Tics saraf: di manakah mereka dari kanak-kanak kecil?

Tic saraf kanak-kanak – pelanggaran yang agak biasa, tetapi ibu bapa tidak dapat melihatnya dengan segera, kerana kanak-kanak yang sakit hampir tidak berbeza daripada rakan sebaya mereka, kecuali mereka sering berkelip, batuk, dan sebagainya.

Ramai orang berfikir bahawa ini adalah fenomena sementara yang tidak memerlukan rawatan. Selepas pemeriksaan oleh seorang pakar, sebagai contoh, ahli otolaryngologi atau pakar mata, tidak ada patologi yang serius.

Apakah tic yang saraf?

Tics saraf: di manakah mereka dari kanak-kanak kecil?

Penyakit ini adalah penguncupan refleks otot, yang muncul secara spontan dan tidak boleh dikawal. Pada dasarnya, gangguan ini berlaku pada muka dan leher dalam bentuk berkedip kelopak mata, bibir, hidung, pergerakan kepala atau bahu. Sangat jarang fenomena itu menyentuh tangan dan kaki. Selalunya tic saraf bermula dengan berkedip mata di dalam kanak-kanak, dan kemudian dilanjutkan ke bibir.

Jenis pelanggaran

Pakar berkongsi patologi ini dengan beberapa cara:

 • Lokal – apabila hanya satu kumpulan otot yang terlibat;
 • Umum – beberapa kumpulan otot terjejas;
 • Mudah – pergerakan terdiri daripada satu elemen (kepala tikus prervnivny, diperhatikan pada anak);
 • Kompleks – melibatkan sekumpulan pergerakan diselaraskan yang tidak terkawal (contohnya, memantul).

Membahagikan penyakit ke dalam kumpulan

kumpulan patologi dibahagikan mengikut jenis manifestasi: muka (tics muka melibatkan kanak-kanak kecil) – wink, mata jati, kerap berkelip, bergerak-gerak bibir dan lain-lain otot muka penguncupan; suara (suara) – sebutan bunyi, frasa atau perkataan individu; tics anggota badan – bertepuk tangan, menarik dan melantun.

Penjelasan perubatan terhadap fenomena ini

Doktor mengklasifikasikan penyimpangan untuk beberapa subspesies lagi:

 • Transit – tidak lewat dari setahun;
 • Motor kronik – lebih daripada satu tahun;
 • Sindrom Gilles de la Tourette-terdapat beberapa tics motor dan satu vokal.
  Parameter kadar nadi pada kanak-kanak yang berumur berbeza, sebab-sebab pelanggarannya

Menurut statistik, patologi ini terdapat pada 20% kanak-kanak, dengan kanak-kanak lelaki yang sakit lebih kerap daripada perempuan.

Bilakah berlaku penyelewengan?

Sebelum ini ia dipercayai bahawa pelanggaran berlaku semasa krisis umur, iaitu dalam 3-4 tahun dan 7-8 tahun. Pada masa ini, kanak-kanak untuk menghadapi krisis pembangunan pertama: mereka memperoleh kemahiran baru, perubahan tingkah laku mereka.

Perkara utama dalam masa ini adalah bahawa setiap krisis kanak-kanak adalah tahap kemerdekaan baru. Itulah sebabnya tempoh ini mewakili bahaya khas untuk keadaan mental kanak-kanak.

Tetapi sekarang ubat tidak dapat menentukan batas-batas umur yang berkaitan dengan krisis, dengan itu, dan menunjukkan tempoh kemunculan tic saraf. Dalam kanak-kanak moden, krisis kemerdekaan boleh berlaku lebih awal.

Punca saraf saraf pada kanak-kanak

Sudah tentu, ibu bapa terutamanya tertarik dengan persoalan mengapa pelanggaran itu berlaku. Ia biasanya sukar untuk menentukan peristiwa-peristiwa khusus yang membawa kepada kemunculan tanda, kerana penyakit ini biasanya dipicu oleh pelbagai sebab.

Keturunan adalah alasan pertama yang dibicarakan oleh doktor. Jika dalam keluarga seseorang mempunyai gangguan psychoemotional, maka kebarangkalian tinggi bahawa mereka akan diwarisi. Perlu dipertimbangkan faktor ini, walaupun lokasi mungkin tidak masuk ke dalam penyakit sepenuhnya.

Di samping itu, pakar sering cenderung untuk mempercayai bahawa penyebab gangguan tisotik adalah pembiakan. Sebagai contoh, jika seorang ibu mempunyai masalah psikologi, dia, bersentuhan dengan bayi, tidak menyembunyikan emosi dan mempunyai pengaruh kepadanya. Iaitu, sumber penyakit itu bukan gen, tetapi reaksi terhadap faktor-faktor tertentu, peristiwa.

Tekanan – yang agak kompleks dari segi memahami sebab, kerana ibu bapa dan kanak-kanak melihat dunia secara berbeza, sebagai contoh, akan bergaduh dengan rakan untuk kanak-kanak keadaan tertekan, tetapi untuk ibu bapa masa ini – agak biasa.

Tics saraf: di manakah mereka dari kanak-kanak kecil?

Ia harus diperhatikan bahawa tekanan tidak selalu negatif, yang bermakna ia boleh menjadi positif, seperti pelanggaran gejala kadang-kadang muncul kerana pengalaman yang positif, sebagai contoh, selepas lawatan ke zoo atau sambutan hari lahir.

