Schoonheid en gezondheid

Hoe een vruchtbare dag te vinden: een definitie op verschillende manieren

Alle vrouwen zijn geïnteresseerd in een periode waarin ze zwanger kunnen worden. Sommigen gebruiken de ontvangen informatie als anticonceptiemethode, anderen gebruiken het om een ​​kind te verwekken. Er zijn vele manieren om de eisprong te berekenen, elk op zijn eigen manier goed.

Wat is de ovulatie, de fasen van de menstruatiecyclus

Hoe een vruchtbare dag te vinden: een definitie op verschillende manieren

In één fase van de menstruatiecyclus van een vrouw verlaat een volwassen ei de follikel in het lumen van de eileiders, waar het dan samenkomt met het sperma voor bevruchting. Deze fase wordt ovulatie genoemd.

Sinds zijn vrijlating is de eicel 12-24 uur bevrucht. Het is echter de moeite waard om te overwegen dat het sperma actief kan zijn gedurende 3 (zelden tot 7) dagen na de ejaculatie. De seksuele daad 2-3 dagen vóór de eisprong wordt ook als veilig beschouwd voor de conceptie van het kind.

Onder invloed van oestrogeenhormonen treden de follikelruptuur en de eierenopbrengst gemiddeld 14-16 dagen na het begin van de menstruatie op. Het proces herhaalt zich niet altijd op dezelfde dag van de cyclus, omdat sommige factoren het kunnen remmen of versnellen. Daarom biedt anticonceptiemethode een poging om te ovuleren om te berekenen geen garanties. Maar voor de planning van zwangerschapsberekening "Dag X" geen belemmering.

De conceptiekalender is conventioneel verdeeld in drie fasen:

 • relatieve steriliteit - vanaf het begin van de menstruatie tot het moment van de eisprong - de kans om zwanger te worden is klein;
 • maximale vruchtbaarheid - 48 uur vanaf het moment van de eisprong (24 uur is toegewezen aan de activiteit van het ei, de rest van de tijd - om de detectie onnauwkeurig te maken "Dag X") - de maximale kansen op bevruchting;
 • absolute steriliteit - komt na de vruchtbare fase en duurt tot de cyclus eindigt (gemiddeld 10-16 dagen) - het is bijna onmogelijk om zwanger te raken.

Kalender methode

Voor een nauwkeurige berekening van zulke belangrijke dagen, op voorwaarde dat de vrouw geen pathologieën heeft, is het noodzakelijk om de eerste en laatste dagen van de cyclus gedurende ten minste zes maanden te markeren.

Deze gegevens helpen je vruchtbare periode te bepalen, omdat iedereen anders is:

 1. tel hoeveel dagen al je menstruaties zes maanden duren. De cyclus is de periode van de eerste dag van de ene maand tot het begin van de volgende;
 2. verscherp je focus op de langste periode, op het aantal dagen dat het nummer 11 duurt - dit zal de laatste dag van de vruchtbaarheid zijn;
 3. zoek de kortste periode en trek 18 af van het aantal dagen - dit zal de eerste dag van de vruchtbaarheid zijn.

Bij een vrouw is de langste cyclus bijvoorbeeld 31 dagen, de kortste is 25 dagen: 31 - 11 = 20; 25 - 18 = 7. Hieruit volgt dat de individuele vruchtbare periode van een vrouw 7 tot 20 dagen van de cyclus duurt. Deze tijd wordt als gunstig beschouwd voor de zwangerschapsplanning. Natuurlijk is het wenselijk dat iedereen een kalender bijhoudt en je organisme bestudeert, maar helaas laat deze methode je niet toe om de exacte dag van de ovulatie te weten.

Hoe een vruchtbare dag te vinden: een definitie op verschillende manieren

Specialisten zeggen dat bij de meeste gezonde vrouwen het ei veertien dagen voor het begin van de volgende cyclus uit de follikel komt. daarom "Belangrijke dagen" het is niet moeilijk om volgens dit principe te berekenen: het is noodzakelijk om 2 weken vanaf de veronderstelde eerste dag van de menstruatie te nemen en het resultaat vast te leggen in de conceptiekalender.

Bijvoorbeeld, menstruatie zou op 18 februari moeten plaatsvinden. We trekken 14 dagen af ​​van dit aantal en krijgen de datum - 4 februari. Dit is een schatting bij benadering, voor een nauwkeurigere bepaling "Geliefde dag" het is beter om de basale methode te gebruiken.

Als u het moeilijk vindt om de dagen te tellen of als u niet zeker bent van uw berekeningen, helpt de online ovulatiecalculator. U hoeft alleen de gegevens in te voeren die u gewoonlijk in uw agenda markeert voor het bepalen van de dag van de ovulatie voor een succesvolle conceptie: de eerste dag van de periode, de duur ervan, hoeveel dagen menstruatie was.

Meting van basale temperatuur

Basale temperatuur (BT) is de laagste temperatuur die wordt gemeten tijdens de slaap. Het wordt gemeten door rectale methode na langdurige slaap, zonder uit bed te komen.

