur tubuh wanita.

Suhu asas dengan kehamilan ektopik

Walaupun WB - patologi ginekologi, progesteron hormon terus berkembang secara aktif. Ini bermakna suhu terus meningkat. Walau bagaimanapun, ia bukan penunjuk yang tepat, dan sebagai alat diagnostik untuk menggunakannya, tidak dinasihatkan.

Dalam kes ini, tumpukan pada tanda-tanda lain yang muncul dengan kehamilan ektopik sebelum penangguhan:

 • Ujian negatif / lemah positif;
 • Analisis HCG. Tahap gonadotropin chorionic berlipat ganda setiap hari pada wanita "dalam kedudukan", tetapi tidak dengan VB;
 • Tanda-tanda: penangguhan haid, toksikosis, dan sebagainya;
 • Ultrasound;
 • Sakit di perut bawah.

Diagnosis sendiri tidak boleh dilakukan, kerana hanya seorang pakar yang berkelayakan mengetahui apa yang harus dilakukan dan digunakan dengan kehamilan ektopik.

Kenaikan adalah disebabkan kebimbangan

Suhu asas dengan kehamilan ektopik

Norma - 37,2-37,3, tetapi membenarkan peningkatan sehingga 38. Jika nombor adalah lebih besar, maka ia adalah perlu untuk mendapatkan bantuan profesional, kerana ia boleh menjadi penunjuk keradangan. Walau apa pun, anda tidak perlu mencari penyebabnya sendiri.

Sebarang rawatan dan terapi perlu dipantau oleh doktor. Dia memeriksa pesakit, menghantarnya ke ujian, diagnosis dan menetapkan ubat dan prosedur yang diperlukan. Di samping itu, di rumah, hanya dipandu oleh demam, diagnosisnya sukar dibentuk, hampir mustahil.

Sebab-sebab penurunan ini

Jika penunjuk berada di bawah 37 darjah, maka ini mungkin menunjukkan bahawa ada risiko ke arah normal kehamilan.

Dalam kes ini:

 • Seorang wanita yang berada di rumah perlu mengukur suhunya sekali lagi;
 • Kemudian selepas beberapa jam ulangi prosedur. Ini disebabkan oleh keadaan badan berubah;
 • Tetapi jika penunjuk adalah semua masa di bawah norma, adalah disyorkan untuk segera merujuk kepada pakar;
 • Jika selepas pemeriksaan perubatan kekurangan dalam badan progesteron dikesan, pesakit dimasukkan ke hospital. Selalunya, kehamilan boleh diselamatkan;
 • Skor rendah mungkin menunjukkan perkembangan janin yang mengandung - satu kehamilan yang mati. Dalam kes ini, progesteron terhenti aktif, kerana badan kuning tidak lagi memenuhi fungsinya. Sehubungan itu, proses itu disertai dengan penurunan suhu. Tetapi ada pengecualian, ketika kehamilan berhenti, dan suhu tetap tinggi. Jadi kaedah diagnostik ini hanya perlu digunakan dalam pendekatan bersepadu.

Bagaimana suhu basal yang betul diukur:

 • Letakkan pada malam petang termometer berhampiran katil supaya anda tidak perlu bangun pada waktu pagi;
 • Setelah bangun, pelincir ujung dengan krim lemak;
 • Kemudian, masukkan ke dalam pembukaan dubur untuk 2-3 cm;
 • Langkah 5-7 minit.

Jika anda terpaksa bangun sebelum pengukuran, anda sudah boleh mengatakan bahawa indikator akan menjadi salah.

