Tanda permulaan pergaduhan: bila pergi ke hospital? | pangudownloads.com
Saya ibu!

Tanda permulaan pergaduhan: bila pergi ke hospital?

Isu utama untuk wanita hamil pada separuh kedua kehamilan adalah tarikh kelahiran yang akan datang. Dan terutamanya dalam hal ini, bimbang tentang ibu-ibu masa depan yang akan melahirkan buat kali pertama. Wanita muda takut bahawa mereka tidak dapat menentukan permulaan kelahiran dalam masa.

Bagaimana untuk menentukan permulaan pergaduhan – kami mempelajari cadangan doktor yang berwibawa dan berkelayakan mengenai topik ini, yang berkaitan dengan ibu-ibu masa depan.

Cadangan am

Tanda permulaan pergaduhan: bila pergi ke hospital?

Ginekologi-pakar obstetrik menasihatkan wanita muda yang bimbang tentang tarikh permulaan aktiviti buruh kurang prihatin dan pada minggu-minggu terakhir mengandung janin, menjadi lebih perhatian, terhadap perubahan yang terjadi dalam organisme seseorang sendiri, sensasinya.

Ia akan berguna untuk mengetahui bahawa organisma ibu masa depan memulakan penyediaan aktif untuk bersalin masa depan kira-kira dari minggu kehamilan kelapan kelapan. Dalam tempoh ini, tanda pertama (pendahulu) kelahiran masa depan muncul dan seorang wanita dapat mengalami kontraksi otot latihan yang pertama.

Penguncupan jenis ini akan tidak teratur dan cepat: ia akan cukup untuk menukar kedudukan badan atau berbaring untuk berehat.

Permulaan pergaduhan latihan di primipara biasanya diperhatikan selama 7-5 hari sebelum permulaan buruh. Untuk bimbang apabila kontraksi uterus seperti itu tidak diperlukan, hanya tahu bahawa sudah tiba masanya untuk berkumpul di hospital. Beritahu perasaan anda juga kepada keluarga dan rakan, doktor yang mengetuai kehamilan.

Perhatian sila! Segera dapatkan bantuan perubatan pada tanda-tanda pertama kebocoran atau pencurian air janin. Gejala ini dengan jelas menunjukkan permulaan kelahiran pramatang.

Jika seorang wanita belajar untuk menentukan sensasi tubuhnya semasa kontraksi rahim latihan, dia pastinya tidak akan mengelirukan ketika permulaannya benar. Tanda utama mereka adalah rhythmicity dan periodicity. Sebagai contoh, pengurangan itu sendiri berlangsung kira-kira 20-25 saat, maka selang masa selama dua puluh minit berlalu dan kekejangan otot diulangi. Perhatikan bahawa keterlambatan masa untuk pertempuran benar tidak boleh berubah. Dengan permulaan pergaduhan sedemikian, ibu hamil perlu segera mendapatkan bantuan perubatan, kerana dia boleh memulakan buruh pada bila-bila masa.

Kini anda tahu kapan mengharapkan permulaan buruh dan bagaimana membezakan pertempuran sebenar dari latihan, tetapi apa tanda-tanda yang dapat menunjukkan wanita untuk permulaan awal tenaga kerja? Kami akan membincangkannya secara terperinci di bahagian seterusnya artikel ini.

Gejala-gejala yang mungkin menunjukkan timbulnya kontraksi uterus

Segera buat tempahan: pendahuluan awal dari permulaan buruh di ibu primitif akan bermula lebih awal (lebih kurang 7-8 hari) daripada pada wanita yang disebabkan oleh kelahiran kedua. Dalam kedua melahirkan wanita, prekursor diwujudkan sejurus sebelum melahirkan anak.

Tanda-tanda awal penguncupan boleh berlaku seperti berikut:

Tanda permulaan pergaduhan: bila pergi ke hospital?
  • Akan ada fenomena yang dipanggil doktor “Membengkok”. Ia dicirikan dengan melembutkan bahagian bawah rahim dan pembesarannya dan berlaku apabila kepala janin turun lebih rendah ke kawasan pelvis, bersiap untuk dilahirkan. Perhatikan bahawa badan telah mengalami peringkat “Membengkok” anda boleh dengan perasaan anda sendiri: sebagai contoh, anda boleh merasakan bahawa anda tidak lagi terganggu oleh pedih ulu hati, atau anda lebih mudah untuk bernafas. “Membengkok” berlaku kira-kira tiga hingga empat minggu sebelum tarikh lahir kanak-kanak, tetapi jika kelahiran adalah kedua atau ketiga, ia dapat diperhatikan
    sebaik sebelum permulaan buruh;
  • Salah satu sensasi yang mengiringi permulaan buruh mungkin merupakan sindrom kesakitan yang akan diperhatikan di rantau kemaluan dan belakang. Sindrom itu muncul kerana kepala bayi rendah di bahagian pelvis. Dalam kes ini, seorang wanita dapat diperhatikan bukan sahaja sensasi yang menyakitkan, tetapi juga sering menggesa kencing, bengkak kaki yang lebih rendah. Melegakan gejala boleh melakukan latihan khas untuk wanita hamil;
  • Pendahuluan pendekatan tarikh penghantaran mungkin berubah dalam pelepasan vagina: bilangan mereka meningkat, pemilihan boleh menukar warna.

