Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri? | pangudownloads.com
Tangan dibuat

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri?

Salah satu teknik buatan tangan yang paling popular ialah decoupage. Secara harfiah ini diterjemahkan sebagai "potong", dan intipati kaedahnya adalah untuk menghiasi permukaan dengan imej kertas. Adalah diketahui bahawa decoupage yang disempurnakan dengan baik dapat dibandingkan dengan lukisan di atas kayu. 

Hampir semua orang mempunyai keping perabotan lama yang mereka tidak mahu membuang, tetapi tidak ada ruang bagi mereka di kawasan baru sama ada. Kerusi decoupage yang indah boleh memberikan elemen perabot lama kepada kehidupan baru.

Kerja ini boleh dilakukan dengan mudah dengan tangan kita sendiri, ini memerlukan sedikit semangat dan imaginasi dan sebagai hasilnya kita akan mendapat produk yang unik yang akan menghiasi rumah. Mari kita lihat bagaimana kerusi-kerusi kayu berubah jika mereka diuraikan dalam gaya decoupage.

Sejarah decoupage

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri?

Walaupun kita mempunyai pendudukan yang agak baru ini, untuk dunia progresif ia jauh dari baru. Adalah diketahui bahawa gambar pertama untuk perabot telah digunakan di Jerman pada abad ke-15.

Orang Itali mula menggunakan teknik ini secara meluas pada abad ke-17. Walaupun pada masa itu "Buatan tangan" dianggap seni orang miskin, kerana kertas itu kelihatannya tidak kemas dan hanya meniru kejujuran sebenar.

Apabila ini dipelajari di England, lembaran khas dengan aplikasi sudah dijual - ini adalah manifestasi pertama gaya ini Provence.

Ini membolehkan setiap detik untuk melakukan hiasan itu sendiri. Selepas itu, decoupage datang ke Amerika dan hanya pada permulaan abad ini kepada kita.

Alat untuk kerja

Untuk kerja, anda memerlukan item berikut yang boleh anda beli di kedai khusus:

 1. cat akrilik - beberapa warna dengan warna yang sama;
 2. dempul;
 3. lilin;
 4. gam PVA;
 5. lacquer akrilik pada dasar air;
 6. tuala dengan corak;
 7. berus;
 8. gunting;
 9. kertas pasir yang berbeza-beza.

Arahan langkah demi langkah

Pertimbangkan teknik klasik decoupage, menguasai yang anda boleh cuba untuk membuat karya yang berbeza untuk diri anda, dan sebagai hadiah kepada rakan dan keluarga. Kali pertama hasilnya mungkin tidak sesuai, kerana reka bentuk memerlukan kemahiran dan pengalaman, tetapi setiap produk seterusnya akan lebih banyak dan lebih. Selalunya urutan tindakan ini digunakan apabila seseorang ingin melakukan decoupage kerusi dalam gaya Provence.

Pertimbangkan kelas taraf langkah demi langkah:

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri?
 1. Pertama sekali, adalah perlu untuk menyediakan permukaan, dan untuk melakukan ini, keluarkan lapisan lama. Ini boleh dilakukan dengan kertas pasir. Untuk membuat permukaan licin selepas digunakan, gunakan bahan yang berbeza, mula bekerja kasar, dan selesaikan sedikit. Peringkat terakhir pembersihan adalah untuk menghapus kotoran, ini dilakukan dengan larutan konvensional dan penyelesaian sabun;
 2. Sekarang anda boleh mula menutup permukaan dengan primer, selepas kerusi harus kering dengan teliti. Selepas masa tertentu boleh ditutup dengan cat asas, warnanya harus beberapa nada lebih gelap daripada lapisan atas;
 3. sebelum melekat adalah perlu untuk menentukan bentuk gambar. Pertama, corak yang dipilih dipotong dan hanya kemudian disambungkan ke permukaan kerusi. Kerusi decoupage dengan serbet adalah proses yang sangat tepat, jadi anda perlu kemas. Untuk decoupage, hanya lapisan atas yang diperlukan untuk imej. Di bahagian belakang, gam PVA dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1, dan kemudian, serbet terpaku ke kerusi. Lukisan itu perlu dilancarkan sepenuhnya, dengan berus pra-dicelup di gam PVA. Jika semuanya sempurna, anda perlu memberi masa gam untuk membekukan. Walaupun anda boleh menutup tempat di mana cat utama akan kelihatan, ia digunakan lilin;
 4. Apabila gam dalam lukisan itu kering, ia mungkin untuk melapik dengan varnis. Apa warna yang ada hanya bergantung kepada keutamaan anda, peraturan utama ialah asas menjadi air. Untuk mengalih keluar sempadan visual, ia digunakan dalam beberapa lapisan, yang masing-masing mesti kering dengan baik.

Untuk decoupage, anda boleh menggunakan imej lain, misalnya, dimuat turun dari Internet. Perbezaannya hanya dalam jumlah lapisan lacquer.

Bagaimana untuk membuat decoupage kerusi logam?

Tidak seperti permukaan kayu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah degrease dengan produk yang mengandungi alkohol. Ia akan membersihkan najis dari semua bahan cemar. Untuk logam, disyorkan untuk menggunakan ubat anti karat. Sekali sebagai langkah pencegahan, dan dengan kehadiran begitu banyak kali, sehingga ia sepenuhnya larut.

Selepas semua permukaan mesti disandarkan dengan baik dan disusun semula. Untuk melakukan ini, gunakan alat khas untuk bekerja dengan logam, ia digunakan sekurang-kurangnya tiga kali.

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri?

Sekarang anda boleh menggunakan cat akrilik, nadanya dipilih mengikut komposisi masa depan.

Lakukan ini tidak disyorkan dengan berus, tetapi dengan span. Pergerakan mestilah bersahaja. Selepas mengeringkan lapisan pertama, pastikan untuk memohon yang kedua. Biarkan kerusi kering dengan baik.

Sekarang kita melukis gambar. Ia sebelum ini dipotong daripada serbuk decoupage. Untuk menggunakan penggunaan PVA diencerkan dengan air, ia digunakan dengan berus atau jari. Coraknya harus sama sekali, tanpa gelembung.

Selepas gam telah kering, semuanya ditutup dengan varnis berasaskan air yang jelas. Sekiranya anda mahu memberikan kerusi yang kelihatan lama, selepas pengeringan, anda boleh berjalan sedikit nazhdachkoy. Bilangan lapisan lakuer mestilah seperti visual yang tidak melihat sempadan gambar.

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya asal "shebbie chic"?

Nama gaya diterjemahkan sebagai bersinar lusuh atau bergaya. Untuk gaya ini cukup muda dicirikan oleh warna pastel cahaya dan motif warna pastoral. Ia juga dikenali sebagai banyak aksesori comel di pedalaman. Walaupun vintaj, peraturan utama dalam gaya ini adalah romantis dan ringan.

Ciri gaya tambahan «Shebbie chic» adalah kain, mereka mestilah semulajadi dan hanya berkualiti tinggi. Lebih baik memilih pilihan satu warna atau dengan hiasan bunga ringan.

Teknik decoupage

Bahan yang paling popular untuk gaya ini adalah pokok, bagaimanapun, tidak ada yang melarang mencuba pada permukaan lain.

Mari kita pertimbangkan teknik asas teknik ini:

Bagaimana untuk membuat kerusi decoupage dalam gaya yang berbeza dengan tangan anda sendiri?
 1. seperti dalam kes lain, tindakan pertama membersihkan permukaan dari salutan lama, pengamplasan dan penyusuan berikutnya;
 2. Sekarang cat akrilik dari tempat yang sesuai digunakan. Gaya «Shebbie chic» memerlukan penuaan khas kerusi. Untuk ini, tempat-tempat tertentu perlu dibalut;
 3. Langkah seterusnya adalah untuk memohon semula cat, naungannya harus sedikit lebih ringan daripada sebelumnya. Selepas ia kering menggunakan kertas pasir, gulungkan bahagian yang dirawat dengan lilin;
 4. Langkah terakhir adalah untuk menutup seluruh permukaan dengan lakuer akrilik.

Artikel kami diterangkan dengan terperinci mengenai decoupage dari kerusi kayu. Apa gaya dan mewarna untuk dipilih, hanya bergantung pada keutamaan peribadi dan bahagian dalam bilik, di mana perabot ini akan menjadi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 2 = 8