Keadaan suhu basal dipengaruhi oleh:

 • Beban fizikal dalam apa jua bentuk. Mengesyorkan bukan sahaja untuk tidak bangun pada waktu pagi dari tempat tidur, tetapi juga untuk tidak menyerahkan. Seorang wanita menduduki kedudukan yang mudah dan tidak boleh mengubahnya sepanjang proses;
 • Kedudukan tubuh mendatar (berbohong). Jangan duduk, ia menjejaskan aliran darah ke pelvis kecil. Faktor-faktor tersebut mempengaruhi bacaan termometer, menjadikannya tidak boleh dipercayai;
 • Jika impian itu berlangsung kurang dari 4 jam, maka tidak mustahil untuk mengambil pengukuran, kerana kesaksian itu palsu;
 • Seks sebelum pengukuran. Sekiranya perlu menyemak jadual perubahan suhu untuk sementara waktu, maka untuk tempoh ini adalah perlu untuk menolak daripada melakukan seks. Dalam sebarang kes, rehat di antara tindakan-tindakan ini tidak kurang dari 12 jam. Kadang-kadang keintiman seksual boleh menyebabkan keguguran;
 • Makan segera selepas tidur. Kebanyakan wanita mengandung mengalami toksikosis. Mereka sepatutnya mempunyai snek dengan segera semasa bangun. Tetapi sebelum pengukuran, tidak digalakkan untuk dimakan, kerana ini akan mempengaruhi petunjuk;
 • Persediaan perubatan. Ada beberapa ubat yang boleh mengubah nilai-nilai, cara menaikkannya, dan menurunkannya. Adalah disyorkan untuk tidak mengambil ubat-ubatan sendiri dan memberi doktor peluang untuk menentukan sebab sebenar perubahan suhu;
 • Jangkitan dan selesema. Sekiranya wanita hamil sakit, maka lebih-lebih lagi, jangan bergantung kepada penunjuk suhu, kerana mereka pasti tidak betul. Dalam kes ini, anda perlu menghubungi seorang pakar.

Ramai wanita berminat untuk hamil selepas kehamilan ektopik, kerana risiko patologi berulang dalam kes ini agak tinggi.

Doktor yang berkelayakan dapat membantu, yang akan menghapuskan faktor risiko dan membantu pesakit merancang kehamilan. Dan sebelum masa ini wanita disarankan untuk dilindungi dengan baik.

Suhu asas dengan kehamilan ektopik

Oleh kerana punca WB yang paling biasa adalah halangan dari tiub fallopian, maka untuk permulaan mereka bekerja dengan penghapusan patologi ini. Dalam kes ini, satu prosedur khas dilantik - histerosalpingography atau GHA.

Intinya adalah untuk menentukan kehadiran adhesi. Melalui serviks, bahan khas disuntik, yang mengisi tiub, dan kemudian sinar-X dibuat. Sekiranya halangan itu masih ada, maka ia mudah dihapuskan dengan prosedur pembedahan yang mudah.

Tetapi ada kemungkinan bahawa anda perlu menyingkirkan seluruh paip. Mengeluarkan sepenuhnya tiub yang boleh dijalankan dan dengan kehamilan ektopik, untuk menghentikan perkembangan patologi dan, dengan itu, untuk mengecualikan kemungkinan kemunculannya semula.

Walaupun teknik moden, seperti laparoskopi semasa kehamilan ektopik, anda boleh menyimpan badan, tetapi ada kalanya ia adalah lebih baik untuk menghilangkan.

Oleh itu, wanita sedemikian perlu menjalani proses pemulihan dan meningkatkan peluang mereka untuk hamil secara normal, menanggung dan melahirkan anak. Selepas mengetahui keadaan paip, mereka menyampaikan kepada faktor risiko yang lain.

Sebagai contoh, merawat jangkitan yang masuk ke dalam badan melalui hubungan seksual, dan juga penyakit-penyakit lain di bidang ginekologi.

Jika seorang wanita telah mengalami laparoskopi, maka pemulihannya akan lebih cepat, dan dia dapat dengan cepat menjadi hamil. Kaedah ini kini diamalkan secara meluas dan mengelakkan penyingkiran tiub rahim.

Semasa melakukan operasi, punca kecil dibuat, dan dengan bantuan alat khas telur diekstrak, yang diperkuat di tempat yang salah.

Jika penyingkiran tiub fallopio yang dipegang oleh Laparotomy, wanita pulih daripada kehamilan ektopik mengambil jauh lebih lama, kerana kaedah ini melibatkan pembukaan dinding abdomen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

36 + = 37