Djupt snitt av fingret: hur man behandlar såret ordentligt | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Djupt snitt av fingret: hur man behandlar såret ordentligt

Alla som, åtminstone en gång i sitt liv, höll en kniv i handen, vet vad en snitt är. Men det visar sig, det här är inte bara ett litet sår, som läker ganska snabbt. I modern medicin finns en hel klassificering av nedskärningar, konsekvenserna av var och en kan vara mycket obehagliga och till och med farliga. Så innan du börjar lära dig hur du hanterar en mängd olika nedskärningar, låt oss ta reda på vad deras slag är. 

Vi sorterar ut klassificeringen

Så är såren indelade i följande typer:

Djupt snitt av fingret: hur man behandlar såret ordentligt
  • Punktering. Ett sådant sår kan erhållas med användning av en el eller en tunn kniv. Ett karakteristiskt kännetecken för sådan skada är inte bara en liten sårdiameter, men också ett betydande djup skada;
  • Smal. Du kan få ett sådant sår med ett snitt i glaset. OBS! I det här fallet måste du noggrant undersöka hela den skadade ytan för små glasfragment. För i framtiden kan de ge dig ganska obehagliga minuter.
  • Sår med rivna kanter. Att bli ägare av sådan skada är möjlig med ett trubbigt föremål. Grovt, i detta fall spricker huden bara med tryck. Nackdelen med sår av denna typ är en ganska lång läkningsprocess, eftersom det är ganska svårt att smita de tornade kanterna. Och i de flesta fall måste du fortfarande se en läkare för hjälp, eftersom sårets kanter måste sys. 

Problem med djupt snitt av fingret

Faktum är att det vanliga, som du tror, ​​en djup skär av fingret kan orsaka inte bara obehag, men också orsaka många problem vid den skadade lemmens funktion.

Till exempel, om någon tid efter skuren börjar du känna att ditt finger börjar bli ont, bör du genast söka medicinsk hjälp. En sådan nummenhet kan indikera skador på nerven som är ansvarig för känsligheten. Och det måste ständigt sys, om du inte vill förlora känsligheten för alltid. 

För mycket bevis på övergående problem är för mycket blödning, eftersom det kan orsakas av en artärstörning. Ett annat tecken på skada på artären, som levererar fingret med blod, är blodflödet.

I det här fallet bör du omedelbart knyta ditt finger ovanför skäret med ett tätt bandage och höja armen upp. Således kommer mängden blod som kommer in i lemmen att minska något och blödningen kommer så småningom att stanna. 

Om sårets kanter ständigt avviker, behövs också läkarens hjälp. När allt kommer omkring kommer en liknande snitt att vara mycket lång att läka. Ja, och sannolikheten för uppkomsten som ett resultat av ett brett gult ärr är nästan 100%. Och med tanke på att vackra händer är ett visitkort för varje kvinna, har vi absolut inga konsekvenser för dig. 

Och naturligtvis kommer en annan ganska obehaglig och till och med farlig hälsoeffekt av sådan skada till en öppen sårinfektion. Att bestämma närvaron är väldigt enkelt: om efter en stund, trots den hälsosamma logiken, börjar fingret att smärta mer och mer, och huden runt skadasidan börjar bli röd och brinna, då är infektionen där!

I det här fallet, använd inte alla möjliga folkmedel och försök att lime pus och inflammation på egen hand. Urgent gå för en läkare råd, han kommer att rensa såret från den redan bildade pus och förskriva dig en helande salva baserad på ett antibiotikum. 

Fingerskärning: Myter

Det verkar, vilka myter kan förknippas med skador på fingrarna i fingrarna. Och de är! Tja, till exempel, vad skulle du göra först om du skär ditt finger? Försök att slicka såret eller skjuta den skadade leken under kallt rinnande vatten. Detta rekommenderas bara inte.

När allt kommer omkring, oavsett hur djupt skäret, i våra fingrar finns det inte så många blodkärl, så att du har mycket blodförlust. Men att sätta ett finger under vattnet, i hopp om att stoppa blödningen snabbt och effektivt, du faktiskt skapa alla goda förutsättningar för att få en infektion i såret, som i vår VVS skiftande och inte mycket friska mikrober enorm mängd. 

Samma sak gäller att slicka skadestedet. Det här är bara hos hundar saliv är sterilt, men mikrober är ganska bra hos människor i munnen. Därför, om du skär dig, höja handen över huvudet och gå till förstahjälpspaketet för bomullsull och peroxid. 

Smörj inte det öppna såret med antiseptiska salvor. I det här fallet blockerar du åtkomsten av syre till den skadade epidermis, och detta förlänger avsevärt läkningsprocessen.

Och en annan sak: om du är ett fan av tjock fett det skadade stället med jod, du vet, leder detta till det faktum att alla celler i överhuden, som är i närheten av såret dör, eftersom du skapar en lokal ozhog.

Följaktligen ökar läkningstiden. Jod kan bara smörja huden runt skadan, så att du kan minimera möjligheten att komma in i såret av mikrober. 

Vad ska man göra med ett djupt snitt i fingret

Djupt snitt av fingret: hur man behandlar såret ordentligt

Först och främst är det värt att komma ihåg att det inte finns någon anledning till panik. Därför höjer vi en hand med det skadade fingret uppåt och hälsosamt – vi är dragna till vårt hem medicinska skåp. Först och främst behöver du och jag stoppa blodet. Det ideala sättet för detta är väteperoxid. Med sin hjälp tvättar vi såret.

OBS! Om du ser att din snitt är för djup, är peroxid bäst att använda på ett minimum, eftersom för mycket luftbubblor kan orsaka blockering av små blodkärl. 

När blodet upphör att flöda starkt är det önskvärt att behandla huden runt såret med jod. Var inte för ivriga, för även för torkade kanter av såret förutser inte något bra. Efter det att det första hjälpen har gjorts måste du noga lägga på ett hårt bandage. Här har också sina egna nyanser. Lägg till exempel inte gasväv direkt på såret.

Eftersom det i detta fall inte ens expert vet att efter blod stopp och måste ändra bandage – du kommer ut den tillsammans med en del av överhuden, som det helt enkelt klyver. För att undvika sådana konsekvenser måste du först linda fingret med en liten bit vanlig papper. Men du måste göra det så att papperet är helt inslaget runt phalanxen.

Därefter kan du hålla en bakteriedödande gips eller bindningsgas. Förresten håller papperet sårets kanter tättare, vilket innebär att läkningsprocessen är mycket snabbare. 

För snabbare läkning kan du också använda speciella atraumatiska bandage, som du kan köpa i nästan alla apotek. Sådana bandage har speciella beläggningar, varigenom såret ständigt påverkas av antibakteriella medel. För extrema fall kan du hitta bandager och belagda med ett svagt antibiotikum. 

När du har bearbetat ett djupt snitt i fingret, följ noggrant över ditt tillstånd i flera dagar. Och om de första tecknen på inflammation uppträder, kontakta omedelbart en läkare. 

Hur man behandlar en tumskärning: folkmetoder

Om du är säker på att ingen nerv eller artär skadas som ett resultat av klippet, kan folkmetoder användas för att påskynda läkning. Till exempel blad av aloe, som har en fantastisk antibakteriell effekt. Det mest effektiva sättet att använda dem är lotioner.

Djupt snitt av fingret: hur man behandlar såret ordentligt

De kan göras dagen efter skuren, förutsatt att såret har torkat upp lite. Förfarandet i sig är som följer: Ta en liten bit bomull eller gasbind och applicera frisk aloejuice på hela ytan. Vi sätter lotionen på såret i tio minuter. Därefter ålägger vi ett vanligt bandage och hanterar våra egna angelägenheter. 

Du kan också göra en speciell salva själv. För att göra detta, tillsätt 80 gram bi honung till 20 gram xerogen och fiskolja. Alla ingredienser ska blandas noggrant och appliceras på skadestället som en antiseptisk salva. 

Som du kan se, om komplikationer i form av skador på nerver eller artärer saknas, kan du behandla en djup skär av fingret och hemma. Men kom ihåg, om du märker åtminstone en liten antydan till inflammation, måste du snabbt kontakta en läkare, eftersom konsekvenserna kan vara väldigt mycket allvarliga!

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 1 =