Inflammation av lymfkörtlar | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Inflammation av lymfkörtlar

För att kunna svara på frågan om varför lymfkörtlar är inflammerade, är det nödvändigt att förstå var inflammationsprocessen har sitt ursprung i kroppen, hur det kom in i lymfsystemet och hur allvarligt det trängde in i det.

Lymfadenit är en inflammatorisk process som påverkar lymfkörtlarna, som regel bakteriell eller viral etiologi. Ett infektiöst medel kan penetrera lymfkörteln från ett sår, en furunkel, en sjuktand och andra källor. Ibland kan källan överföras onkologiska sjukdomar. Mer sällan förblir orsaken oidentifierad, då är invasionskällan slem eller hud.

Inflammation av lymfkörtlar

Den inflammatoriska processen manifesteras av smärtsamma förnimmelser och förstorade lymfkörtlar, smärta i huvudet, generell svaghet, fysisk sjukdom, subfebril temperatur. I fallet vid start varbildning själva lymfkörtlar, symptomen bli mer uttalade: intensiteten i smärtan ökar, huden över lymfkörtlarna rodnar tydligt Palpable innan noder blir omöjlig att skilja mellan sig själv och de omgivande vävnaderna, förlorar sin rörlighet.

Kronisk hypoplastisk lymfadenit Är en process när lymfkörtlarna, under inflytande av en maloviral infektion, blir smärtfria, ökar och så småningom blir ärrade och blir till fasta noduler.

Lymfadenit kan leda till komplikationer i form av abscesser, flegmon, flebotrombos, sepsis, lymphostasis och elefantiasis. De vanligast drabbade lymfkörtlarna i ljummen, under armen och bakom örat.

symptom

När en purulent lymfadenit uppstår, försämrar patientens allmänna tillstånd: hög feber och frossa, snabb hjärtslag, intensiv huvudvärk och uttalad fysisk svaghet.

Ökningen av en enda lymfkörtel, som inte åtföljs av smärta, feber och en ökning av enheten - det är bara ett tecken på att lymfkörteln är mycket mer än de övriga. Detta sker ofta med eller efter infektioner. Med tiden kommer lymfkörteln att återgå till sin normala storlek.

En ökning av flera lymfkörtlar samtidigt, inklusive parvis, kan indikera närvaron av en inflammatorisk process i kroppen. För att ange att dessa eller andra lymfododer har inflammerat bara doktorkanan. Därför engagera dig inte i att gissa diagnosen och dess orsaker och skynda dig till en specialist om du hittar minst en förstorad lymfkörtel.

Axillära lymfkörtlar

Orsaken till inflammationen av lymfkörteln under musen kan vara:

Inflammation av lymfkörtlar
  1. Inflammation av hårfollikeln, oftast på grund av ocklusion av hudporerna;
  2. Allergi, till exempel, deodorant, duschgel, pulver för kroppen, etc .;
  3. Varje smittsam process (kronisk eller akut) kan prova inflammation i de regionala lymfkörtlarna. Källan till infektionen kan vara ganska nära - till exempel infektion i bröstet, bröstet och infektiöst fokus på underarmen, till exempel furuncle;
  4. Bröstcancer eller bröstkorg, med inflammation i lymfkörtlarna, mestadels smärtfria, endast en ökning observeras;
  5. Förkylningar och infektioner i övre luftvägar, till exempel halsont, kan också utlösa inflammation i axillär lymfkörteln både en och flera.

Submandibulära lymfkörtlar

Lymfonodus har inflammerat under en käke? Orsaken kan vara patologiska processer i huvud, hals, öron, ögon, mun och svalg, näsa och bihålor (sinus, maxillary, Eustachian rör). Dessutom kan inflammation provocera tandläkemedel, såsom karies, pulpit, abscess, gingivit och andra.

Förutom ARVI och vanliga bakteriella sjukdomar (tonsillit, tonsillit, etc.) kan lymfadenit också provocera mindre vanliga infektioner. Till exempel infektiös mononukleos, tuberkulos. Dessutom initierar onkologiska processer lymfadenit.

Lymfkörtlar bakom öronen

Om du har en inflammerad lymfkörtel högst upp i nacken eller bakom örat, så är orsaken troligtvis också någonstans i närheten. I regel är dessa inflammatoriska patologier i öronen (otitis, furuncle av den externa hörselkanalen, eustachiit, inflammation i hörselnerven).

Inflammation av lymfkörtlar

Mindre lymfadenit provocera sjukdom i munhålan och svalg: karies, flussmedel, tonsillit, faryngit, inflammation i salivkörteln eller tonsill. En vanlig orsak är förkylningar och andningsvirus. Mindre ofta stimuleras lymfkörteln utvidgningen genom svampinfarkt. Det är en inflammation i parotideallymfknutor kan vara ett symptom på allvarliga infektionssjukdomar - påssjuka (påssjuka) eller röda hund som utan snabb behandling kan orsaka allvarliga komplikationer.

Ingginala lymfkörtlar

Anledningen till att det inflammerade lymfkörteln på höger eller vänster ljumske oftast sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner, sexuellt överförbara (syfilis, gonorré, trichomoniasis, etc.).

Men tillväxten av lymfkörteln kan utlösa, t ex inflammatorisk patologi i bäckenorganen eller övre extremiteterna (inflammerad tarm, höftleder, inflammation i ben och liknande), lokal skada eller bäcken perineal, allergiska reaktioner mot läkemedel , inklusive för aktuell applikation.

Behandling av regional lymfadenit

Behandling av inflammerade lymfkörtlar på vilken plats som helst är:

  1. Eliminering av smittkällan i kroppen;
  2. Sanering av organ och vävnader med antibiotika och antimikrobiella medel;
  3. Vid purulenta processer - kirurgisk dränering eller resektion av den drabbade lymfkörten.

Förekomsten av inflammation i lymfkörtlarna indikeras av deras ömhet och oändlighet. Men även om du bara hittade en förstorad lymfkörteln - gå genast till doktorn. Ingen självbehandling! Trots allt kan regional lymfadenit vara ett symptom på cancerprocesser i din kropp.

Dessutom, om en lymfkörtel har ökat och den växer, medan du inte har hittat andra tecken på inflammation (smärta, rodnad, temperaturökning etc), kanske det är en tumör. Bole är farligare att självmedicinera.

Om inflammationen redan existerar och det finns olika intensitet av smärta, ta sedan en bedövningsmedel och skynda till doktorn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 + 3 =