Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Clostridia är mikroorganismer som ingår i den normala intestinala mikrofloran. De lever som regel i tjocktarmen men kan hittas i andra delar av matsmältningssystemet, i könsorganet och på huden.

Vad är Clostridium?

Dessa bakterier är Gram-positiva. De producerar ett enzym som är involverat i nedbrytningen av proteinet till aminosyror. Deras antal i kroppen förändras ständigt och beror på en persons ålder, till exempel hastigheten vid år gamla barn - måste 100 000. Denna punkt ta hänsyn till en läkare i den diagnostiska processen.

Vad är farligt Clostridium?

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Den aktiva multiplikationen av bakterier orsakar olika patologiska tillstånd, som kallas clostridiosis. Dessa inkluderar en pseudomembranös kolit, botulism, antibiotika-associerad diarré, stelkramp, gasgangrän, nekrotiserande enterit, förgiftning. Bakterier påverkar kroppen negativt med frisättningen av toxinerna A och B, liksom proteinet, vilket hämmar tarmperistalmen. När clostridiumhalten i avföringen ökar kan ytterligare diagnostiska åtgärder vara nödvändiga.

I sjukhusinställningar förekommer oftast infektion med antibiotikarelaterad diarré och pseudomembranös kolit. Detta beror på användningen av många olika antibakteriella och desinfektionsmedel, vilket bidrar till bildandet av mikroorganismer som är resistenta mot desinfektionsmedel. Behandlingen av antibiotikabehandling hänför sig till riskfaktorer, eftersom denna uppsättning läkemedel förstör inte bara patogena bakterier i tarmarna utan även en användbar mikroflora.

Behandling av clostridi som finns i avföring är inte alltid nödvändig, eftersom dessa bakterier ingår i normal intestinal mikroflora, stimulerar dess peristaltik och bryter ner proteiner. Du behöver bara övervaka deras nummer, det vill säga, regelbundet ta prov.

Orsaker till Clostridiosis

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Släktet hos dessa bakterier omfattar mer än 100 arter, som är indelade i 5 grupper. De flesta av dem utgör inte en fara för människor.

Clostridia lever i tarmarna hos människor och djur. Med avföring kommer de in i landet där de kan överleva länge i form av sporer, såväl som i vatten.

Källorna för clostridiosis är människor och djur. Vägar för överföring av infektion - kontakt-hushållet, infektionsmetoden - fekal-oral. Orsaken till infektion ligger i brott mot personliga hygienregler.

Vad kan påverka aktiveringen av clostridi:

 • Ekologisk situation inom bostadsområdet;
 • Frekvent stress;
 • Typ av mat. Till exempel, i ett barn kan de dyka upp när de överförs till artificiell utfodring. Hos vuxna ökar risken med användning av produkter med lång hållbarhetstid.
 • Intag av hormonella, antibakteriella medel, immunosuppressiva medel;
 • Svag immunitet
 • Mental retardation (postnatal hypoxi);
 • prematuritet;
 • Immaturitet i centrala nervsystemet;
 • Sömnstörningar;
 • Tarminfektion med nosokomibakterier;
 • SARS;
 • Kirurgiska ingrepp.

Symptom på Clostridiosis

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Antibiotika diarré kan ske vid en lesion av denna typ av bakterier och infektion med salmonella, Staphylococcus aureus, Candida, Klebsiella. Denna form av diarré är resultatet av en nosokomial infektion. Denna sjukdom omges endast av barn i amning, eftersom de får immunfaktorer som stör tillväxten av opportunistiska mikroorganismer med modermjölk.

Antibiotisk associerad diarré kan uttryckas i en mild störning i avföringen eller med svår pseudomembranös kolit. Den sista sjukdomen sker som regel på den 4-10: e dagen med en annan sjukdom, vars behandling åtföljs av antibiotika.

De viktigaste symptomen är:

 • Hög temperatur (över 39,5 °);
 • uppblåsthet;
 • Förlust av aptit
 • Viktminskning;
 • Tecken på berusning
 • Kramper i buken;
 • Tarmarnas ömhet under palpation
 • Multipel kräkningar;
 • I avföring finns blod, slem, impregnering av fibrösa bindemedel;
 • Stolen är vattnig, riklig, flytande, har en putrefaktiv lukt och en grön nyans.

Enterit, som regel, fortsätter och slutar utan komplikationer. Den kliniska bilden har inga karakteristiska särdrag. Nekrotisk enterit - bildandet av erosioner och sår på slemhinnan, vilket leder till dess förstöring. Symptom på sjukdomen: blödnings foci av nekros i tunntarmen, röda lesioner, förträngning av tarm lumen i området av inflammation, frossa och feber, kräkningar och diarré med skummande blod.

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Om tester barn innan ett års ålder visar en ökad mängd av bakterier, är det nödvändigt att vidta brådskande åtgärder, eftersom sådana små patienter kan sjukdomen leda till döden.

Den kraftiga försämringen, yta snabb andning, brist på motion, tecken på toxicitet och exsicosis, paralytisk ileus - ett tillstånd som kräver en inbjudan till en ambulans och sjukhusvistelse.

För tidiga spädbarn har oftast peritonit och tarmskada. Dessutom är risken för död hög, särskilt bland småbarn upp till ett år.

Forskning av intestinal mikroflora

Behandling av clostridi hos vuxna och barn innebär leverans av test i följande fall:

 • Det finns långvariga tarmsjukdomar som inte svarar på behandlingen.
 • Ojämn färgning av avföringen, i avföringen finns bitar av osmält mat, slem
 • Flatulens, tarmkolik, ej behandlingsbar
 • Stolens instabila karaktär
 • Rickets, anemi;
 • sepsis;
 • Frekventa akuta luftvägsinfektioner;
 • Atopisk dermatit med tecken på sekundär infektion.
Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

I detta fall diagnostiserar läkaren sjukdomen med följande faktorer: det finns en länk i sjukdomsutvecklingen och antibiotikans intag; de flesta fall av clostridiosis diagnostiseras i en tidig ålder feber; skarp början; tecken på kolit berusning.

Förhöjda nivåer av clostridia i avföringen kan detekteras genom bakteriologisk undersökning - utstrykning på selektivt odlingsmedium. Kan tilldelas endoskopisk undersökning, mucosal biopsi, datortomografi (för att bestämma närvaron av ödem och förtjockning av kolon väggen).

Behandling med aktivering av clostridier

Innan du börjar behandla, måste du sluta ta antibakteriella läkemedel. För det första riktas terapeutiska åtgärder för att återställa normal flora i tarmen. För detta ändamål kan droger som "Laktobakterin », "Bifidumbacterin""Linex""bifikol""Hilak forte"Och liknande dem.

Clostridia hos barn och vuxna: orsaker till infektion, symtom, diagnos, behandling

Många grupper av clostridier är känsliga för sådana ämnen som "metronidazol"Och"vankomycin". Om sjukdomsförloppet är svårt krävs infusionsbehandling för att återställa förlusten av vätska i kroppen.

I alla fall av sjukdomen, både hos barn och vuxna, innefattar behandling av clostridier i tarmen eubiotika, B-vitaminer, enzympreparat ("omez""Mezim forte"), Såväl som enterosorbenter ("enterosgel""Smecta""polisorb").

förebyggande

För att minska risken för infektion, måste du följa reglerna för personlig hygien: Tvätta händerna regelbundet (efter en promenad, besöka offentliga platser, alltid före måltider), tvätta och skålla bättre, färsk frukt innan du använder för mat.

Det är nödvändigt att korrekt bearbeta produkter med hjälp av termiska metoder och övervaka tarmmikrofloran, stödja immunsystemet, och ta endast antibiotika enligt instruktioner från läkaren. Starkt för dig hälsa och välbefinnande!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

72 − 69 =