Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Subluxation av höftledet: ett namn – två olika patologier

Subluxationen av höftledet hos barn och vuxna har en annan etiologi, och behandling av sjukdomen hos vuxna och barn utförs enligt olika metoder.

Hos vuxna, i de flesta fall, subluxation provocera traumatisk exponering – som patologi hos barn är medfödd. Det kan antas om dess utveckling redan innan barnet är fött fel flit, frukt storlek mismatch livmoderstorlek, eller om sjukdomen är ärftlig – dysplasi har en av föräldrarna.

Subluxationer hos vuxna

Hos vuxna utses två typer av patologiska tillstånd, under vilka den främre eller bakre delen av lederna är trasig.

Om ytorna på lederna är skadade uppträder följande symptom på subluxation av höftledet hos vuxna:

Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier
 • smärta när man går
 • visuellt intryck – benet vrids inifrån eller ut;
 • värk i vila;
 • ibland – den synliga skillnaden mellan längden på lemmarna.

Det provocerar en subluxation hos en vuxen med traumor av annan art, men det råkar också vara medfödd. Ibland var avvikelsen av lederutvecklingen tillgänglig från barndomen – men den fick inte noggrann uppmärksamhet eller avslöjades, och det manifesterades först efter fysisk inverkan.

Trots den karakteristiska bilden rekommenderades en ytterligare studie – radiografi eller tomografi – att fastställa skador.

Behandling – akut kirurgi – ska utföras under anestesi, eftersom det kan orsaka smärtsam chock. Efter repositionering av lårbenet i acetabulum minskar smärtsensorationerna.

Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier

Efter ompositionering – även om det inte fanns någon ytterligare skada på omgivande vävnader – krävs immobilisering. Immobiliseringsperioden bestäms av läkaren. Vanligtvis fixeras fogen i 3-4 veckor.

I framtiden utförs rehabiliteringsaktiviteter som inkluderar massage, fysioterapi, träningsterapi med gradvis ökad belastning. Vi välkomnar träning i poolen.

Återhämtningsperioden kan sträckas från ett halvt år till 10 månader beroende på svårighetsgraden av det ursprungliga tillståndet, närvaron i historien om kroniska sjukdomar av annan art och patientens ålder.

Subluxation av höften hos nyfödda

I nyfödda barn är etiologin av subluxation annorlunda. Det är möjligt att klassificera tillstånd enligt följande kliniska egenskaper:

Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier
 • kort höft;
 • begränsad höft bortförande
 • ett symptom på glidning – enligt modifieringen av Barlow och symtomen på Marx-Ortholani;
 • asymmetri av hudveckar.

Villkoret är inte alltid möjligt att diagnostisera efter födseln, även om medfödda sjukdomar i benen i höftleden – dysplasi – förändras skelettstruktur synlig för blotta ögat. Den kliniska bilden manifesteras tydligt 3 till 4 månader efter födseln.

Symptom som orsakas av förflyttningen av lårbenet, kan infödda spädbarn märka på egen hand.

Visuellt ser det ut så här:

 • veckningar på benen hos spädbarnet, gluteal och popliteal – är ojämnt fördelade och varierar djupt;
 • om du lägger ditt barn på rygg och ben upplöses, böja på knäna, kan höras ett klick – huvud glider i genomförandet i acetabulum;
 • När barnet ligger med böjda ben på baksidan är ett knä över det andra.

Anterior subluxation diagnostiseras lättare – från sidan av den drabbade leden är benet kortare.

Behandlingen av höftledets subluxation hos nyfödda utförs efter en noggrann diagnos av patologiska förändringar, beroende på förekomsten av leddysplasi.

Diagnos och behandling av subluxationer hos spädbarn

Barnundersökningar genomförs enligt följande metoder:

Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier
 • screening;
 • ultraljudsundersökning
 • Röntgenstrålar;
 • bedömning av låret enligt Harrison.

Behandlingen av höftledets subluxation hos barn börjar med det ögonblick då patologi detekteras. Ju tidigare det börjar, ju mer sannolikt blir det att det inte finns något behov av att tillgripa operationen.

En särskild swaddling av barn behövs – bred. Barnet sprider sig brett ut och fixar dem. För att göra detta viks blöjan i en rektangel och läggs mellan benen.

I vissa fall är det lämpligt att använda ortopediska anpassningar – omrörningar. De kallas “stirrups Pavlik“. De fixar barn från 3 veckors ålder. Benen är böjda i en vinkel på 90 °, uppfödda i höftledets område och fixerade i denna position.

Nödvändigt kopplad terapeutisk gymnastik, fysioterapi och massage. Vid varje byte av blöja ska barnet spridas på baksidan, för att plantera benen på sidorna.

Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier

Det är tillrådligt att anmäla barnet i simbassängen för nyfödda. I vattenmiljön är återhämtningen snabbare.

Om konservativ behandling inte gjordes före 3-månaders ålder – patologi upptäcktes inte från början – i de flesta fall diagnostiseras en uttalad formad dislokation.

Ortopediska anpassningar med ett halvår används andra – benen är fixerade av däck med handledare. Dessa däck kan användas för att gå. De behöver justeras dagligen – spädbarn växer snabbt, däcket får inte bli trångt och orsakar ytterligare obehag.

När konservativa metoder inte hjälpte till att klara problemet, måste man tillgripa kirurgisk ingrepp. I de flesta fall används en stängd korrigeringsmetod.

Manipulation utförs under anestesi. Benlyft upp kraftigt och ledde bort, efter det klickar – genomförandet av ledhuvudet på plats – immobilisera leden, ingående av barnet i plast korsett.

Efter 1,5-2 månader utförs en uppföljningsinspektion. Om dynamiken är positiv, används korsetten i ytterligare 3 månader, och sedan vidtar särskilda åtgärder för att återställa musklernas rörlighet och arbetsförmåga.

Korrigerande operation vid den öppna metoden görs med uttalad dysplasi:

 • varierande och degrotation osteotomi
 • palliativ operation
 • kirurgisk ingrepp på bäckenkomponenten – enligt Chiari.
Subluxation av höftledet: ett namn - två olika patologier

Ju senare dysplasi detekteras, desto mer sannolikt kommer en operation att krävas.

Om behandling inte startas i tid, orsakar dysplasi ganska allvarliga konsekvenser, varav den mest “liten“Är lameness. Det finns också konstant ömhet i promenader, muskelatrofi och asymmetri.

Senare sträcker sig patologin till bäckens ryggraden, funktionen hos organen i bäckenet störs, konstant smärta uppstår i den rörelseapparaten.

Läget av subluxation i höftledet kan inte lämnas utan uppmärksamhet, antingen hos vuxna eller barn.

I framtiden kommer detta att påverka kroppens allvarliga patologi – en subluxation skapar en permanent dislokation och du kan förlora förmågan att röra sig. Särskilt farligt är dysplasi om det täcker både höftfogar hos nyfödda.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 2 = 2

Adblock
detector