De hormonale achtergrond van het meisje heeft verschillende temperatuurindicatoren afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus. In de eerste helft van de cyclus is BT 36.3-36.50 C, maar met het begin van een gunstige periode voor conceptie, stijgen zijn tarieven sterk - 37,1-37,50C. Deze temperatuur duurt tot de volgende menstruatie begint en valt dan weer. Bij het begin van de zwangerschap blijft BT hoog.

Om de dag nauwkeurig te berekenen voor de conceptie van een kind, moet u een schema opstellen en dit voor 3-6 maanden begeleiden. In dit geval is het noodzakelijk:

 • gebruik dezelfde thermometer, leg hem eerst bij het bed;
 • meet BT elke ochtend op hetzelfde moment;
 • vóór de procedure om minstens 6 uur te slapen, wakker te worden om geen plotselinge bewegingen te maken en niet uit bed te komen;
 • 5 minuten liggen, de thermometer in de anus brengen en vervolgens het resultaat in de grafiek markeren;
 • noteer de diagramfactoren die van invloed kunnen zijn op de verandering in BT-indicatoren: het gebruik van drugs of alcoholische dranken, ziekte, stress, vermoeidheid, geslachtsgemeenschap 's avonds en' s nachts.

Hoe weet je of je een ovulatie had?

De temperatuursprong is gestegen, dit is duidelijk te zien in de grafiek, het spreekt over het begin "Dag X". Het geval dat de temperatuur van de hele menstruatiecyclus op hetzelfde niveau was, betekent dat er om de een of andere reden geen ovulatie heeft plaatsgevonden. Misschien zal het volgende maand wel gebeuren, zo niet, los het probleem dan op bij een gynaecoloog.

Lichaamstaal

Hoe weet u wanneer de eisprong na de menstruatie zal plaatsvinden zonder enige berekeningen te maken?

Sommige vrouwen kunnen op het juiste moment de veranderingen in hun lichaam voelen, met de nadruk:

Hoe een vruchtbare dag te vinden: een definitie op verschillende manieren
 • op stemmingswisselingen;
 • verhoogde seksuele activiteit;
 • zwelling van borstklieren;
 • op periodieke pijnen van een luidruchtig karakter in de bodem van een maag of buik;
 • op viskeuze overvloedige toewijzing van een vagina, op een consistentie herinneren ze eiwit.

Heb je thuis een van hun tekens opgemerkt? Zo niet, gebruik dan een meer informatieve methode.

Teststrips en microscopen

De meest populaire manier van thuiswerken is veruit een uitdrukkelijke test. Het werkingsprincipe is hetzelfde als in de zwangerschapstest, alleen in dit geval wordt luteïniserend hormoon gevonden in de urine, die zeer actief is na het vrijkomen van het ei. Wanneer dit hormoon in het lichaam aanwezig is, toont de test 2 strips. De methode is geschikt voor vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus.

Veel mensen hebben al gelezen hoe ze het begin van de eisprong thuis kunnen herkennen door teststrips te gebruiken, de temperatuur te meten en een kalender bij te houden. Maar niet iedereen hoorde over het fenomeen van kristallisatie van speeksel, dat wordt bepaald door een microscoop. Afhankelijk van de fase van de speekselcyclus, evenals het baarmoederslijm, verandert het zijn samenstelling. In de ovulatieperiode bevat speeksel een verhoogd gehalte aan zouten, die op een microscoop worden weergegeven in de vorm van vuren takken.

Tegenwoordig is het gemakkelijk om een ​​minismicroscoop te kopen, vergelijkbaar met lippenstift, en daarmee de geliefde dag te volgen. Gebruik het apparaat bij voorkeur na het ontwaken, voor het tandenpoetsen en eten. Roken voor de procedure wordt ook niet aanbevolen. Als u lijdt aan stomatitis, dan heeft de methode geen zin, het resultaat kan onjuist zijn. Volgens alle regels van het gebruik van de microscoop, ontvangt u informatie met een garantie van 99%.

Echoscopisch onderzoek

Veel paren zijn geïnteresseerd in hoe precies te weten wanneer de ovulatie is gekomen, om een ​​kind te verwekken. Met behulp van ultrasone diagnostiek kunt u de ontwikkeling van de follikel zien en ontdekken op welke dag de eicel deze verlaat.

Hoe een vruchtbare dag te vinden: een definitie op verschillende manieren

Natuurlijk moet u herhaaldelijk naar de echografiekamer gaan. Als de cyclus van een vrouw regelmatig is, wordt de diagnose 3-4 dagen vóór de vermeende diagnose gesteld "Belangrijke dagen".

Als de cyclus onregelmatig is, wordt het proces gestart op de vierde dag na het begin van de maand en de diagnose wordt elke 2-3 dagen nog steeds gesteld.

Nu heb je genoeg informatie over hoe je de dag van de ovulatie kunt achterhalen.

Als u merkt dat er helemaal geen ovulatiedagen zijn - moet u de reden achterhalen. De redenen voor de fysiologische aard zijn de nadering van de menopauze, de periode na de bevalling of abortus - in dit geval is alles in orde.

Als geen van de bovenstaande punten op u van toepassing is, kan dit een schending zijn van de hormonale achtergrond, de pathologie van vrouwelijke geslachtsorganen, verschillende ziekten. Aarzel niet om naar de dokter en het onderzoek te gaan, vooral als je een gekoesterd kind wilt baren!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 + 6 =