  Rahim kecil: bagaimana hendak hamil dan melahirkan anak?

Lama menonton TV atau menghabiskan masa di komputer. Imej pada monitor dan skrin cerah dan berkelip, sehingga dapat mempengaruhi intensitas sel-sel saraf di otak.

Jika anda kerap menghabiskan banyak masa di hadapan skrin TV atau di komputer, maka irama alfa yang dipanggil, yang bertanggungjawab untuk menenangkan dan menenangkan, hilang.

aktiviti fizikal yang rendah, yang sering disertai oleh beban bijak berlebihan. Kerana semua ibu bapa mahu anak-anak mereka menjadi pintar dan bijak, mereka memberi perhatian yang lebih kepada pembangunan kecerdasan, tetapi pada masa yang sama benar-benar lupa tentang hakikat bahawa badan muda perlu dalam aktiviti motor, dalam aktiviti fizikal.

Kami mengingatkan anda bahawa tic saraf adalah penguncupan otot-otot refleks, jadi alasannya juga bahawa tenaga tidak dikonsumsi dalam masa lapang sehari-hari, terkumpul dan terbentuk menjadi penyakit.

Faktor-faktor penekanan. Keadaan emosi ibu bapa boleh menjejaskan bayi. Sebagai contoh, kegelisahan, kekangan dalam manifestasi perasaan, kawalan ketat dan tuntutan yang melampau memberi kesan negatif terhadap keadaan mental.

Di samping itu, terdapat sindiran saraf simptomatik atau sekunder yang timbul daripada trauma (termasuk kecacatan kelahiran), tumor, dan metabolisme otak, iaitu gejala penyakit lain.

Pada dasarnya, gangguan ini menimbulkan penyakit sistem saraf dan otak, tetapi selalunya penyebabnya adalah walaupun patologi jangka pendek yang menyebabkan hipoksia otak, sebagai contoh, jangkitan virus.

Selalunya sebab-sebab ini menjadi provokasi dari pemeriksaan pada bayi. Dalam tonsilitis kronik, kanak-kanak sering menelan, tetapi selepas penyingkiran tonsil penyakit mendasar melewati, dan semak dalam bentuk menelan kekal.

Rawatan tics saraf pada kanak-kanak

Jika gejala muncul, lawati ahli neurologi. Pada masa akan datang, perundingan pakar psikologi diperlukan, kerana tics adalah sekumpulan penyakit psikosomatik.

  Apakah telinga harus merawat kanak-kanak selepas menindik dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Kajian itu terutama tidak termasuk penyakit otak dan penyakit-penyakit SSP, serta gangguan mental.

Biasanya, selepas diagnosis disahkan, doktor akan menetapkan pil yang tenang bayi dengan kesan ringan. Rawatan dadah adalah yang pertama dan paling penting jika pelanggaran tidak berlaku untuk masa yang lama sendiri. Tetapi kadang-kadang langkah sedemikian tidak mencukupi. Oleh kerana punca-punca gangguan tikam mungkin berbeza, reaksi multifactorial diperlukan dan terdapat kes-kes apabila ia berkesan walaupun tanpa menggunakan ubat-ubatan.

Jika gangguan ini merupakan gejala penyakit lain, rawatan ini adalah untuk menghapuskan punca, seperti tic disebabkan kepada bayi yang paling biasanya disebabkan oleh kecederaan yang dialami semasa melahirkan anak, jadi rawatan akan terdiri tepat dalam penghapusan mereka.

Bagaimana untuk mengelakkan kerosakan?

Cadangan ini berguna bukan sahaja untuk tujuan pencegahan, tetapi juga harus dimasukkan dalam rawatan kompleks penyakit:

Tics saraf: di manakah mereka dari kanak-kanak kecil?
 • Perhatikan mod hari yang betul, penggantian kerja dan rehat;
 • Meningkatkan aktiviti fizikal;
 • Serius mengambil kira faktor-faktor seperti tekanan dan pendidikan, menganalisis tindakan anda, dan kemudian melakukan strategi untuk menghapuskan kesilapan dan membetulkan keadaan;
 • Hilangkan kebimbangan kanak-kanak itu. Dalam kes ini, pelbagai mandi menenangkan, berjalan kaki dalam alam semula jadi, urutan santai akan membantu;
 • Kebimbangan pada tahap fisiologi boleh dikeluarkan dengan bantuan pemodelan atau terapi pasir;
 • Apabila seorang kanak-kanak dengan jati terlibat dalam otot-otot badan, maka anda perlu membuat gerakan lucu yang akan membolehkan bayi membengkok. Juga, kelonggaran tanda akan membantu berehat dan ketegangan otot;
 • Jangan menarik perhatian bayi ke cengkamannya kerana dia akan menumpukan perhatian dan cuba mengawalnya. Akibatnya, otot akan ketegangan, dan kutu akan meningkat. Perlu diingat bahawa kawalan sentiasa menjadi tekanan. Juga, peringatan kecacatan akan menguatkan kebimbangan dan ketakutan kanak-kanak.

Apabila ada gejala-gejala tic saraf pada bayi atau kanak-kanak yang lebih tua, adalah perlu untuk berunding dengan doktor. Dia akan menjalankan diagnosis, mengenal pasti punca dan menetapkan rawatan yang sesuai, bergantung kepada punca penyakit tersebut.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector