Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening? | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?

I däggdjurens kropp finns ett speciellt system för hemostas. Hon är ansvarig för blodets fysiska och kemiska sammansättning. Vid en frisk person ska blodets tillstånd vara enligt följande: det måste alltid vara flytande, vikta med blödning, lösa de blodproppar som uppstår i den.

Klassificering av hemostas

Beroende på de utförda funktionerna kan hemostasen samtidigt klassificeras i flera typer:

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?
  • Vascular-platelet hemostasis. Med vasospasm håller kollagenmolekyler fast vid sina väggar, vilket orsakar vidhäftning av blodplättar. Systemet bör inte tillåta detta.
  • Koagulationshemostas. Om kärlen är skadad bör röda blodproppar bildas, på grund av vilka fibrinkolor bildas, vilket täpper till det skadade området.
  • Fibrinolys. I denna process “extra“Trombi som bildades när”reparationer“Av kärlväggen måste lösas upp helt.

Under graviditeten till de stora och små cirklarna av blodcirkulationen läggs ytterligare en – placental. Genom det uppstår tillförsel av användbara substanser till fostret. Hans utbildning påverkar väsentligen blodets sammansättning, det ökar RFMC.

Vad är RMMC och D-dimer

Vid graviditet bör den öka något – så kroppen förbereder sig för förlossning. Men det finns vissa normer, vars överskott kan orsaka missfall. Därför bör analysen av RFMC och D-dimer under graviditet tas av varje kvinna i tredje trimestern – vid vecka 28 och vid behov enligt individuella indikationer.

För att förstå varför du behöver veta RFMC under graviditeten och planera vilken typ av analys för D-dimer, måste du representera betydelsen av dessa indikatorer.

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?

Förkortningen av RFMK dechiffreras som lösliga fibrin-monomerkomplex – dessa är resterna av små trombier, när tromboser utvecklas i kroppen.

Om RFMC är högre än normalt, kondenserar blodet, vilket leder till ökad trombogenes. Blockering eller förträngning av blodkärl försämrar avsevärt försörjningen av foster med syre och fördelaktiga substanser, hypoxi kan inträffa och risken för att graviditeten stannar ökar.

D-dimerer är proteinämnen, fibrin-nedbrytningsprodukter. De deltar i processen med hematopoiesis och ingår i blodproppar. Om deras blodnivåer är förhöjda kan detta leda till ökad trombos.

För närvarande utförs obligatoriska tester för D-dimerer mer i USA när man planerar graviditet eller när man utför IVF. Man tror att denna analys måste utföras för att utesluta möjligheten till trombbildning.

I CIS-länderna, oftare analysen av RFMC och även under graviditeten.

Att ge blod till D-dimeren hos en gravid kvinna är ganska svårt – analysen kräver viss beredning. Inom 12-14 timmar behöver du svälta, det är bara tillåtet att dricka lite rent vatten.

Därför bestäms D-dimertestet för detektering av farliga tillstånd hos personer i andra kategorier och inte hos gravida kvinnor. Dessutom kan det öka med leversjukdomar, inflammatoriska och infektionssjukdomar, som påverkas av åldersrelaterade förändringar. Det betyder att indikatorn inte alltid är tillförlitlig. Under graviditeten bör värdet på denna indikator vara 248 ng / ml. Över 1500 ng / ml anses tillståndet onormalt.

Norm av RFMC under graviditet

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?

Analysen på RFMK-nivå skiljer sig inte från att ta någon analys. Blod tas från venen, på morgonen, på en tom mage.

Normalt värde är från 3,4 mg till 5,0 mg per 100 ml blod. Om RFMC, som tas vid vecka 28 under graviditeten, ökar, minskar effekten av placentalbarriären.

Vad ska jag göra om RFMC är förhöjt under graviditeten? Det beror helt på hur mycket denna siffra har ökat. I vissa fall observerar doktorn bara graviditeten och, om det behövs, föreskrivs den gravida kvinnan läkemedel som stabiliserar hemostasystemet.

En av dem är “chimes“. Dessa piller ordineras under graviditeten för att stabilisera syreflödet i placentan. Dessutom stimulerar det produktionen av interferon och är en immunmodulator. Därför kan den användas i epidemin för säsongsbetonade infektionssjukdomar som en förebyggande åtgärd.

På “Kurantil” kan det finnas en individuell intolerans, och då ersätts den av droger som är analoga med åtgärden.

Vad kan resultatet innebära när RFMK-index sänks under graviditeten? Om denna indikator sänks före födseln, ska läkaren som tar barnet informeras – barnflickan har risk för blödning.

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?

I praktiken är reduktionen av RRMC extremt sällsynt – endast efter användning av en gravid kvinna med droger som påverkar blodkoagulerbarheten. Till exempel, för hantering av åderbråck, måste lokala läkemedel med heparin användas.

De absorberas nästan inte i blodet och utsöndras mycket snabbt, men om man vid denna tidpunkt tar testet för RFMK, kan resultatet underskattas.

Sänkningen av RFMC kan orsaka för tidig avlägsnande av placentan, risken för att fostervätska kommer in i moderns blodomlopp, vilket leder till akut respiratorisk brist i barnet.

Graviditet blodprov

Under graviditeten är det mycket viktigt att övervaka operationen av hemostasystemet, för att bestämma huvudindikatorerna för blod. Att ge blod till ett koagulogram är nödvändigt en gång i trimestern och före själva födelsen.

Dess huvudparametrar, förutom RMMC, är följande indikatorer:

Vad är hemostas och varför behöver du veta dess mening?
  • Fibrinogenplasma – det maximala värdet det når före födseln, förbereder kroppen för att sluta blöda.
  • APHC är en aktiverad partiell tromboplastintid som visar hur mycket en trombos bildas i kärlet. Hos gravida kvinnor i slutet av terminen ökar den med 17-20 gånger;
  • Lupus koagulant – dess närvaro kan vara ett av symptomen på en autoimmun sjukdom. Om det finns denna indikator i blodet, borde den gravida kvinnan införas på sjukhus. Ytterligare symtom på tillståndet – ökat blodtryck, sen gestos. Vid analys av urin finns ett protein. Om du inte vidtar nödvändiga åtgärder, kan utvecklingen av graviditeten sluta.
  • TV-trombintid. Under graviditeten ökar denna tid med 3 gånger genom att öka mängden fibrinogen med trombin.
  • En ökning av protrombin och en minskning av antitrombin indikerar ett hot mot placentaavbrott.

Det är omöjligt att ignorera analyserna som markerar förändringar som uppstår i hemostasystemet.

Utmärkt hälsa mammor – inte en garanti för normal fosterutveckling. Enligt RFMK kan en läkare spåra alla avvikelser i fostrets utveckling och vidta åtgärder i rätt tid för att hålla graviditeten fram till utsatt tid.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

33 + = 43

Adblock
detector