Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare | pangudownloads.com
Sunt mama!

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

Problema necesității de a elimina adenoidele îngrijorează aproape toți părinții care au întâlnit-o. Acest lucru se datorează atât fricii cât și emoțiilor legate de operația în sine, precum și de eventualele complicații, utilizarea unui anestezic etc.

Copilul adenoid trebuie eliminat sau nu?

Imediat este de remarcat faptul că medicii nu sunt de acord cu această problemă. Multe dintre ele sunt recomandate pentru a trata boala cu ajutorul diferitelor populare și medicamente, în timp ce altele - nu, care este categoric spre deosebire de metodele conservatoare de recunoaștere a unei intervenții chirurgicale. Acest tip de chirurgie se numește adenotomie.

Necesitatea intervenției

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

Medicii care au promovat intervenția chirurgicală, recomandă ca acestea să fie efectuate cât mai curând posibil, dar numai dacă există indicații. Este adesea dificil să convingi părinții de necesitatea unor măsuri radicale. Aceștia din urmă refuză să accepte că mărirea adenoidului nu este o edemă care poate dispărea, ci o formare anatomică complet formată.

Cu toate acestea, este necesar să se facă distincție între proliferarea patologică a adenoidelor de la adenoidită - inflamația cronică.

Acestea din urmă pot fi eliminate prin metode conservatoare. O decizie cu privire la necesitatea unor măsuri radicale trebuie să fie luate împreună cu părinții unui medic numai în cazul în care economisesc potasiul măsuri terapeutice s-au dovedit ineficiente, sau într-o situație în care adenoids combinat cu vegetații adenoide.

La copii este adesea observată o creștere simultană a amigdalelor palatine (glande) și a adenoidelor. Astfel de cazuri, de regulă, necesită și intervenție chirurgicală. În caz contrar, atunci când dovezile sunt acolo, dar nu sunt luate măsuri, o probabilitate mare de complicații, cum ar fi respiratia nazala afectata, care, la rândul său, duce la o dezvoltare slabă a maxilarului superior, dentiției de creștere a nervilor, formând o față alungită. Hipoxia poate să apară mai târziu (anoxie), care va afecta starea copilului de sănătate (oboseală, dureri de cap, dificultăți de învățare). Există o probabilitate mare de infecții respiratorii acute și răcelite obișnuite, otită.

Eliminarea adenoidelor la copii sub anestezie locală și generală

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

Mai recent, intervenția chirurgicală a fost efectuată fără folosirea anesteziei, însă medicina modernă sugerează folosirea acesteia. În Europa, aproape toate clinicile efectuează activități similare prin anestezie generală (anestezie).

Specialiștii locali au adoptat experiența colegilor străini și majoritatea clinicilor efectuează adenotomie sub anestezie generală. Acest lucru este destul de potrivit, deoarece este mai ușor pentru un copil să sufere un astfel de exercițiu, cu toate acestea, anestezia, după cum se știe, poate fi însoțită de diverse complicații.

În plus față de anestezia generală, se utilizează și local. Aceasta din urmă implică pulverizarea sau lubrifierea mucoasei faringiene cu analgezice. Această opțiune este destul de eficientă, dar copilul rămâne conștient și percepe ceea ce se întâmplă în jur. El poate fi înspăimântat la vederea sângelui, care va afecta negativ psihicul. Prin urmare, anestezicul local este adesea utilizat simultan cu administrarea intramusculară de sedative (liniștitoare). Apoi, copilul este conștient, dar devine somnolență, ceea ce ajută la atenuarea tensiunii emoționale.

Trebuie remarcat faptul că adenotomia poate fi efectuată fără anestezie. Acest lucru se datorează faptului că nu există fibre nervoase în țesuturile expandate, respectiv nu va exista durere.

Remedierea adenoidelor laser

Această metodă are multe avantaje față de intervenția chirurgicală clasică. De exemplu, consecințele pentru pacient sunt aproape invizibile. În plus, această procedură este minim invazivă.

Avantajele metodei includ sterilitatea funcționării, riscul minim de sângerare, precizia ridicată a manipulării și perioada scurtă de recuperare.

Cum să eliminați adenoizii la copii cu laser

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

Tehnica poate fi utilizată în aproape orice pacient cu o astfel de boală. Laserul are un efect analgezic, care permite utilizarea anesteziei locale. În plus, specialistul poate selecta tipul de aparat în fiecare caz specific.

De exemplu, vaporizarea adenoidelor mici este posibilă prin utilizarea unui laser cu dioxid de carbon. O procedură similară se mai numește și terapia cu laser, deoarece creșterea patologică a țesuturilor nu este îndepărtată, ci este netezită.


Cu adenoide foarte mari, se poate folosi coagularea, distrugerea interstițială. Cu toate acestea, o procedură nu este întotdeauna suficientă. Operațiile sub anestezie generală sunt rareori efectuate, în majoritatea cazurilor la nivel local.

O combinație de intervenție chirurgicală standard și laser este de asemenea posibilă. Într-o singură operație, se utilizează ambele metode: adenoidele sunt îndepărtate cu instrumente convenționale, iar resturile de țesuturi modificate anormal sunt coagulate de un laser.

Utilizarea acestei tehnologii asigură puritatea eficientă a membranei mucoase, previne recidivele bolii. Recuperarea este rapidă și, de regulă, fără complicații.

Postoperatorie la copil după îndepărtarea adenoidelor

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

După operație, temperatura poate crește (după o zi).
De obicei nu depășește 38 ° C. Poate fi lovit de orice medicament antipiretic, dar este interzisă utilizarea aspirinei, deoarece diluează sângele, în consecință, poate provoca sângerare.

De asemenea, pot apărea vărsături de 1-2 ori cu cheaguri de sânge. Uneori, după intervenție chirurgicală, se observă dureri de stomac sau supararea scaunului. Aceasta se datorează ingerării sângelui în tractul digestiv.


Astfel de fenomene sunt în curând pe cont propriu. Îmbunătățirea respirației nazale se observă aproape imediat după intervenția chirurgicală, dar în următoarele câteva zile congestia nazală, congestia nazală, "Squelch" în nas, care este asociată cu edem. Umflarea membranei mucoase scade până la a zecea zi după operație.

Perioada postoperatorie implică excluderea efortului fizic de până la 1 lună. În primele 3 zile nu puteți folosi apă caldă pentru procedurile de apă. Este necesar să se limiteze șederea la soare, în camere fierbinți.

De asemenea, perioada de reabilitare necesită respectarea regimului alimentar (de la 3 la 7 zile). Dieta exclude alimente dure, crude și fierbinți. Alimentele ar trebui să fie lichide, dar vitamina și calorii înalte.

Pentru a avea o rană după ce este mai bine, este necesar să utilizați picături nazale. Timp de cel puțin 5 zile, se utilizează vasoconstrictoare (de exemplu, tizină, naftină, glazolin, sanorin, nasol). De asemenea, timp de 10 zile se utilizează soluții de tricotat și uscare (de exemplu, collargol, protargol). În plus, este necesar să se angajeze în exerciții speciale de respirație cu copilul.

Pot elimina adenoidii vara?

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare

Operația este obligatorie, programată, adică este efectuată atunci când copilul nu are boli acute sau exacerbări ale celor cronice.

Deoarece copiii cu acest diagnostic se îmbolnăvesc adesea de mult timp, este destul de greu să găsim momentul potrivit în sezonul rece.

Cu toate acestea, în timpul verii, astfel de măsuri nu se efectuează, deoarece probabilitatea sângerării și supurației este ridicată. Prin urmare, medicii recomandă recurgerea la intervenții chirurgicale la sfârșitul verii sau la începutul toamnei.

Pot adenoidii să crească din nou după operație?

Recidivele nu sunt excluse.

Dezvoltarea repetată a bolii este posibilă din următoarele motive:

Eliminarea adenoidelor: metode de tratament și reabilitare
  1. Calitatea operațiunii efectuate. Dacă țesuturile patologice nu sunt îndepărtate complet, atunci probabilitatea creșterii lor repetate este ridicată. Prin urmare, îndepărtarea adenoidelor ar trebui efectuată într-un spital specializat de către un chirurg calificat;
  2. Cu cât operația este efectuată mai devreme, cu atât este mai mare riscul de recidivă. Intervenția chirurgicală este recomandată după atingerea copilului de 3 ani. Dar, în prezența indicațiilor absolute, acest factor nu joacă un rol;
  3. Recidivele sunt cele mai frecvente la copiii cu alergii;
  4. Există un astfel de lucru ca tendința de proliferare a țesutului adenoid. În această situație, nu se poate face nimic, deoarece acest factor este stabilit genetic.

Părinții ar trebui să asculte mai întâi recomandările medicului, deoarece numai el poate distinge creșterea patologică de inflamația lor cronică. Puteți încerca tratamentul adenoid cu metode conservatoare, dar dacă acestea nu dau rezultate, nu ar trebui să vă petreceți timp cu operația, deoarece sunt posibile complicații.

Medicina moderna ofera metode usoare de indepartare a adenoidelor, asa ca nu va fie frica de interventii chirurgicale, deoarece are ca scop imbunatatirea calitatii vietii copilului.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

46 + = 54