Wat is tandcurettage?

Een effectieve methode voor het elimineren van tandvleesaandoeningen in de tandheelkunde omvat curettage van het tandvlees. Tussen de rand van het tandvlees en het cervicale gebied bevindt zich een inzinking waarin voedselresten voortdurend worden verzameld.

Wat is tandcurettage?

Voor pathogene micro-organismen zijn deze aandoeningen een gunstige omgeving en beginnen ze zich intensief te vermenigvuldigen, waardoor de ontstekingsprocessen van het mondslijmvlies op de plaats van bevestiging van de tand worden veroorzaakt. Dit kan zijn verlies veroorzaken.

Wat is curettage in de tandheelkunde? Dit is een diepe reiniging van de parodontale pockets van het tandvlees, op verschillende manieren uitgevoerd. Als u weet wat de procedure is, dan voordat u naar de tandarts gaat “Shiver” veel minder.

Waarom heb ik curettage nodig?

Hoe is de vorming van de parodontale pocket?

De mondholte vereist constante zorg voor zichzelf. In de ruimte worden voedselresten verzameld. Zij reageren met de microflora en veroorzaken afzettingen van verschillende soorten die gelokaliseerd zijn op het oppervlak van de tand in de buurt van de uitgang van het tandvlees, daar speeksel het email bijna niet wast. Gevormde tandsteen, die stevig aan het glazuur is vastgemaakt en in de donkere ruimte kan doordringen.

Dit fenomeen veroorzaakt het begin van een ontstekingsproces dat veranderingen in botweefsel veroorzaakt. Het proces van atrofie van dentine, wortelcement en vervanging door granulatieweefsel wordt gestart. Op de plaats van het vernietigde botweefsel wordt een holte gevormd, de tanden hechten niet meer goed aan het tandvlees, er verschijnt een gingivakzak waarin zich korrels en afzettingen ophopen.

Als deze zak dieper wordt dan 3 mm, is het onmogelijk om deze schoon te maken met behulp van huishoudelijke apparaten – een tandenborstel, een draad, een speciale borstel en een tandenstoker. Het is noodzakelijk om de procedure van curettage uit te voeren.

  Wat is de lipgloss?

Indicaties voor de procedure

In de aanwezigheid van gingivale pockets, wordt het proces van atrofie en vernietiging onomkeerbaar. Het is onmogelijk om het te stoppen met de hulp van lokale therapie – oppervlaktereiniging en antibacteriële middelen stoppen de ontsteking slechts voor een korte tijd.

In de open holtes verzamelen zich pathogene bacteriën en bouwen korrels op, die het vernietigende effect voortzetten. Gomweefsel met een zak is constant ontstoken, elke schending van hygiëne-eisen of een afname van de immuunstatus verergert het destructieve proces.

Indicaties voor de procedure:

Wat is tandcurettage?
 • acute ontsteking van het tandvlees, die chronische stomatitis en het optreden van trofische ulcera in de mondholte veroorzaakt;
 • parodontitis in lichte en matige mate;
 • wereldwijde afzettingen van tandsteen en niet-exfoliërende plaque;
 • de vorming van zakken, een diepte van meer dan 3 mm, gevuld met vreemde insluitsels.

Met behulp van curettage worden alle problemen tegelijkertijd opgelost:

 • Reinigt het gebied in de buurt van de tand;
 • het granulaat wordt verwijderd;
 • elimineerde het verhoogde bloedend tandvlees;
 • de parodontale pocket is verwijderd.

De operatie wordt uitgevoerd door twee methoden – gesloten en open. De reinigingsmethode wordt door de behandelend arts gekozen, afhankelijk van de diepte van de laesies en de ernst van het proces.

De operatie wordt niet uitgevoerd als de patiënt diepe botzakken heeft, het gebit abnormaal is, er een aangeboren onderontwikkeling van de kaak is of de tandvleeswand dunner is geworden. De procedure moet worden uitgesteld in het geval van een acuut ontstekingsproces – als zich al pus ophoopt in het getroffen gebied. Eerst wordt de behandeling uitgevoerd en pas dan wordt curettage uitgevoerd.

De technologie van curettage van de parodontale pocket

De operatie kan een lokaal poetsen van tanden worden genoemd – tijdens dit proces wordt de tandplak verwijderd van het oppervlak van de tand, het granulaat verwijderd en vervolgens het glazuur gepolijst.

Gesloten curettage. Uitgevoerd wanneer het tandvlees enigszins is beschadigd en de diepte van de pockets niet groter is dan 5 mm. Kauwafdelingen worden niet uitgevoerd.

  Wat bedreigt de zwelling van de knie?

Na de diagnose wordt lokale anesthesie gedaan, speciale gereedschappen worden ondergedompeld in zakken en de opgehoopte afzettingen worden verwijderd. De dokter moet blind werken, hij heeft meer nauwkeurigheid nodig. Na het einde van de chirurgische ingreep worden de wortels van de tanden gepolijst.

Open curettage.

Zuivering van de pockets wordt uitgevoerd door het ontleden van het tandvlees.

 1. Eerst wordt een grondige diagnose uitgevoerd op basis van visueel en instrumenteel onderzoek. Het is noodzakelijk om een ​​röntgenfoto van het getroffen gebied te maken.
 2. Lokale anesthesie wordt geïntroduceerd.
 3. Het tandvlees wordt gesneden, het reinigen van de zak van de zak begint.
 4. Speciale medicijnen worden op het tandweefsel aangebracht en stimuleren de groei van botweefsel in plaats van de gewonden en – in de operatie – op afstand.
 5. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht, naden in de excisielocatie gestoken.

Na de incisie wordt het ontstoken gebied tussen de twee incisies afgepeld, waardoor het botweefsel zichtbaar wordt. Om te voorkomen dat de gevoeligheid na de operatie te groot wordt, wordt een procedure voor de transplantatie van zachte weefsels uitgevoerd. Dit helpt om het cosmetische defect aan te pakken dat tijdens de operatie optrad.

Wat is tandcurettage?

Als er sprake is van een aanzienlijke vernietiging van dentine en het onvermogen om het te herstellen door de introductie van stimulerende middelen, transplantatie van harde weefsels – tandvlees of tanden. Dit effect fixeert de tand stevig, stimuleert het lichaam om te regenereren.

Het herstellen van het gebit wordt niet altijd op hetzelfde moment verkregen. In dit geval wordt aanbevolen de curettage na 2 maanden te herhalen.

Evenals na elke operatie heeft het revalidatieproces zijn eigen bijzonderheden:

 • Terwijl op het tandvlees een beschermende dressing zit, kun je je tanden niet poetsen en je mond spoelen.
 • De eerste dagen kun je alleen semi-vloeibaar eten.
  Wat is het verschil tussen een wasepilatie van een diepe bikini en een klassieke scheerbeurt?

Nadat het verband is verwijderd, thuis, wordt aanbevolen de behandeling van de operatieplaats alleen met anesthetica en wondgenezingmiddelen uit te voeren.

Curettage in de koker van de verwijderde tand

Tandextractie wordt niet als een complexe of gevaarlijke procedure beschouwd, maar daarna kunnen complicaties optreden.

Deze omvatten:

 • langdurige bloeding;
 • langdurige pijn;
 • ontstekingsproces.

Als de pijnlijke toestand niet binnen 3-5 dagen voorbijgaat, is het nodig om een ​​tweede bezoek aan de arts te betalen. In een onbeschermde wond kunnen pathogene micro-organismen, vreemde voorwerpen binnendringen, voedseldeeltjes verzamelen. Door een onoplettendheid van de dokter konden fragmenten van bot achterblijven, vooral als de tand al was vernietigd en zijn pulp begon te rotten.

Om het ontstekingsproces in de buurt te voorkomen, wordt het schrapen van de sok van de verwijderde tand uitgevoerd.

Deze procedure – in tegenstelling tot andere methoden van curettage – wordt niet als een chirurgische ingreep beschouwd, omdat de open holte wordt gewist. Eerst wordt een lokale verdoving uitgevoerd – in dit geval proberen ze de applicatie toe te passen – en dan laten ze de alveolus vrij van het nieuw gevormde bloedstolsel.

Instrumenteel verwijderen geaccumuleerde buitenlandse insluitsels, beschadigde weefsels, fragmenten – als ze aanwezig zijn. Vervolgens wordt het gat behandeld met een verdovingsmiddel – er zijn geen steken nodig – en gepleisterd. Zuivering van de put wordt in één procedure uitgevoerd.

Ondanks de eenvoud van deze tandheelkundige interventie, is het na een tijdje nodig om de revalidatieperiode te observeren, evenals na elke curettage. Thuis moet je je mond spoelen met antiseptische middelen, ontstekingsremmende zalven toedienen met antibiotica, halfvloeibare of afgeveegde levensmiddelen eten.

Na de curettageprocedure – hoe het ook gebeurt – poets je je tanden met uiterste voorzichtigheid. Een tandenborstel met zachte haren moet vooraf worden gekocht.

De mondholte vereist zorgvuldige zorg. Na elke maaltijd moet u voedselresten verwijderen, deze niet laten ophopen, de interdentale ruimten schoonmaken, de tandarts elk jaar bezoeken om tandsteen in de tijd te verwijderen.

Dit is de enige manier om het optreden van parodontitis te voorkomen, wat betekent dat u de curettageprocedure niet hoeft in te voeren.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector