Latihan dengan memanfaatkan getah untuk kekuatan dan penurunan berat badan | pangudownloads.com
Sukan dan kesihatan

Latihan dengan memanfaatkan getah untuk kekuatan dan penurunan berat badan

A tourniquet atau gelung getah espen (dalam Bahasa Inggeris band rintangan) - adalah simulator kecil yang dapat menggantikan dumbbell, barbel, melakukan senaman dengan berat badan anda sendiri pada kali lebih berat. 

Mengapa anda memerlukan turniket?

Latihan dengan abah getah digunakan dalam kes berikut:

 • untuk meningkatkan kecergasan fizikal keseluruhan para pegulat, petinju, pemain bola keranjang;
 • dalam latihan pekeliling untuk penurunan berat badan dan perkembangan ketahanan;
 • dalam crossfit untuk tarik-up dan komplikasi push-up;
 • dalam mengangkat kuasa untuk meningkatkan ketahanan semasa bangku akhbar;
 • sebagai tambahan kepada atau bukannya rod untuk melakukan deadlift;
 • untuk pembangunan otot-otot belakang dengan bantuan latihan daya tarikan.

Getah dalam bentuk gelung atau dengan pemegangnya?

Terdapat pelbagai bentuk pelbagai. Ada yang dibuat dalam bentuk bulatan, yang lain - dalam bentuk sekeping kabel getah (shell) dengan banyak flagella di dalam, di hujungnya yang boleh dipegang mengendalikan untuk mudah menggenggam.

Gelung getah mempunyai rintangan yang besar, kerana mereka lebih kerap digunakan dalam sukan profesional atau gym. Renda direka untuk keperluan dewan aerobik, latihan fungsional dan latihan rumah. Mereka cukup untuk mengendalikan semua kumpulan otot dan penurunan berat badan.

Lebih cepat, lebih keras, lebih kuat

Expander getah membolehkan untuk membangunkan semua sifat yang diperlukan untuk atlet. Engsel adalah berbeza dalam ketebalan, yang menghasilkan rintangan yang diperlukan. Biasanya ia ditunjukkan pada pita dan bermula dari 7-10 hingga 100 atau lebih kilogram.

Menegangkan getah ke maksimum, anda boleh meningkatkan kekuatan dan jumlah otot, meningkatkan kuasa dan kelajuan serangan, yang dihantar ke kompleks dengan tourniquet untuk pejuang.

Latihan boleh seperti berikut:

 • Perkembangan kekuatan impak digunakan dalam tinju. Ekspander itu tetap di dinding Sweden, atlet itu berada pada jarak dua meter kembali ke dinding untuk menjaga getah di belakang. Apabila membuat mogok, usaha tambahan akan dibuat yang akan membantu membangunkan kedua-dua kelajuan dan kekuatan;
 • Perkembangan kekuatan lemparan diperlukan untuk para judois. Abah juga dipasang di dinding, ahli gusti menjadi wajahnya dan mengambil dua hujung di tangannya. Menghidupkan badan, melakukan lemparan, menarik getah;
 • Perkembangan tenaga tolak. Abah-abah dilampirkan seperti dalam kes-kes sebelumnya, ahli gusti menjadi kembali kepadanya, memegang hujung di tangannya. Melangkah ke hadapan, memanjangkan getah secara maksima;
 • Latihan universal untuk gusti gaya bebas, judo dan sambo. Wrestler menjadi muka dengan abah-abah tetap di dinding, memegang kedua-dua hujungnya. Kaki adalah bahu lebar, badannya condong. Pergerakan pantas untuk mendapatkan tangan anda pada satu kaki sambil mengambil langkah ke tepi. Balik ke belakang dan dapatkan tangan anda di kaki yang lain.

Dibakar untuk membantu pejuang dan atlet lain

Ketika para pegulat muda datang ke gim untuk mengembangkan kekuatan, mereka membuat penekanan utama pada bangku bangku, berdiri. Walau bagaimanapun, latihan sedemikian tidak praktikal untuk perjuangan, di mana ia lebih penting untuk menarik musuh pada diri sendiri atau untuk dirinya sendiri, untuk memegang tangkapan.

Kerana ia lebih berguna untuk menjalankan latihan dengan tourniquet, dan kemahiran gusti akan berkembang lebih cepat:

 • daya tarikan getah menegak;
 • daya tarikan mendatar dari abah duduk atau berdiri;
 • shirages dengan expander getah;
 • mengangkat ke bisep dengan gelung getah (berdiri di atas kakinya);
 • tarik-up.

