Skönhet och hälsa

Hur man behandlar en knäskada ordentligt

Vuxna och barn vet att en knäskada är en mycket smärtsam överbelastning och som fått en sådan skada "en lycklig"Kan vara dåligt att tänka, vad hände med honom och vad man ska göra nu. Därför är det väldigt viktigt att veta hur man känner igen skadorna och ger första hjälpen till offret.

Vad ska man göra med knäskada?

Hur man behandlar en knäskada ordentligt

Om du eller någon framför dig starkt drabbade knäet - på isen vid rinken, på asfalten, i hörnet av möbler, etc. -. Det är mycket viktigt att hålla huvudet kallt och ta på allvar skadan. Från smärta, under påverkan av alkohol eller från okunnighet, fortsätter vissa att flytta och kliva på det blåmärken som inte kan göras.

Hjälp personen att flytta till ett lugnt ställe, samtidigt som han påminner honom om att inte stiga på hans värkande ben.

Om problemet har hänt dig, fråga andra mycket krävande att de hjälper dig - flyttas eller stöds, medan du går till rätt ställe, kallas en taxi eller till och med en ambulans.

Se bort från rådet om att inte klämma på det knäda knäet, kom ihåg att de fallna spelarna transporteras från fältet på en sträckare! Inte för att de inte kan gå sig själva, men eftersom de första minuterna av skadan är mycket viktiga för den efterföljande helingen.

Nästa sak att ta hand om är att applicera kyla till skadans plats. Det är inte lätt att få ett föremål som kan ersätta en isbubbla, men ring på all din uppfinningsrikedom att hjälpa till!

Exempelvis är sådana material lämpliga:

  • snö inslagna i halsduk eller halsduk;
  • plast eller glasflaska med en kall dryck;
  • ett paket frysta dumplings;
  • trasa fuktad i kallt eller åtminstone rumstemperaturvatten.

Helst behöver du en krossad is i en väska med vattentätt material. Använd inte i något fall denna "folk botemedel"Som en bit rå kött! Vid de minsta sprickorna eller nötningarna kommer en infektion att tränga in i huden, och konsekvenserna kan vara svåra.

Hur man behandlar en knäskada ordentligt

Så, med knäets blåmärken, är den första hjälpen att hålla foten lugn och applicera kall. Ytterligare åtgärder, beroende på slagstyrkan, kommer att uppmanas av en ambulans eller kirurg i polykliniken, där du måste gå, även om skadan, som du tror, ​​inte är stark.

Vissa skador kan misstas för en enkel blåmärken, medan de utgör en fara för människors hälsa, som har liknande symtom. Så, för att känna igen rubbningen av ledband eller en dislokation, kan ibland bara en läkare berätta av resultaten av röntgengenografi. Därför är det väldigt viktigt att söka medicinsk hjälp den första dagen efter skadan.

Hur man skiljer en blåmärken, bristning och förskjutning

Om ändå till dig just nu beror på beslutet om att gå direkt till ett sjukhus eller första hem, och sedan till doktorn, är det mycket viktigt att känna till symptomen av en knäskada, rivna ligament eller luxation (subluxation) av leden.

Var uppmärksam på följande:

  • ett blåmärke åtföljs av ett smärtsyndrom av varierande intensitet, från mild till mycket svår, ner till medvetandesförlust. Huvudfunktionen är emellertid den snabba bildandet av ett hematom vid strokeplatsen (klump, ödem, rodnad);
  • Sönderbrottet åtföljs alltid av en skarp smärta och förlust av förmågan att normalt flytta benen - benet kan vara onaturligt böjt framåt "hänga ut", Kännetecknas också av snabb intensiv svullnad av vävnaderna under knäet;
  • Vid urskiljning är huvudskylten förlust av benets känslighet under knäet, domningar, smärta, patellan sticker framåt eller till sidan.
Hur man behandlar en knäskada ordentligt

De två sista fallen kräver omedelbar sjukhusvistelse. Kirurgen kommer att dislokalera dislokationen under anestesi, när tårningen appliceras appliceras en immobiliserande bandage. Läkaren kommer att ordinera antipyretiska, antiinflammatoriska läkemedel och aktuell behandling - en salva som minskar tecken på hemartros (ackumulering av blod i knäet).

Det är mycket viktigt att undersökningen utförs av en specialist, eftersom det i olika fall krävs antingen värme och irriterande salva eller en antiinflammatorisk salva med en kylande effekt.

Principer för behandling med knäskada

När första hjälpen ges, börjar terapi och återhämtningsprocessen, som kan ta var som helst från 10 till 20 dagar. Smärta syndrom inträffar inom en vecka, blåmärken (blåmärken) löser inom 7-14 dagar, fullständig återhämtning med alla rekommendationer från läkaren är möjligt i 3-4 veckor. I den här perioden, när knäet inte kan flyttas, relativt kort - bara ett par dagar.

Medicinsk undersökning och diagnos är mycket viktigt för korrekt behandling.

Kirurgen på basis av palpation och en röntgenbild bestämmer att skadan är en blåmärken (hjärnskakning) och föreskriver följande behandling:

  • Pressning och fastsättning av bandage på knäleden;
  • analgetiska och antiinflammatoriska medel (Förtäring - tabletter, kapslar, injektioner): Analgin, deksalgin, paracetamol, diklofenak, dikloberl, Voltaren, ibuprofen, Nurofen, ketorol, ketolong, nize, nimesil, nimid;
  • salvor med samma åtgärd: diclac, diklofenak, diprilif, fastum, rapidum, dolarene, tilfen, ultrafastin, finalgel.
Hur man behandlar en knäskada ordentligt

Med en signifikant ackumulering av koagulerat och friskt blod i den subkutana blåsan (hematom) bestämmer kirurgen om punktering. I detta fall punkteras hematom och suger upp innehållet, vilket kan vara blodigt eller purulent.

Även om denna metod är alltid skrämmer patienter, hjälper det att påskynda behandling och undvika allvarliga följder (infiltration av vävnader variga innehåll hematom, skada skift vid kronisk inflammatorisk gemensam process - artrit, bursit, etc.).

Patientens uppgift är att hålla resten av det skadade benet och när läkaren tillåter - tvärtom att utveckla den drabbade leden. För detta är självhäftande gymnastik (böjning av benen i knäet, utan knäböj) eller ett besök på sjukgymnastikrummet lämpligt.

Naturligtvis kan blåmärken inte vara så hemskt, men om blåmärken är stora, indikerar detta redan betydande skador. Enkla fall, utan sår och sårinfektion, kan botas själv, applicera ett bandage, vila och en av salvorna med knäskada.

Däremot kan konsekvenserna av dåligt blåmärken knä som inte har blivit botade, gör sig påmind senare tid i form av artrit, bursit, vätska uppbyggd i ledkapseln, vanliga förskjutning eller inflammation i menisken.

Därför lider aldrig mycket av smärta - kontakta en specialist och vara frisk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 82 = 90