Nota: jika pelepasan faraj telah berubah warna menjadi merah muda pucat – tidak ada yang perlu dibimbangkan. Tetapi jika anda memerhatikan, peruntukan kuning atau dengan busa yang banyak – segera hubungi doktor. Pelepasan tersebut selalunya merupakan tanda jangkitan di dalam badan.

Muncul sebelum kelahiran, latihan atau kontraksi Braxton-Hicks boleh menyesatkan seorang wanita dan menakutkannya. Malah, singkatan ini adalah norma dan membantu rahim menghulurkan otot ke tahap yang betul supaya janin boleh berbalik dan bersiap untuk kelahirannya. Juga disebabkan oleh kontraksi otot, leher rahim lembut dan dibuka.

Bercakap mengenai pendekatan bersalin boleh berubah dalam tingkah laku wanita, menggigil dan bahkan cirit-birit. Tetapi tanda utama awal permulaan kerja adalah buruh yang benar.

Pergaduhan sejati

Tanda utama kontraksi pranatal sekarang ialah pembukaan serviks, yang sebelum penyampaian menjadi proses tetap, serta pemompilan-penyahmampatan rahim yang berterusan. Pada mulanya pergerakan uterus ini adalah watak yang tidak teratur (kontraksi Braxton-Hicks), kemudian mereka menjadi semakin panjang dan sengit.

Ibu mengandung muda menjangkakan kesakitan dengan kontraksi muncul secara eksklusif di bahagian bawah abdomen, tetapi sensasi yang menggenggam juga dapat diperhatikan di kawasan belakang. Jika anda bimbang tentang serangan sakit belakang yang teruk dan selang waktu pada permulaan pergaduhan yang tidak biasa – tidak lebih dari lima minit, panggil ambulan dan bersiap sedia untuk hospital.

Apabila anda perlu segera pergi ke hospital

Tanda permulaan pergaduhan: bila pergi ke hospital?

Perlu diketahui bahawa tempoh pengecutan awal dapat bertahan selama berjam-jam. Jika dengan manifestasi pengecutan rahim anda merasa normal, sakit tidak dapat dilihat – anda boleh tinggal di rumah dan mengumpul dengan tenang “Beg pakaian generik.”

Jika semasa kontraksi uterus anda merasa sakit teruk, atau mereka diperhatikan setiap lima minit, dan penguncupan itu sendiri berlangsung selama kira-kira seminit – kelahiran akan bermula tidak lama lagi dan anda harus segera mendapat di bawah pengawasan doktor.

Perlu diketahui bahawa dari permulaan buruh pada kelahiran kedua sehingga kelahiran bayi, masa yang sangat sedikit dapat lulus, kerana saluran kelahiran seorang wanita yang bersemangat kedua telah diperluas dan siap untuk melancarkan janin dengan cepat.

Beberapa petua yang lebih berguna

Jika anda meragui sifat serangan – jangan teragak-agak untuk menghubungi hospital. Terutama saranan ini akan berguna kepada wanita yang akan menjadi ibu buat kali pertama: semasa kehamilan pertama, mudah untuk menyalahkan sifat kontraksi rahim, oleh itu lebih baik untuk menjadi proaktif.

Di hospital bersalin, anda akan diperiksa dan menjalankan beberapa kajian:

  • Ukur tahap nadi dan tekanan darah;
  • Pantau kekejangan rahim, dengarkan nadi janin;
  • Pemeriksaan ginekologi akan dijalankan, di mana tahap dilatasi serviks akan dinilai.

Berdasarkan keputusan prosedur yang dilakukan, anda mungkin ditawarkan untuk tinggal di hospital atau jika gejala-gejala masih palsu dan kesihatan janin dan kesihatan anda akan dinilai sebagai rumah normal.

Previous PostNext Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

39 − = 29