Fördelar och nackdelar med hormonella salvor | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Fördelar och nackdelar med hormonella salvor

Under de senaste åren växer populariteten hos hormonala salvor som används för att behandla dermatit och andra hudsjukdomar i en enorm takt. Och det är inte förvånande: dessa droger har en nästan mirakulös förmåga att snabbt eliminera kränkningar med vilka konventionella droger är maktfria att klara av.

Princip för verksamheten

Fördelar och nackdelar med hormonella salvor

Hormonala salvor dermatologer kallar droger som innehåller kortikosteroider - pankreas hormoner. Dessa inkluderar glukokortikoider, kortison och andra ämnen som är nödvändiga för människor. Det är på deras nummer att mängden metabolism i våra kroppar beror i första hand på proteiner och kolhydrater. Därför tillåter den artificiella introduktionen av sådana hormoner dig att aktivera ämnesomsättningen och därigenom påskynda att bli av med ett antal hudsjukdomar.

Men inte allt är så strålande. Vilken hormonal salva har inte bara uppenbara fördelar, utan också en hel del kontraindikationer. Därför är det med tankelöshet inte en bra idé.

Vid vilka sjukdomar behöver hormonala salvor

Förberedelser baserade på korti-steroider har förmågan att penetrera djupt in i hudcellerna och stimulera kroppens naturliga försvar. Resultatet är ett snabbt upphörande av inflammatoriska processer, som i regel är orsaken till de flesta hudsjukdomar.

Oavsett orsaken till sjukdomen (och det kan vara exponering för allergen, infektion, svamp och många andra faktorer), återställer den aktiva substansen i salvan kroppens normala funktion.

Läkare föreskriver ofta hormonella salvor för behandling av olika typer av hudskador:

 • diates;
 • psoriasis;
 • neurodermatit;
 • dermatomyosit;
 • varicose eksem;
 • skleroderm;
 • atrofisk lav
 • vissa sorter av lavar (till exempel röd platta);
 • liksom flera typer av dermatit.

Det är värt att notera att alla dessa sjukdomar är mycket svåra att behandlas, och hormonella salva är en extrem åtgärd, som är läkare, då svagare och säkra läkemedel är maktlösa. Speciellt försiktig måste man vara vid behandling av eksem eller atopisk dermatit hos barn.

Är hormon salvor säkra?

Denna fråga bekymrar alla kvinnor som lider av hudsjukdomar. Hormonalva eller en mildare lotion gör att du snabbt klarar av sjukdomen. Ändå vägrar många dermatologiska patienter att förkasta den föreskrivna medicinen, och fruktar att de kommer att göra dem mycket mer skada än bra.

Det finns verkligen en del av sanning i dessa rädslor. Även i en liten dos för kortvarig användning kan glukokortikoidbaserade läkemedel orsaka några obehagliga konsekvenser:

Fördelar och nackdelar med hormonella salvor
 • Långare sårläkning, särskilt på ställen där salvan appliceras.
 • På platser där läkemedlet appliceras blir huden tunnare, blir torr och smärtsam. Detta beror på det faktum att hormonerna i preparaten hämmar produktionen av kalligenser som är nödvändiga för hudens elasticitet.
 • Vissa människor på dessa ställen har lila streckmärken, den så kallade "striae".
 • Fartygen kan expandera, vilket orsakar därför kapillär "stjärnor".
 • Vid applicering av salva på ansiktet, den frekventa förekomsten av akne och akne, speciellt på hakan och runt läpparna.
 • Det är särskilt farligt att behandla sådan hud under lång tid med huden runt ögonen: detta kan orsaka synskador och senare leda till att glaukom eller katarakt uppträder.
 • Pigmentering störs ofta (detta uttrycks både i mörka fläckar och i missfärgning av huden).
 • I extremt sällsynta fall, kanske till och med mikroskopiska utseende sår (när de inträffar bör du omedelbart kontakta din läkare, som med största sannolikhet kommer att försöka hitta en annan, inte påverkar metabolismen, läkemedel).

Det är vad farliga hormonella salvor - de är så djupt påverkar kroppen som ersatte en botas problemet kan komma ett dussin andra, är inte så farligt, men inte heller alltför trevliga. Absorberas av huden, de går in i blodomloppet och påverka driften av binjurarna, och det var där som producerade lejonparten av de nödvändiga hormoner för mänskligt liv.