Semua latihan di atas boleh digunakan bukan sahaja untuk wrestlers. Mereka merujuk kepada latihan standard belakang dan tangan, kerana mereka boleh dilakukan oleh sesiapa yang mahu membina otot. Adalah penting untuk memilih penambah dengan rintangan yang sesuai sepadan dengan jisim badan manusia.

Latihan untuk badan yang lebih rendah

Latihan dengan memanfaatkan getah untuk kekuatan dan penurunan berat badan

Tidak seperti dumbbells dan barbells, pengembang tiub tidak dapat meningkatkan gaya graviti, yang menekan orang ke tanah dan menguatkan beban pada otot kaki. Tetapi getah boleh merumitkan pengangkat dari tanah, dengan itu mengembangkan otot.

Latihan untuk kaki dengan tourniquet digunakan untuk menyelesaikan masalah - punggung, belakang paha. 

Kompleks latihan optimum adalah seperti berikut:

 • The falls. Untuk melaksanakannya adalah perlu untuk menginjak satu bundle dengan kaki, memegang ujungnya, mengetatkan mereka dengan lebih kuat. Kaki yang lain mengambil langkah mundur dan mula menjenguk, menegangkan otot-otot kaki. Ulangi 10-15 kali untuk setiap kaki. Kelebihan serangan dengan tourniquet adalah penguatan tambahan bicep tangan;
 • Meletakkan kaki anda kembali. Berdiri pada semua empat kaki, tekan hujung tourniquet dengan tangan anda, lulus satu kaki ke dalam gelung terbentuk dan meregangkan getah, mengikat lutut dan menolak kaki anda kembali;
 • Kaki makhi dengan tourniquet. Jika anda mengikat tourniquet untuk paip atau kaki perabot berat, anda boleh merumitkan pelbagai petunjuk kaki untuk mendapatkan kajian komprehensif otot. Dalam kes ini, kaki dialihkan ke luar dan ke bahagian dalam. Mereka boleh berdiri tegak, memompa bahagian depan kaki, atau memanjangkan pinggang, menguatkan otot-otot belakang paha;
 • Serangan sampingan untuk punggung dan permukaan dalaman paha. Keluarkan abah pada separuh, pasangkan pada setiap kaki pada akhir (atau lulus kaki ke dalam gelung). Letakkan kaki pada lebar bahu, memberikan getah dengan ketegangan cahaya, duduk dan membuat langkah ke sebelah kanan, memindahkan berat badan ke kaki kanan. Ulangi gerakan yang sama untuk kaki kiri;
 • Jambatan gluteal. Berbaring di lantai, bengkokkan lutut anda dan berehat kaki anda di atas lantai. Buangkan tourniquet di atas pinggul, tekan hujung ke lantai dengan tangan atau kaki anda. Adakah angkat pelvis menggunakan rintangan getah.

Memperluas kemungkinan latihan di rumah

Latihan dengan memanfaatkan getah untuk kekuatan dan penurunan berat badan

Tanpa dumbbell dan bar mendatar, sukar untuk mencapai tangan yang kuat.

Di rumah, anda boleh menambah beban dengan tourniquet supaya latihan tertumpu pada otot tertentu:

 • Menjadi tourniquet, tahan hujung di tangan anda, bengkokkan siku anda dan melatih bisep anda.
 • Berdirilah pada satu ujung penggandaan dengan tumit, dan ambil yang lain dengan tangan anda, yang terluka di atas kepala anda. Meluruskan lengan ini di siku dan menarik getah ke atas, anda boleh mencuba trisep.
 • Langkah pada tourniquet dengan dua kaki, simpan pada bahagian perut dengan kedua-dua tangan. Meregangkan getah itu, mengangkat tangannya ke dagunya dan menyebarkan siku ke sisi. Jadi bahu dilatih. 

The tourniquet menawarkan penghalusan otot seluruh badan, ia adalah alternatif yang mudah dan lebih murah untuk dumbbells untuk latihan di rumah, mudah untuk muat dalam beg yang mereka ambil dengan mereka bercuti. Sudah tentu, untuk menggunakan pendorong gelung dan tiub untuk pembinaan otot, anda perlu membeli produk dengan rintangan yang lebih tinggi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

80 − 73 =