Која је особеност нордијског ходања? | pangudownloads.com
Спорт и здравље

Која је особеност нордијског ходања?

Један од врста аматерских спортова, током којег шетња пролази уз подршку специјалних штапова, нешто попут скијања, назива се нордијско ходање. Друга врста физичке активности назива се скандинавским ходањем са штапићима, али суштина ове се не мења.

Историја нордијског ходања

Која је особеност нордијског ходања?

Овакво здравствено побољшавање физичког васпитања може се назвати врло новим, али већ популарним. Финн Марк Цантан је 1997. године патентирао ову врсту активности под називом "оригинално скандинавско ходање". Сама идеја о ходању с палицама била је "пеепед"У финским спортистима скијашима.

Обучени су током лета, користећи уобичајене ски шине за ходање.

Испоставило се да од посматрања, они спортисти који није одустао ни у летњем тренингу и практикује ходање у топлом сезони, такмичење је показао боље резултате. Са лаким подношењем скијаша, ходање је почело да привлачи све више људи.

Касније, власник патента, Марк Цантан, објавио је приручник, а такође је значајно побољшао штапове за нордијско ходање. Захваљујући Марку, популарност ове младе и интересантне врсте физичке активности се ширила и почела је да привлачи људе из скоро свих земаља.

коришћење нордијског ходања

Немачки лекари који су водили и објавили озбиљну медицинску студију само су повећали популарност нордијског ходања. Према експертима, ова врста физичке активности позитивно утиче на здравље. Са таквом обуком, мишићи рамена и леђа укључени су у рад, а цело тело је у покрету.

Ово је велики плус, јер је врло тешко назвати и друге такве ефективне тренинге. Чак и код свих вољених трчања, горњи део трупа је у миру. Доктори су доказали да је пјешачким шетњама са палицама, оптерећењем мишића спортиста око 90%. А са обичним ходањем само 70.

Још једна несумњив предност при ходању са штаповима јесте то што њихова употреба чини оптерећење на пети кости, колена колена и кољена минималне. Ово омогућава људима различите болести доњих екстремитета да не ускраћују физичку активност и вежбање.

Треба истаћи чињеницу да је ова врста вјежбе много боље сагоревања калорија него обичне шетње. Због тога се шетње препоручује за особе са вишком телесне тежине и склоне гојазности. Током тренинга, срчани рад је задављен и издржљивост се повећава. Студије су показале да скандинавско ходање тренира вештине поседовања сопственог тела, побољшава држање.

Тренутно, клинике Немачка тренинг са штапићи су обавезан део сваког рехабилитације, наравно, који се спроводи након повреде или операције на локомоторног система. Захваљујући управо таквом медицинском обуци у немачким клиникама, пацијенти са протезним зглобовима су потпуно обновљени, враћајући се у уобичајени живот.

Ова врста физичке активности назначена је код следећих болести:

  • Болести плућа;
  • Сколиоза;
  • Остеохондроза;
  • Вегето-васкуларна дистонија;
  • Нервози, депресија, итд.

контраиндикације за нордијско ходање

Која је особеност нордијског ходања?

Нордијско ходање са штаповима може се назвати универзалном врстом активности. Погодан је за све људе без обзира на пол, старост и физичку спремност. За такве активности не постоје стриктне забране или контраиндикације.

Али, наравно, пацијентима којима је прописан одмор у кревету, особе са акутном хроничном болестом, треба одустати од тренинга.

Они који имају озбиљне болести срца, пре него што почну ходати с палицама, требају стручни савјети.

Међутим, чак и ако сте апсолутно здрави, препоручујемо да почнете наставе у умереном режиму, постепено повећавајући темпо. Да би рад на обуци учинио само корисним, не провоцирати повреде и оптерећења да се редовно вјежбају, а такођер бирају добру оутфит и искусан тренер. Само следите упутства тренера нордијске шетње, можете знатно побољшати тело, развити снагу и издржљивост, уживати у забави из часова.

Технике нордијског ходања

Упутство које је дао Марк Цантан описује скандинавско шетање природним. И заправо, физичка активност је слична нормалној ходи: горњи и доњи удови практичара се крећу синхроно и слободно. Десна рука и лева нога напред, затим обрнуто. Током тренинга, ногу треба прво спустити на пету, а затим на прстију. Сви покрети су глатки, без кретања.

Почевши од нордијског ходања, главна ствар је да направимо први корак и пратимо удове. Рука која иде напред треба благо савијен на лакат, штап је мало нагнут. Други део је такође савијен на лакат, али се налази на нивоу карлице и иде уназад. Темпо тренинга се поставља независно, али обично је мало бржи од уобичајене хода.

Треба схватити да што је већа амплитуда кретања руку и ногу, тела су више наглашена на мишићима. Ако благо смањујете корак, оптерећење ће се смањити, а ако, напротив, желите да се укључите у интензиван начин, а затим повећајте амплитуду кретања руку.

Покушајте да пронађете темпо тренинга који ће вам дати жељени резултат. Техника пешачења вам омогућава да диверзификујете своје вежбе, промените брзину корака. Уколико желите, можете организовати мале јогове или, напротив, пробијете, у то време изводите различите вежбе са штаповима. Након што се тело навикне на оптерећења, можете повећати интензитет класе тако што ћете купити посебне тежинске агенсе за штапове. Али ово током времена.

Колико често нордијски ходају

Експерти саветују да вежбају најмање 2-3 пута у 7 дана, трајање тренинга од 30 минута. Судећи према мишљењу људи који практикују ову физичку активност, након 4-6 недеља часова, прешли су на дневне шетње, које трају најмање 60 минута. Овакав приступ тренингу пружа талас енергије и доброг расположења.

Они који управо почињу са својим првим корацима са штаповима ће бити довољни и петнаестоминутне шетње 2 пута недељно. Постепено, темпо треба повећавати, ослањајући се на способности сопственог организма.

И још једно правило за оне који тек почињу да нордијско ходају. Не заборави на загревање. Веома је важно загрејати све делове тела, припремити тело за рад. Загревање се може извршити, како уз помоћ штапића (ова метода се објављује у приручнику Кантона), а без њих.

Која је особеност нордијског ходања?

Не заборавите на тачан завршетак обуке. Након успоравања и заустављања, смири се дисање. Узмите 2-3 дубоког удисања и издисавања. Урадите уобичајене вежбе истезања.

Посебно обратите пажњу на леђа, телад и куке. Учините све вежбе полако без кочења, али не затегните куку. Након тренинга, препоручљиво је да посетите купање или сауну за опуштање мишића, а ако немате такву могућност, купатило са топлом водом - такође одлична опција.

Посебно је важно загревање мишића за почетнике, иначе неважеће за оптерећење које ће тело следећег дана разболети.

Покрет није само живот, већ и лепота, здравље вашег тела. Ако сте већ досадни са уобичајеном фитнесом, покушајте научити нову врсту физичке активности. Ово није само интересантно, већ и веома корисно за црту и тело као целину. Тренирајте и будите здрави!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

48 − 44 =