Det är därför att använda droger baserade på hormoner kan endast ordineras av en hudläkare. Gör inte och efter eget gottfinnande ändras dosen av läkemedlet. I bästa fall kommer detta helt enkelt att negera alla positiva effekter av behandlingen. I värsta fall kommer det att orsaka olika komplikationer.

En annan fara hormon salva - ett antal beroendeframkallande organism att artificiellt infört hormoner. Med långvarig användning (och för behandling av seborroiskt eksem, eksem, allergier eller förneka, ibland tar lång tid), en så kallad "tillbakadragande syndrom hormonella salvor" - en smärtsam reaktion på förkastandet av de vanliga läkemedel. Detta kan ses på olika sätt: utslag, rodnad eller ens en avkastning på problemet, för behandling av vilka i själva verket läkemedlet utsetts. Särskilt märkbar dessa biverkningar hos barn och ungdomar.

Fördelen med sådana mediciner är att efter avslutad behandlingstid återgår kroppen gradvis till den vanliga hormonproduktionen.

Varianter av hormonella droger

Alla droger baserade på aktuella hormoner kan delas in i fyra grupper:

Fördelar och nackdelar med hormonella salvor
 1. Läkemedel med svag verkan, till exempel, Lokoid. Mängden aktiv substans i dem är minimal respektive biverkningarna är obetydliga. Detta är den enda gruppen av hormonella droger som kan användas även under graviditeten. Vid allvarliga hudsjukdomar, till exempel med långvarig atopisk dermatit, kan de ges till nyfödda och barn upp till 2 år.
 2. Salva av måttlig åtgärd - denna grupp innehåller sådana läkemedel som Triderm, Afloderm och Belosalik. De innehåller betametason och deoximetason och föreskrivs som regel om de svagare drogerna inte gav någon effekt. För barn är de inte längre lämpliga på grund av den ganska höga koncentrationen av pankreas hormoner.
 3. Starka läkemedel ordineras när du snabbt behöver bota dermatit eller annan hudsjukdom eller när en kronisk sjukdom inte svarar på andra mediciner. Denna Elokom, Flucinar och andra kraftfulla kortikosteroidmedikamenter.
 4. Slutligen finns det ett hormon salva stark funktionell - i själva verket är det ett sätt för att lösa de problem som inte behandlas med säkrare läkemedel och utgör ett allvarligt hot mot hälsan. Ett slående exempel - Dermoveyt, som kan tas endast under noggrann medicinsk övervakning och, företrädesvis, en mycket kort tid.

Dessutom finns det olika former av frisättning av sådana droger. Det kan vara korrekta salvor och krämer (deras effekt på kroppen är mest kraftfull), liksom lotioner för huden och en mängd olika sprayer. De senare är idealiska för barn på grund av deras svaga åtgärder. Men när man behandlar dermatit eller berövar vuxna, ordinerar de vanligtvis en kräm.

Hormonberedningar för barn

Frågan är mycket viktig, vad är de farliga hormonala salvorna för barn och om det är farligt alls. Trots allt, för behandling av dermatit, allergiskt eksem och andra sjukdomar, är hormonbaserade läkemedel förskrivna även till mycket små barn.

I regel förekommer för barn behovet av hormonellt läkemedel vid psoriasis eller långvarig allergisk dermatit (känd för mödrar som kallas "diates"). Efter den första mottagningen minskar klåda och rodnad eller försvinner fullständigt, och sjukdomen i sig passerar mycket snabbare än vid användning av andra mediciner.

Tyvärr finns det biverkningar:

Fördelar och nackdelar med hormonella salvor
 • Hormoner i bukspottkörteln, baserat på vilken salvan är gjord, kan orsaka en ökning av blodtrycket.
 • Barn stör i binjurens arbete är mycket farligt, eftersom det kan orsaka hormonella förändringar i hela kroppen.
 • Konsekvensen kan vara en avmattning i tillväxten.

Det är därför det är bättre för barn att köpa droger med svag eller måttlig handling, till exempel Lokoin eller Afloderm. Och naturligtvis, i något fall bör du överstiga dosen.

Ett annat sätt att minska riskerna är att man inte använder en salva som tränger djupt in i huden, men en lotion eller spray som endast verkar på det övre lagret av huden.

Således visar det sig att hormonala salvor knappast kan kallas en panacea. Samtidigt gagnar de verkligen, och ibland är den enda frälsningen för personer som lider av skador på huden.

Det viktigaste med att använda dem är att följa alla recept från din läkare och noggrant övervaka eventuella förändringar i ditt tillstånd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

24 − = 15