Pneumonie la nou-născuți: cauze, simptome, tratament | pangudownloads.com
Sunt mama!

Pneumonie la nou-născuți: cauze, simptome, tratament

Pneumonia este o boală a plămânilor, caracterizată printr-un proces inflamator în țesuturile lor. Boala afectează pereții bronhiilor. Aproximativ 15% dintre nou-născuții prematur suferă de această patologie și aproximativ 2% din copiii cu normă întreagă.

Pneumonie la nou-născuți: cauze, simptome, tratament

Adică, copiii nou-născuți sunt adesea bolnavi de pneumonie. Puteți detecta boala în funcție de simptome.

Această boală poate afecta chiar și un copil nenăscut. În acest caz, se diagnostichează tipul de infecție intrauterină.

Pneumonia intrauterină la nou-născuți are loc imediat după naștere. Principalul motiv pentru apariția patologiei este boala mamei în timpul sarcinii. Dacă o viitoare mamă se infectează cu orice infecție respiratorie, virușii din corpul ei pot ajunge la făt, de exemplu prin sânge sau lichid amniotic. Aceasta este, patologia congenitală este rezultatul unui curs nefavorabil de sarcină.

Cauzele pneumoniei intrauterine la nou-născuți:

  • Factor patogenigenic congenital - infecție care pătrunde prin placentă;
  • Intrămătăria intrauterină - din lichidul amniotic în plămâni;
  • Intranatal - pătrunderea în plămâni a unui copil în timpul nașterii prin canalul de naștere al mamei;
  • Infecție postnatală - după naștere.

Provocarea procesului inflamator poate provoca viruși, ciuperci, microbi (stafilococi, streptococi etc.) și protozoare. În plus, trăsăturile anatomice și fiziologice ale plămânilor, imaturitatea tractului respirator (mai ales în perioada prematurității) predispun la apariția acestei boli.

Factorii de risc includ sangerarea in timpul sarcinii, trecerea lichidului amniotic inainte de data scadentei, afectiunile acute si cronice ale femeii in perioada nasterii copilului.

Motivele care pot duce la o astfel de afecțiune sunt destul de diverse. Uneori există o așa numită pneumonie combinată la nou-născuți - boala provoacă mai mulți factori adversi. Bineînțeles, cursul unei astfel de boli reprezintă un pericol grav pentru viața copilului nou-născut.

În medicina modernă, există două modalități de infectare a copiilor:

  • Broncho-microflore patogene intră în organism direct prin plămâni. De obicei, infecția apare în timpul procesului de naștere;
  • Hematogen - fătul devine infectat de la mama infectată prin sângele ei. Acest tip de transmisie este mult mai puțin comun decât primul. Cu toate acestea, aici există o parte pozitivă, de exemplu, mama viitoare se va simți rău și se va întoarce la doctor, iar el, la rândul său, va alege un tratament adecvat care va ajuta atât femeia, cât și copilul ei.

Pneumonia congenitală la nou-născuți: simptomatologie

Primele semne de afecțiune sunt de obicei: hipotensiune, insuficiență respiratorie, piele gri deschis. Hrănirea are ca rezultat vărsături, după câteva zile există un spasm al intestinului. Când ascultați plămânii, se observă mici râuri de bubble.

Boala durează aproximativ o lună. Cu toate acestea, din păcate, consecințele pot duce la moarte.

Copii bolnavi sunt lenți și somnoroși, au dificultăți de respirație, tuse. Adesea boala este însoțită de simptome de insuficiență cardiovasculară, există balonare.

Pneumonie la nou-născuți: cauze, simptome, tratament

Patologia este foarte dificilă pentru copiii nou-născuți, deoarece imunitatea lor nu este încă formată, iar trăsăturile anatomice ale tractului respirator contribuie numai la dezvoltarea pneumoniei congenitale. Din acest motiv, nou-născuții sunt expuși riscului de a dezvolta patologii în plămâni.

Dacă se detectează pneumonia intrauterină după nașterea bebelușului și un extras din spital timp de o lună, medicul pediatru și asistenta medicală vor vizita în mod regulat casa pentru a inspecta starea copilului. Părinții ar trebui să monitorizeze cu atenție copilul, să acorde atenție unei varietăți de puncte care îl pot ajuta să-l vindece, de exemplu, adesea regurgitare, scaun lichid, respingerea sânului. Este necesar să se acorde atenție tusei și naturii descărcării lichidului din nas.

Din cauza care a declanșat patologia și gradul de leziuni pulmonare depinde de imaginea clinică:

  • Pneumonia de aspiratie la nou-nascuti, cauzata de bacterii, progreseaza usor si de multe ori incepe cu o crestere a temperaturii la 38 °. După aceasta, există o tuse umedă, uneori cu spută purulentă, durere în piept;
  • Dacă o substanță chimică a intrat în bronhii, începerea intoxicației (temperatură ridicată, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație). Sputumul devine spumos, roz. Există, de asemenea, cianoză a pielii datorită aportului slab de oxigen la țesut;
  • Când trupurile străine ajung în copacul bronșic, tusea devine reflexă și dureroasă. Apoi se opreste, este inlocuit de procese inflamatorii progresive in tesutul pulmonar. Această condiție prezintă un pericol deosebit, deoarece prin suprapunerea bronhiilor mari, cea mai mare parte a parenchimului pulmonar este oprită.

Diagnosticul bolii

Deoarece copiii trebuie să fie tratați într-un spital, examinarea va fi efectuată și acolo. Copiii sunt spitalizați cu mamele lor sau sunt în spital în timpul zilei, lăsând bebelușul doar pentru noapte. Se va face un test de sânge, chiar dacă a fost efectuat mai devreme în clinică. De asemenea, efectuați întotdeauna o radiografie a plămânilor.

Pentru a afla despre starea altor organe și sisteme, sunt prescrise teste suplimentare, de exemplu, sângele este luat din vena, analiza urinei. Dacă există indicații, se efectuează alte proceduri, de exemplu electrocardiografia. Prognosticul evoluției bolii depinde de indicii de mai sus.

Tratamentul pacienților cu pneumonie

Un copil bolnav trebuie spitalizat. Deoarece copilul este foarte slab și nu poate suge în mod activ sânul, trebuie să îl hrăniți mai des decât de obicei. De asemenea, miezul este rotit periodic dintr-o parte în alta pentru a preveni stagnarea plamanilor. Este necesară îndepărtarea mucusului din tractul respirator.

Un rol important în tratamentul este acordat antibioticelor, care stimulează terapia cu vitamine. Șampoane bine cunoscute de muștar, inhalare, iradiere cu radiații ultraviolete, masaje, băi terapeutice.

Cursul de tratament este ales numai de către un specialist calificat, condus de forma și gravitatea cursului bolii, starea copilului și trăsăturile sale anatomice. Trebuie remarcat că fără tratamentul cu antibiotice, orice tip de pneumonie nu poate fi tratat, dar sugarii nu le pot bea, așa că prescriu medicamente sub formă de injecții.

Odată cu evoluția patologiei, medicamentele luate sunt înlocuite de alții. Consecințele pneumoniei congenitale, în ceea ce privește greutatea, la nou-născuți sunt caracterizate de o scădere a greutății corporale sau de creșteri mici, dar nu merită să se experimenteze, deoarece după eliminarea simptomelor, pofta de mâncare se îmbunătățește.

Pot fi prescrise inhalări de oxigen. Pentru a face plamanii mai bine curățați, pot adăuga ierburi sau medicamente speciale.

Dacă simptomele de intoxicare sunt suficient de pronunțate, de exemplu, bebelușul refuză să mănânce, temperatura nu scade, este prescris un fluid intravenos, adică un picurător. De obicei sunt soluții saline și glucoză, dar medicul poate adăuga alte substanțe utile.

Nu face fără medicamente antipiretice și expectorante. Uneori utilizați vărsări de plante medicinale, care au capacitatea de a dilua sputa.

Este posibil să trebuiască să introduceți o imunoglobulină - o proteină care are un efect protector - anticorpi gata care vor lupta împotriva agentului patogen.

Prognoză pentru forma congenitală. Cum este pneumonia la nou-născuți?

Pneumonie la nou-născuți: cauze, simptome, tratament

Dacă tratamentul este inițiat la timp, inflamația nu va afecta semnificativ starea generală. Fără terapie, după scăderea procesului acut, se observă perioada de astenie - copilul devine lent, somnoros, pierde apetitul.

Uneori, inflamația se extinde asupra țesuturilor sănătoase, chiar și cu un tratament eficient. Aceasta se datorează structurii anatomice a țesutului pulmonar, prin urmare se poate forma edem pulmonar sau insuficiență pulmonară.

Inflamația se poate răspândi în pleura, atunci va exista pleurezie, care va împiedica în continuare respirația. În cazuri foarte severe, distrugerea țesuturilor are loc în zonele afectate, apoi se formează cavități în plămâni.

Amintiți-vă că dvs. nu puteți diagnostica sau prescrie un tratament adecvat, așa că nu întârzia vizita la medic!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

91 − = 82