Skjønnhet og helse

Tips om hva du skal gjøre hvis et stykke tann deler seg

Mange kom over en situasjon der et stykke tann plutselig brøt av. Det er viktig å vite hvordan man gir førstehjelp for ikke å forverre situasjonen, og hva man kan forvente fra en tur til tannlegen. I dette forstår vi nå.

Årsaker og typer chips

Dette problemet oppstår av ulike årsaker, vi foreslår at du vurderer de vanligste alternativene:

Tips om hva du skal gjøre hvis et stykke tann deler seg
 1. Ofte er problemer forbundet med å få ulike skader, for eksempel kan det være et uhellsslag mot ethvert objekt;
 2. En annen tannsplinter kan skyldes mekanisk skade under å spise fast mat. For eksempel, et traumer fra en stein av frukt, nøtter, etc .;
 3. Hele skylden kan være karies, fordi denne sykdommen gjør emaljen svak og det er ofte skadet;
 4. Tilstedeværelsen av en gammel sprekk, smuldring eller fylling fører til spaltningen;
 5. Reduserte beskyttelsesfunksjoner i kroppen, for eksempel på grunn av overføring av alvorlig sykdom eller utilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler. Skader forårsaket av sykdommer i indre organer;
 6. Årsaken, som er spesielt sant for gravide kvinner, er mangel på kalsium i kroppen.

Det finnes flere typer spaltning, og det farligste alternativet vurderes når veggen på forsiden eller baksiden, nemlig emaljen, er skadet. Et slikt problem har ikke bare et ikke-estetisk utseende, men kan føre til ødeleggelse av tannen i fremtiden. Den neste typen er spaltningen av dentite, det vil si det harde laget som ligger over massen.

I noen situasjoner kan en slik feil ikke engang føre til smerte. I tilfelle at et stort stykke har blitt brutt, skal det foretas en forlengelse eller en krone plasseres. Den mest problematiske og farlige typen spaltning er når nerveendingene er nakne. I dette tilfellet er det mye smerte og gå til legen er så snart som mulig.

Et stykke tann brøt av: hva skal jeg gjøre først?

Det første du må gjøre er å sette bort panikk, fordi hvis alt er gjort riktig, kan situasjonen korrigeres på kort tid og uten mye innsats. Prøv å returnere stykket av den ødelagte baksiden eller den fremre tannen tilbake på plass, stram kjeften din tett. Dette vil ikke forverre situasjonen før du går til legen.

I tilfelle at det var smerte, så kan du lage en kald komprimering. Ikke bruk peroksid, alkohol eller aggressiv pasta. Det er viktig å rengjøre tannen minst to ganger om dagen og skyll munnen med saltvann.

Hvis du ikke gjør noe og ikke går til legen, kan situasjonen forverres, og dette vil føre til komplikasjoner. For eksempel kan en infeksjon gå inn i massen, følsomhetsøkningen, utvikle cyst, etc.

Hvis tann deler seg, hva skal tannlegen gjøre?

Moderne tannlegen gir deg mulighet til å takle ulike problemer som hindrer skjønnheten til et smil. Eksperter gjør ikke bare alt som er mulig for å gjenopprette tannens funksjon, men gir også et smil visuell appell.

Legenes handlinger er direkte relatert til typen av problem:

Tips om hva du skal gjøre hvis et stykke tann deler seg
 1. Hvis bare et stykke emalje er ødelagt, og nerveren ikke er skadet, er det bare nødvendig å sette seglet og problemet løses.
 2. I tilfelle tannmassen har åpnet, er det først nødvendig å fjerne det og bare legen vil fylle hullet med kanalen. I noen alvorlige tilfeller kan en pinne brukes til å forsegle tetningen mye bedre;
 3. Når et stykke skiller seg ut med en alvorlig ødeleggelse av kronen, og i tillegg til tetting, gjør spesialisten ortopedisk restaurering av kronedelen, for hvilken en mikroprostese er brukt;
 4. Hvis et stykke av fremre tann har falt av og det riper på tungen, kan legen bruke tynt fôr - finér. De er valgt for emalens farge og ser ut som en naturlig benflate. Hvis gjenopprettingsprosessen ikke hjelper, renser tannlegen kanalen og installerer implantatfliken. Analogene i den forrige versjonen er luminere, som er festet til det øvre laget av emaljen, men de kan fjernes. For installasjon må du besøke tannlegen to ganger;
 5. Hvis klyven på forsiden er liten, så gjør legene og kompositt restaurering. Den forseglede pastaen er visuelt lik en lysreflekterende tetning, men den er mye sterkere, noe som gjør at den tåler store belastninger. Allerede etter den første prosedyren vil problemet bli løst. Prosessen med å restaurere tannen er veldig lik karies-fyllingen. For det første renser tannlegen klyvningsstedet ved hjelp av en bor, og påfører deretter polymeren og behandler den med en ultrafiolett lampe. Deretter distribueres den gjennomsiktige sammensetningen som simulerer emaljen. Ulempene ved en slik prosedyre inkluderer det faktum at når du tygger tett mat, kan et stykke igjen splitte seg av. I tillegg mister det voksne vevet etter en stund sin glans og begynner å skille seg ut.

Vær oppmerksom på at hvis behandlingen ikke utføres i tide, kan situasjonen forverres. Og et lignende problem kan provosere utviklingen av sykdommer i mage, hjerte, lever, nyrer og andre systemer og organer.

Forebyggende tiltak

At det ikke var noen problemer, er det nødvendig å observere noen regler om omsorg:

Tips om hva du skal gjøre hvis et stykke tann deler seg
 1. Opprettholde helsen til tennene dine og besøk regelmessig tannlegen for å gjennomføre en undersøkelse og nødvendig behandling;
 2. For å styrke emaljen må du spise mat som inneholder kalsium. Selv for forebygging vil vitamin- og mineralkomplekset ikke være overflødig;
 3. Hver dag begynner og slutter med rensing og best av alt bruker pasta som inneholder fluor. Det anbefales også å bruke tanntråd;
 4. Begrens bruken av søtsaker, samt brusvann. Negativt påvirker tilstanden til emaljen og dårlige vaner, som for eksempel røyking.

Nå vet du hva du skal gjøre hvis du har mistet et stykke tann. Bruk disse anbefalingene, og hvis du har et problem, gå til legen. Ikke glem å forebygge, fordi problemet er bedre forhindret enn behandlet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

7 + 1 =