Удобна кућа

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник

У условима развоја текућег тржишта финансија и економије, обичним особама је потребна витална финансијска писменост. Професија финансијског консултанта постаје све популарнија. Ако је у зору настанка тржишне економије у Русији, услуге таквих стручњака активно користили власници и менаџери бизниса, данас све обични људи требају помоћ од надлежног финансијског савјетника.

Карактеристике професије

Појава професије финансијског консултанта је услов времена. Да би се разумели комплексности ове врсте активности без посебног образовања и искуства, једноставно је немогуће. Појава нових прилика, првенствено повезаних са инвестицијама, отвара перспективе појединаца и правних лица. Помоћ професионалца на инвестиционом тржишту је кључ успеха за инвестирање.

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник

Колика је стварна потреба за таквим стручњацима? За правна лица, финансијски консултанти су стварно потребни, а њихов задатак далеко превазилази инвестиције. Што се тиче појединаца, све зависи од тога колико је активна особа на тржишту услуга, било да је заинтересована за умножавање капитала, било да има озбиљне проблеме са буџетирањем.

Држава је заинтересована за повећање писмености грађана у области финансија. Дакле, подршка релевантних програма за побољшање нивоа знања у овој области, обука студената, развој законских норми који регулишу активности финансијера-менаџера.

Формат пружања услуга у области консултација може бити различит:

 • финансијски аналитичар, члан особља компаније;
 • независни финансијски саветник;
 • правна компанија која пружа консултантске услуге у области финансија и економије.

Погодно је за обичне људе да раде са независним стручњацима који су добили одговарајућу обуку. Међутим, њихово одабирање није тако лако. Професија финансијског консултанта постаје све популарнија, а проблем професионалаца за обуку природно се појављује. На јавним и приватним универзитетима не постоји такав специјалитет као финансијски консултант. Обука се одвија у основним специјалитетима на факултетима економије у високошколским установама.

Припремљени финансијски консултант мора да зна специфичности, теорију и праксу услуга које пружа:

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник
 • финансијско и економско, пореско и правно законодавство;
 • трендови у развоју и структури финансијског тржишта;
 • базе рачуноводства;
 • принципи финансијске контроле;
 • методе финансијског планирања;
 • методе за процену материјалних средстава из позиције ризика / приноса.

Поред тога, постоји мало дипломе о завршеној обуци. Консултант треба да буде практичар, односно да има право радно искуство у специјалности у главним или сродним областима: рачуноводство, осигурање, анализа пословања, кредити, ревизија итд.

Породични финансијски савјетник

Укључивање спољних стручњака у управљање породичним буџетом један је од захтева тог времена. Чак иу присуству основног економског образовања и знања о правном законодавству, особа једноставно не може имати довољно времена да анализира ситуацију, проучава најкорисније предлошке.

Отуда је потреба за таквим стручњацима. Лични финансијски савјетник је особа која ће ријешити проблеме с монетарном и другом имовином, подстакнути најкоришћенију и сигурну опцију, помоћи ће у правичној одлуци.

Шта има

Професионалац може стварно помоћи обичној особи, а правци сарадње могу бити различити.

Финансијски консултант за појединце се бави пружањем следећих услуга:

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник
 • развој ЛФП - лични финансијски план;
 • планирање буџета;
 • избор најповољније кредитне опције;
 • избор поузданог и профитабилног програма пензија;
 • избор оптималног програма осигурања;
 • помоћ у избору најповољнијих могућности за пласирање депозита;
 • помоћ у припреми пореске и рачуноводствене документације (услуга је занимљива, укључујући и за појединачне предузетнике);
 • помоћ у области улагања (куповина обвезница, акција, откуп злата итд.);
 • управљање личним финансијама на континуираној основи.

Најчешћа услуга је припрема ЛФП-а. Консултант развија низ мера које помажу у побољшању добробити породице или једне особе. Друге врсте помоћи могу се усмерити и на изглед и тренутачно решавање тренутног проблема. Дакле, саветовање финансијског саветника ће помоћи да се обезбеди удобна старост, штедите новац до одређеног датума, без озбиљних ризика, да примите приходе од расположивог капитала.

Ако особа има било каквих проблема са банкарским кредитом или захтева помоћ при подношењу декларације пореском органу, лични финансијски савјетник може донијети одлуку о свим питањима.

Захтеви за специјалисте

Недостатак искуства у области финансијских и правних активности може довести до фундаменталних грешака и погоршати добробит клијента.

Финансијски саветник за породицу мора испунити услове који су наметнути стручњацима из ове области:

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник
 • имају диплому вишег правног или финансијског и економског образовања;
 • ради најмање годину дана;
 • поседују неопходне практичне вештине и технике;
 • Да има специјализацију у тачно оној области за коју је заинтересован клијент;
 • да зна о свим законским променама које утичу на подручје од интереса клијента;
 • имају репутацију поузданог специјалисте који стварно помаже људима;
 • имају лични материјал успех.

У неким случајевима, стручњаци требају познавање страног језика, искуство са владиним агенцијама, лично искуство продаје и психологију.

Како пронаћи финансијског саветника? Најлакши начин је да користите оглашавање. Међутим, важно је разумјети да се прегледи на сајтовима могу плаћати, а информације - непоуздане. Због тога је најпоузданије да комуницира са специјалистом, да би се осигурало да има диплому, препоруке правих клијената и лични успех у области финансијског управљања.

Оно што законодавство каже

Породични буџет: зашто вам је потребан финансијски савјетник

Будући да финансијски и правни консултант има потпуни приступ новцу клијента, неопходно је регулисати односе између њих. Верујете у своју благостање странцу, морате прво бити сигурни у његову надлежност, а друго, имати правну заштиту у случају проблема.

Постојећи закони "О тржишту хартија од вредности"И"О саморегулаторним организацијама на финансијском тржишту"Захтевајте амандмане у вези са проширењем граница пружања услуга и јавним и правним лицима. У последњих неколико година, Државна дума ради на изради релевантних докумената. Међутим, Закон о финансијским консултантима још није усвојен.

Програмери закона инсистирају на обавезном притвору између клијента и финконсултантом посебним грађански уговор за појединце, који би требало да буде успостављена тзв финансијску и економску профил купца. Према овом профилу, ЛФП треба сакупити.

Поред тога, финконсултанти могу легално управља буџетом породичне и личне, некретнине, животно осигурање, кредитирање и друге. У будућности ће моћи да постану арбитраже Директори, ако појединац није у стању да плати велику банкарски кредит и да покрене стечајни поступак.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

84 + = 94