Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

Förlusten av luktförmågan i medicin kallas anosmi. Detta problem minskar livskvaliteten och kan indikera en allvarlig patologi. Dessutom kommer giftiga ämnen som kommer in i kroppen att orsaka nysning, och med anosmi kommer de fritt in och har en negativ effekt.

Förlust av känslighet utgör i regel inte ett allvarligt hot, men kräver förtydligande av skäl och råd från en specialist. Varför med förkylning och liknande sjukdomar försvinner luktsansen, bara läkaren kan ta reda på efter en noggrann diagnos.

Klassificering av anosmi och dess orsaker

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

Komplett eller partiell luktförlust (anosmi och hyposmi) kan vara medfödd och förvärvad. Medfödd abnormitet uppstår på grund av underutveckling av luftvägarna, ofta följt av medfödda patologier av ansiktsskalle eller näsautveckling.

Den förvärvad kan ha central eller perifer ursprung: det första uppstår när en organisk CNS-lesioner, den andra – efter en negativ inverkan på näsan området.

Perifer anosmi är klassificerad enligt orsakerna som ledde till sitt utseende:

 • Luftvägarna. Luften som innehåller aromatiska molekyler passerar genom näspassagen, men kan inte nå den perifera delen av olfaktoranalysatorn. Detta fenomen orsakas vanligtvis av krökningen i nasalteseptum, hypertrofi av nasal concha, polyper, adenoider, andra godartade och maligna former.
 • Funktionell. Om luktsansen går förlorad med allergier eller en rinnande näsa, förekommer denna typ av brott. Förekommer på grund av svullnad i nässlemhinnan. En provokerande faktor kan vara neuros och hysteri. Efter att ha eliminerat orsaken till sjukdomen är luktsansen helt återställd;
 • Ålder eller senil – resultatet av atrofiska förändringar i slemhinnan, särskilt dess epitel. I detta fall observeras torrhet i näshålan;
 • Essential. Det uppstår som en följd av patologi hos olfaktoriska analysatoravdelningen. Orsaken kan vara lurar i den inflammatoriska processen, bränna nasofarynx, hypo- eller luktepitel atrofi, malignitet, toxisk lesion.

Om du förlorat luktsinne och smak, är det verkligen perifer luktsinne, eftersom det kännetecknas av brott och smakupplevelser och lukt.

Central anosmi eller cerebral anosmi kan utlösas av följande sjukdomar:

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga
 • Brott mot cerebral cirkulation (akut, kronisk);
 • Neoplasmer i zonen av den främre kraniella fossen (prismgliom av frontalbenen, meningiom);
 • Craniocerebral skada;
 • Disseminerad encefalomyelit;
 • meningit;
 • araknoidit;
 • Alzheimers sjukdom;
 • Etmoidit är en inflammation i sinus sinus.

Om patologi lokaliseras inom området för kortikala olfaktoriska centra, kan patienten bestämma närvaron av lukt, men kan inte verifiera utseendet.

Förtydligande orsak och diagnos av luktsförlust

Under undersökningen används olfaktometri – mätningen av luktsansens skärpa med hjälp av en speciell enhet – Zvaardemakers olfaktometer. Under studien bestäms tröskelvärdet för sensation och tröskelvärdet för luktigenkänning.

Det bör noteras att endast i vissa fall är det möjligt att bestämma vilken typ av anosmi – central eller perifer. Med hjärnans patologi kan en person lukta, men känner inte igen den. Följaktligen tillåter olfaktometri dig att veta vilken tröskel för känsla en patient har och också för att fastställa huruvida erkännande tröskeln är upphöjd eller ej bestämd.

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

Doktorn kan också ordna ett olfaktometerprov med olika lukt. Studien innehåller 40 uppgifter, till exempel identifiering av lukt från flera som tillhandahålls. Detta test gör att du kan få mycket exakta resultat, men det är känsligt för ålder och könsskillnader. Personer med absolut anosmia kan bara få hälften av resultatet.

I diagnostikkomplexet är det nödvändigt att fastställa orsaken, vilket ledde till överträdelsen. För detta används i de flesta fall en datoriserad tomografi av hjärnan. Förfarandet möjliggör att detekteras eventuella förändringar i strukturen hos frontalloben och andra patologier. Om kränkningar upptäcks är samråd med en neuropatolog och en neurokirurg nödvändig. Dessa smalprofilspecialister kan tilldela ytterligare studier.

Behandling för partiell och fullständig luktförlust

Varje enskilt fall kräver ett individuellt tillvägagångssätt. Behandlingsmetoder och möjligheten att återvinna en förlorad funktion beror på en rad olika faktorer, till exempel typ av sjukdom som ledde till störningar.

När, efter SARS delvis eller helt förlorat luktsinnet, så luktsinne orsakas av virala / bakteriella rinit eller sinuit, utsedd lokal och allmän antiviral / antibakteriell terapi. Även lokala antiinflammatoriska och systemiska medel eller antiallerga läkemedel behövs för att minska svullnaden i nässlemhinnan.

Brott som orsakas av allergisk rinit kräver administrering av antihistaminer (systemiskt eller lokalt). Vid allvarlig allergi eller brist på resultat från antihistaminer ordinerar kortikosteroidhormoner som har en kraftfull antiinflammatorisk effekt.

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

Polyps i näshålan kan härdas endast på ett radikal sätt – med hjälp av kirurgisk ingrepp. Varje tumörrevlas i näsan elimineras endast på detta sätt. I närvaro av maligna tumörer läggs radioterapi eller kemoterapi till operationen. Det finns ingen garanti för att luktförmågan återställs.

Detsamma gäller för det krökta näspartiet. Du kan bara återställa din luktsinne genom att anpassa den.

Central anosmi, provocerad av hjärntumör, involverar en kombinerad behandling: kirurgisk borttagning, strålning eller kemoterapi. Vid sjukdoms sista skede kan kirurgisk behandling vara oavslutlig, då används symtomatisk. I det här fallet är det omöjligt att återställa den förlorade funktionen.

Zinkpreparat kan inkluderas i behandlingspaketet, eftersom bristen på detta element kan förvärra luktsansen eller förvränga den. Detta gäller även vitamin A, vars brist leder till degenerering av slemhinnans epitel.

Vad ska man göra om luktsinne är borta

Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

När orsaken till sjukdomen är en rinnande näsa, är det inte nödvändigt att omedelbart använda mediciner. I det här fallet kan förmågan att känna dofter försökas med olika folkmedicin. Sådana recept hjälper till att eliminera inte bara rinit, men också andra manifestationer av förkylning.

Den optimala metoden är inandning. I det här fallet kommer medicinska ämnen in i kroppen genom luftvägarna och reparera dem. Eteriska oljor eller lösningar (kokande vatten + ämnen av vegetabiliskt ursprung) används för förfarandet.

Följande recept är mycket effektiva:

 • Eteriska oljor av eukalyptus eller gran. De kan användas separat (2 droppar per glas vatten) eller genom att kombinera (1 keps per kopp kokande vatten);
 • En blandning av 200 ml varmt vatten, citronsaft (10 droppar), lavendel eterisk olja eller mynta (2-3 droppar). Ångorna inhalerar varje näsborre alternativt. Andning måste vara tvungen. Proceduren varar i 5 minuter. Utför en gång om dagen i en vecka;
 • Essentiell olja av basilika. En liten substans hälls på en servett som ligger nära patientens kudde.
Varför luktsinne var förlorad: orsaker till nedsatt luktförmåga

Även för kalla, självberedda näsdroppar används. Till exempel, det enklaste och mest effektiva receptet: att blanda mentol och kamferolja i en andel av 1 till 1. Använd tre gånger om dagen, injicera 3-4 droppar i varje nasal passage.

Sådana läkemedel hjälper mycket väl i sjukdoms tidiga skeden, utesluter fullständig luktdämpning och stoppar de återstående symtomen på ARVI.

Trots att många orsaker som orsakar anosmi inte utgör ett hot mot livet, borde man inte självmedicinera eller ens köra sjukdomen alls.

Varför luktsinne är borta, bara en specialist kan diagnostisera. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till sådana farliga patologier som tumörer av olika ursprung, de är inte alltid godartade. Med snabb tillgång till en specialist finns det en mycket bättre chans att framgångsrikt bota sjukdomen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

27 − 18 =