Merajut tanpa jarum dan cangkuk: teknik Jepun yang popular

Semasa zaman tentera dan pasca perang yang keras, merajut menyelamatkan nyawa keluarga, kerana hal-hal yang selesai dapat ditukar untuk makanan, dan tidak ada masalah dengan pakaian untuk anak-anak. Lelaki moden tidak memerlukan apa-apa, tetapi mengait masih menjadi persoalan atau hobi yang popular, membawa bukan sahaja keuntungan, tetapi juga keseronokan. Walau bagaimanapun, untuk menjadi tuan yang sebenar, anda perlu belajar, dan masih ada di dalam arsenal satu set adaptasi khas – cangkuk dan bicu.

Tetapi terdapat teknik yang melibatkan merajut dengan tangan tanpa jarum dan cangkuk.

Merajut tanpa jarum dan cangkuk: teknik Jepun yang popular

Ini mengait sangat dalam permintaan di Jepun moden. Di negara-negara Asia, terdapat trend keseluruhan, dipanggil yubiami – jubiami. Teknik ini meniru jahitan dengan jarum atau merajut jarum, tetapi ahli sihir hanya menggunakan jari atau jari dan tangan. Metodologi unik ditujukan kepada banyak penerbitan, di mana skim terperinci untuk mendapatkan pelbagai produk dicetak: tudung dan topi, selendang, kerchiefs, beg tangan, pelbagai pakaian, dll.

Dari tangan tuan boleh keluar perkara-perkara mewah dengan pelbagai reka bentuk. Setelah menggunakan skema merajut karpet atau permaidani, anda boleh membuat sesuatu yang eksklusif yang tidak dapat dibeli di toko.

Bagaimana untuk mengikat selendang atau mendengkur

Merajut selendang dengan tangan anda sendiri tanpa jarum memberikan anda satu perkara yang sangat praktikal dan bergaya hari ini. Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil apa-apa benang, tetapi lebih baik untuk menggunakan tebal, supaya produk itu akan berubah menjadi banyak. Ia akan mengambil 3 gegelung seberat 100 g, yang mana pengenalan panjang 15 m dan lebar 30 cm akan diperolehi.

Merajut corak selendang:

Merajut tanpa jarum dan cangkuk: teknik Jepun yang popular
  • Pertama sekali, anda perlu gelung tepat di sebelah kanan anda. Menyambung helai tiga gegelung dan melaksanakan gelung pertama, berlepas dari tepi 1.5 m. Aksesori di tangan kanan beliau, ia adalah perlu untuk mengetatkan hujung ekor dan membuang tali ke tangan kiri, bergerak dari bawah ke atas. Dengan tangan yang sama, tarik benang kerja yang tertinggal untuk membuat gelung lagi. Ia dilemparkan ke kanan dan diketatkan. Ia perlu membuat 10 gelung tersebut;
  • Untuk mendapatkan baris pertama, benang kerja mesti diletakkan pada ibu jari tangan kanan dan dimasukkan ke dalam penumbuk. Dengan menarik hujung gelung, ia perlu membuangnya di pergelangan tangan dan melakukan hal yang sama dengan semua gelung lain;
  • Baris kedua terikat dalam imej cermin. Buat perkahwinan yang cantik dan padat, jika tidak, snood akan berubah menjadi lebih besar dan dengan corak yang kurang jelas. Perkara seperti itu dalam sejuk akan menjadi tidak berguna lagi. Throw engsel dari satu tangan ke yang lain, jangan lupa untuk meninggalkan kira-kira 4 m benang pada baris akhir;
  • Apabila baris terakhir dilaksanakan, dua gelung pertama perlu terikat seperti biasa, dan kemudian hanya mengeluarkan satu dari tangan dan meninggalkan yang lain di atasnya. Untuk bersatu lagi, keluarkan yang sebelumnya. Apabila terdapat hanya satu kelopak mata di tangan, anda hanya perlu mengikat hujung benang kerja ke dalamnya dan mengetatkannya.
  Cara membuat azimat dengan tangan anda sendiri: rahsia membuat

Anda boleh mengikat selendang hanya dalam setengah jam, dan selepas menjahit hujungnya. Untuk melakukan ini, anda perlu menggabungkan tepi, dan dari baki benang, tarik gelung melalui lubang dari gelung dua baris bersebelahan. Seterusnya anda perlu tarik antara engsel tepi dan gelung kerja. Hanya akan mengetatkan dan menyembunyikannya.

Mengait pada jari

Varian dan skema mengait di tangan mereka sendiri tanpa jarum sangat berbeza. Anda boleh merajut produk bukan pada tangan anda, tetapi pada jari anda. Khususnya, anda boleh menggunakan hanya 2 jari untuk berfungsi, dan anda boleh 3 atau 4. Dalam dua kes pertama, mudah untuk mendapatkan rantai yang boleh digunakan sebagai tali atau tocang.

Hasil kerja hampir sama dengan apa yang terjadi dengan merajut Afghanistan. Ia tidak perlu bergerak di dalam bulatan tetapi melakukan kanvas tunggal. Varian teknik ini boleh digunakan untuk merajut karpet dengan tangan tanpa jarum dan cangkuk dan barang-barang besar lainnya.

Skim kerja pada tiga jari:

Merajut tanpa jarum dan cangkuk: teknik Jepun yang popular
  • Betulkan benang pada ibu jari, contohnya, dengan simpul. Regangkannya G8 antara 4 jari yang tinggal. Balutkan benang di sekitar jari terakhir dan kembali ke jari telunjuk, bergerak sama G8. Jarum perlu dibalut dengan benang dari semua pihak;
  • Untuk bersatu dengan kotak-kotak dengan tangannya tanpa jarum dan cangkuk ditawarkan pilihan seperti: dalam kes pertama benang hanya boleh direntangkan pada semua jari. Cara yang lebih rumit adalah mengulangi tindakan sebelumnya, iaitu, anda perlu berjalan G8 dalam satu arah dan juga yang lain;
  • Baris kedua akan lebih tinggi daripada sebelumnya. Setiap gelung barisan bawah perlu dikeluarkan dari jari, meninggalkan baris seterusnya. Akibatnya, gelung kedua-dua baris akan dikaitkan dengan satu sama lain. Ulangi semua 4 gelung;
  • Bertindak sehingga perkara itu siap sepenuhnya. Untuk mula menutup gelung yang anda perlukan apabila setiap jari hanya mempunyai satu gelung. Gelung dengan jari kecil untuk membuang jari seterusnya. Dari yang tidak dikenali untuk dipindahkan ke tengah, kemudian ke indeks. Pada akhirnya ia hanya perlu untuk mengetatkan gelung dan produk sudah siap.
  Jahit pakaian siluet A-line

Tali yang diperolehi boleh digunakan untuk mengait tikar dengan tangan tanpa jarum dan cangkuk. Ia hanya perlu dicuba, dan dari pelajaran ini anda tidak akan terputus. Tambahannya adalah bahawa ia boleh didapati untuk orang-orang dari sebarang umur dan anda boleh melakukannya di mana-mana tempat yang mudah, walaupun pada kapal terbang. Daya tarik ini sangat menenangkan, melegakan tekanan dan merangsang aktiviti mental.

Anda boleh mencuba dengan warna benang, tekstur dan melakukan perkara-perkara yang benar-benar unik. Semoga berjaya!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector