Tangan dibuat

Cara mudah untuk penuaan produk kertas yang berkesan

Reka bentuk seni moden mempunyai banyak industri, yang paling popular diantaranya adalah scrapbooking. Hobi ini terpesona oleh sejumlah besar wanita yang ingin membuat arkib menarik dan asli gambar keluarga, poskad, surat, lukisan kanak-kanak. Teknik scrapbooking direalisasikan dalam penciptaan album, panel atau buku harian yang menghias.

Cara mudah untuk penuaan produk kertas yang berkesan

Komponen utama dari kerja jarum ialah produk kertas. Reka bentuk mereka adalah peringkat paling penting dalam membentuk imej anak-anak masa depan anda. Peminat komposisi vintage sentiasa bertanya soalan penting – bagaimana untuk mengembangkan kertas lama?

Buatan yang memberikan suasana zaman purba untuk asas kraftangan masa depan anda adalah perkara yang mudah. Tetapi kerana anda perlu bekerja dengan pelbagai cecair, kami mengesyorkan mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk memilih bahan mentah. Ia harus bertekstur dan padat: anda boleh dengan mudah membuat kertas jenis ini dengan mudah dan tanpa kehilangan kualiti.

Contents

Buat kertas vintaj dengan teh

Teh hitam yang kuat adalah alat yang mudah dan berkesan yang membantu membuat kertas tua. Untuk meningkatkan kesan “zaman purba”, anda boleh pra-emboss kepingan di bahagian atau sepenuhnya. Dalam kes ini, pigmen akan menembusi tekstur berkedut dan mencipta imej visual retak. Untuk umur kertas dengan teh hitam, anda memerlukan pembungkusan minuman daun.

Anda boleh membeli produk termurah – ia akan memberikan pigmentasi yang intensif. Ingat: semakin banyak daun teh, semakin sengit warna, dan “kuno“Akan kelihatan seperti helaian. Jangan gunakan produk untuk salinan dan lukisan – kemungkinan besar, ia akan membuang masa, usaha dan wang.

Warna teh adalah seperti berikut:

 • Tempatkan 7-10 tsp. teh dalam bekas yang besar dan tuang 250-300 ml air mendidih yang curam;
 • Berikan pigmen masa depan untuk menyemai selama 10-15 minit di bawah tudung atau kain;
 • Berikan sup yang dihasilkan dan tuangkan ke dalam tab kecil;
 • Kurangkan kunci ke dalamnya selama beberapa minit;
 • Keluarkan kertas dari penyelesaian dan letakkan di atas permukaan rata;
 • Apabila ia kering sedikit, taburkannya dengan beberapa titisan teh dalam susunan yang huru-hara: ini akan memburukkan lagi kesan lama;
 • Selepas kering sepenuhnya, letakkan lembaran yang disusun dengan besi.
  Tali pinggang pakaian asal

Jika dikehendaki, tepi boleh sedikit dibakar dengan perlawanan atau pemetik api. Walau bagaimanapun, jangan keterlaluan dan lakukannya dengan berhati-hati, supaya tidak membakar semua kerja yang dilakukan. Sekiranya anda mempunyai dapur elektrik di rumah, tahan produk di atas hotplate yang dipanaskan untuk membuat kerja lebih realistik.

Kertas basi dengan kopi

Anda boleh membuat kertas menggunakan kopi semulajadi. Teknik ini adalah kegemaran di kalangan scrapbookers: jarum wanita menjelaskan pilihan mereka dengan fakta bahawa minuman yang menyegarkan tidak hanya mengotorkan permukaan, tetapi juga membuat lembaran lebih padat dan kasar.

Sebelum anda boleh membuat kertas dengan kopi semulajadi, anda boleh mengamalkan bahan mentah yang lebih nipis untuk mesin fotokopi atau pencetak. Apabila menyediakan alat, kami menasihatkan anda untuk menghancurkan dan mengisar lembaran tersebut dengan paksa.

Arahan langkah demi langkah berbeza dari resipi pertama hanya dalam ramuan:

 • Brew 5-7 sudu teh. kopi tanah semulajadi dengan air mendidih dalam jumlah 150-200 ml;
 • Sekatkan minuman kopi selama 10 minit;
 • Berhati-hati membuang campuran anda supaya tidak dapat melelas dari air;
 • Tuang kopi ditapis ke dalam bekas yang disediakan;
 • Ia tidak mengambil masa yang lama “marinate“Daun dalam cecair – 5 minit sudah cukup;
 • Keluarkan produk dan edarkannya di permukaan rata.
Cara mudah untuk penuaan produk kertas yang berkesan

Manipulasi dengan menyeterika adalah wajar untuk apa-apa jenis rawatan dalam cecair. Pastikan seterika berfungsi di luar mod stim. Tembakan separuh kertas boleh dilakukan dengan kaedah yang telah diketahui oleh anda. Di samping itu, anda boleh merujuk kepada kopi segera.

Walaupun daun kering, gosok kopi granulated dengan jari anda dan papak bahan kerja di tempat-tempat tertentu. Ini akan membantu bagaimana membuat kertas yang benar-benar berumur, dan memberikan “suasana“.

  Bagaimana untuk membuat busur cantik satin sempit?

Adakah teks merupakan halangan untuk diproses?

Bagaimana untuk menjadi tua dipilih untuk kertas scrapbooking, jika ia mempunyai teks, cetak, lukisan atau perhiasan? Sekiranya anda membuat keputusan untuk memperoleh artikel buatan tangan dalam gaya klasik, dan dalam arsenal anda terdapat kertas dalam semangat kesusasteraan purba, anda agak hairan dengan soalan: apa yang berlaku kepada teks dalam cara tradisional memproses produk itu?

Tinta boleh benar-benar berkelakuan tidak menentu: merebak, noda lembaran, keluar dari itu. Bagaimana membuat kertas lama dengan teks? Dalam kes ini, tekanan yang paling baik dilakukan dengan cara yang kering dan setepat mungkin.

Kaedah yang hebat adalah pengeringan kertas yang intensif. Untuk tujuan ini, ketuhar atau ketuhar gelombang mikro sesuai. Sekali teknik sedemikian, walaupun penipu digunakan untuk memalsukan dokumen untuk tindakan undang-undang, memberi mereka rupa kuno. Sekarang kaedah ini mudah dikenalpasti oleh struktur negara, oleh itu untuk perbuatan jenayah itu tidak relevan. Tetapi ia adalah alat tangan yang berguna!

Bagaimana untuk mengembangkan kertas dalam microwave?

Penuaan secara beransur-ansur adalah seperti berikut:

 • Masukkan cawan kelantangan standard 5-7 beg teh;
 • Isikan air dan letakkan bekas di dalam ketuhar gelombang mikro;
 • Hancurkan campuran selama 1.5-2 minit;
 • Keluarkan dari gelombang mikro dan biarkan sejuk;
 • Tekan bungkusan pada helaian dan cermati dengan cermat dengan teknik tamping atau berus tupai lembut;
 • Masukkan produk kertas dalam bekas yang besar seperti lembaran pembakar dan hantar ke gelombang mikro selama 5-7 minit;
 • Panas sehingga suhu minimum.
Cara mudah untuk penuaan produk kertas yang berkesan

«Bakar“Lembaran juga boleh digunakan dalam oven. Di antara tuan, cara alami pengeringan di bawah matahari juga diamalkan. Pernahkah anda perasan apa yang berlaku kepada akhbar dan majalah yang lama di kilang-kilang tingkap dan balkoni di bawah sinaran matahari?

  Tangan buatan berguna: kita membuat aksesori untuk jiwa dan jiwa dengan tangan kita sendiri

Daylight adalah sumber yang paling mudah, murah dan semulajadi untuk membuat bahan mentah vintaj untuk karya masa depan. Taruh masa depan seperti perkamen di tempat akses terbuka ke matahari selama beberapa hari, dan nikmati hasilnya.

Dan yang paling penting, jangan ingat: kreativiti tidak boleh difikirkan tanpa penambahbaikan dan eksperimen! Malah resipi yang paling cetek boleh ditafsirkan dengan cara mereka sendiri, mencapai dengan bantuan mereka hasil optimum.

Jangan takut untuk membuat pembacaan anda sendiri dalam teknik-teknik ini atau lain-lain untuk menguatkan warna atau kesannya, untuk mengukuhkan visualisasi kebiasaan, untuk menerjemahkan fantasi anda menjadi edgings, bentuk dan tekstur. Kami harap anda kreativiti produktif dan banyak idea hebat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply