Apakah kegunaan latihan jambatan? | pangudownloads.com
Sukan dan kesihatan

Apakah kegunaan latihan jambatan?

Ramai jurulatih yang bekerja di gimnasium dan kelab kecergasan mengatakan bahawa senaman gimnastik “jambatan” adalah yang paling berguna dan membolehkan anda mencapai tahap kecergasan otot korset yang paling tinggi di tulang belakang. Apakah asas pendapat ini?

“Jambatan”: manfaat dan kecederaan untuk bersenam untuk kesihatan manusia

Apakah kegunaan latihan jambatan?

Otak, termasuk bahagian dorsal, adalah bahagian paling penting dalam tubuh manusia. Oleh itu, menyokong korset otot belakang dan kelenturan tulang belakang memberikan kelebihan yang ketara. Kerosakan tulang belakang mampu memaksa seseorang untuk kerusi roda untuk hidup.

Lajur tulang belakang dipasang dengan ligamen dan tisu otot. Mereka berfungsi sebagai perlindungan yang melindungi elemen tulang, dan akibatnya, saraf tunjang dari kecederaan.

Di samping itu, terima kasih kepada keanjalan otot, tulang belakang boleh bergerak, pesongan dan pelurus mudah dilakukan.

Memberi latihan “Jambatan” fleksibiliti kolum tulang belakang dan melatih otot-otot tulang belakang, orang itu sepenuhnya mengawal pergerakannya, mengembangkan koordinasi yang sangat baik, mencegah perkembangan penyakit seperti atrofi otot, patologi neuropatik, osteoporosis.

Dengan cara ini, dari keanjalan otot dorsal dan fleksibiliti tulang belakang, pernafasan seseorang bergantung sepenuhnya, kerana pergerakan diafragma sebahagiannya dipastikan oleh operasi rangka muskuloskeletal. Oleh itu, latihan itu “Jambatan” Ia berguna untuk banyak penyakit sistem pernafasan. Dan sokongan fungsi yang betul dari tulang belakang dan saraf tunjang menjamin tidur yang mendalam dan pengurangan gangguan saraf.

Melaksanakan elemen gimnastik 2-3 kali seminggu boleh mencapai keputusan berikut:

Apakah kegunaan latihan jambatan?
 • menguatkan otot dalam belakang dan meningkatkan fleksibiliti ruang tulang belakang, memperbaiki postur;
 • meningkatkan aliran darah ke tisu tulang rawan yang terletak di antara vertebra dan, dengan itu, mengurangkan risiko memakai pramatang;
 • tidak termasuk kebarangkalian perpindahan vertebra;
 • menghapuskan kalsium dalam vertebra serviks;
 • meningkatkan koordinasi pergerakan;
 • meningkatkan fungsi sendi;
 • meningkatkan jumlah paru-paru, kerana terdapat pengembangan dada.

Walau bagaimanapun, jangan menganggap bahawa latihan itu “Jambatan” menjadikannya mungkin untuk menghilangkan hampir apa-apa masalah yang berkaitan dengan tulang belakang. Malah, anda boleh mendatangkan kemudaratan besar kepada tubuh dengan melakukan unsur yang tidak betul. Peregangan yang berlebihan boleh mengakibatkan sensasi yang sangat menyakitkan dan untuk masa yang lama untuk menyimpulkan “Atlet” tiada perintah.

Walaupun pada mana-mana murid sekolah diajar latihan, bagaimana untuk berdiri “Jambatan”, terdapat kontra untuk jenis ini latihan gimnastik. Pada asasnya, ia adalah penyakit tulang belakang. Walaupun senaman adalah disyorkan dalam terapi fizikal kompleks, untuk membangunkan unsur-unsur yang terbaik di bawah bimbingan seorang pengajar yang kompeten, pada minit ke detail biasa dengan teknik latihan “Jambatan”.

Kenapa teknik ini terlupa?

Apakah kegunaan latihan jambatan?

Malangnya, untuk bertahan “Jambatan” kini akan menjadi pelawat jarang ke gim. Dalam kebanyakan kes, perhatian diberikan kepada pembangunan sekumpulan otot dan lengan perut.

Sememangnya, kiub pada perut, bahu besar dan tangan kelihatan sangat menarik. Relief convex membolehkan anda mendengar “Percuma” lelaki dan menikmati kejayaan di kalangan gadis-gadis.

Pengajar pusat kecergasan menyokong fleksibiliti dan menyokong idea untuk melatih semua otot.

Bagaimanapun, latihan itu “Jambatan”, untuk punggung dan punggung berguna yang luar biasa, telah menjadi popular. Ia sukar untuk dilakukan tanpa sokongan tambahan, ia tidak sesuai dengan irama keseluruhan sesi. Oleh itu, keutamaan diberikan kepada satu set elemen yang membolehkan anda meluangkan masa di pusat kecergasan, mungkin dengan manfaat kurang, tetapi menyeronokkan dan aktif.

Penggunaan unsur gimnastik tidak dapat dinafikan, tetapi dilupakan sebaik sahaja seseorang meninggalkan dinding sekolah. Oleh itu, adalah mustahil untuk mengingati cara melaksanakan dengan betul “Jambatan”.

Peraturan untuk prestasi unsur gimnastik

Adalah dipercayai bahawa elemen itu sempurna jika 4 peraturan diperhatikan:

Apakah kegunaan latihan jambatan?
 1. Dengan otot yang lemah, melakukan elemen gimnastik, orang itu mengangkat badan, bersandar pada anggota badan, tetapi dengan batang tetap hampir lurus. Prestasi sempurna dicirikan oleh lenturan belakang maksimum.
 2. Salah satu keadaan yang paling penting ialah kedudukan punggung yang betul. Pelvis harus dibesarkan di atas lantai tinggi, jauh lebih tinggi daripada tahap kepala yang diturunkan. Sekiranya pantat hampir menyentuh permukaan, latihan tidak dilakukan dengan betul.
 3. Ekstremiti harus ditegakkan secara maksimal. Dan untuk ini, perhatian yang besar perlu dibayar kepada perkembangan sendi, kerana lurus tangan dan kaki serentak dalam kedudukan yang sama untuk pemula sangat bermasalah.
 4. Latihan ini dilakukan dengan pernafasan yang mendalam dan mendalam. Dalam kes ini, beban pada diafragma diabaikan, dan pernafasan tidak akan tersesat. Sarjana percaya bahawa pernafasan yang mendalam adalah salah satu tanda utama teknik yang betul.

Secara semulajadi, pada mulanya, untuk bangun “Jambatan”, Kita perlu berurusan dengan panjang dan keras, bermula dengan mengangkat batang dari kedudukan yang terdedah. Tetapi sebagai meningkatkan fleksibiliti tulang belakang dan menguatkan corset otot belakang, ia akan cukup untuk bengkok kembali, dengan tangan di belakang kepalanya, dan menyentuh lantai dengan mereka.

Tidakkah anda ingin merasa seperti bangkai, mengadu tentang kesakitan yang berterusan di punggung anda, mengalami pemendapan garam? Anda boleh berdiri di atas “jambatan” dan menguatkan korset muskuloskeletal, menghilangkan sensasi yang tidak menyenangkan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

57 − = 48

Adblock
detector