Ручно лупање луцерке: правила и препоруке

Тешко је замислити праву сеоску фарму без живих бића. Перад, зечеви, нутриа и посебно стока имају квалитетну хранљиву храну. Може се узгајати на властитој парцели, садити дуготрајну луцерку. И пчелари не могу да заобиђују дивне квалитете меда у овој биљци. Обични пољопривредни произвођачи успешно користе траву за контролу корова и сатурају земљу азотом, што је веома корисно за повећање приноса локације.

Ручно лупање луцерке: правила и препоруке

Непрофесионална луцерка породице стабла може да произведе богату жетву зелене масе за директно храњење 5-6 година и да животињама обезбеди висококвалитетну сточну храну (сено) током зиме.

Коријенски систем луцерке може продрети у земљиште до дубине од око 10 метара, доприносећи побољшаном размјени зрака и засићењу земљишта азотом, који се репродукује бактеријама нодула које производе азот.

Да би сјебали жељене резултате, неопходно је извести неке припремне мере, које помажу у побољшању клијања и повећању приноса усјева.

Припрема земљишта и семена

Ручно лупање луцерке: правила и препоруке
  • Мјесто мора бити дубоко орањано или ископано ручно, ако је мала. А припрема се мора урадити одмах након жетве на јесен, а на пролеће, прије сетве, довољно је једноставно бране мјесто.
  • Земља треба хранити органским и минералним ђубривима и израчунава 4-6 кг ђубрива и 40-50 грама суперфосфата, помешаних са калијумским ђубривима у омјеру од 2: 1.
  • Темељно чишћење локације од корова није од значаја за добијање добре жетве културе у првој години. Ово је нарочито тачно у такозваној нетакнутој сетви, када се семе постављају у земљиште без додатних заштитних усева који штите погаче од напада многобројних корова.
  • Снажна густа љуска семена луцерке, карактеристична за све махуне, спречава продирање влаге и појаву правовремених пуцања. Да бисте решили проблем, потребна вам је посебна машина за скарификацију или чишћење, која је мало вероватно да постоји на малој фарми домаћинства. Лако је изаћи из ситуације: трљати семе са великим речним песком.
  • У ожиљаваним семенима додајте 20 до 30% непрерађених семена. Они ће моћи да надокнаде могуће саднице у наредним годинама.
  • Неки вртларци наносе додатно влажење семена прије сетве, али овај метод је оптерећен неким опасностима. Већ отечени, могу умрети са недостатком влаге у тлу.
  Шта да радиш са пукотинама?

Како сијати луцерне

У великим фармама, за то се користе сејалице трактора. У условима малог сељачког домаћинства, све манипулације се раде ручно.

Постоје два начина за ручно сјеме.

  • Метод 1
Ручно лупање луцерке: правила и препоруке

Семе се уводе у земљу унапред припремљеним редовима, смештеним на растојању од 15-20 цм један од другог.

Овакав приступ најчешће се користи приликом сјећења усјева испод покривача пролећних трава, када је луцерка у сусједству са малом количином јечма или овса.

За квалитетан рад се користе ручне сијалице, полагање семена до дубине до 3 цм.

Са већом површином орања, пожељно је употребити средства за мању механизацију – различите прикључке за кукице или шарке на блокове мотора.

Метода се често користи у чистој алфалфи сетви. Међутим, у овом случају, главна опасност лежи у обилној клијању корова између редова усјева који су способни да утапају младе, крхке погаче.

  • Метод 2
Ручно лупање луцерке: правила и препоруке

Наши прадеде су широко користили и још увек пружају одличне резултате без употребе било какве технике.

Тактика је једноставна. Припремљено семе помешано са песком, сувим пиљевином или једноставно са земљом распршене су рукама у облику вентилатора.

Сакупљање семена ручно, не обраћајте пажњу на њихов број.

Много је важније након проласка локације у једном правцу, потребно је поновити поступак сетве, померајући се преко претходног правца. У овом случају ће бити загарантована неопходна густина семена и јединствена локација на локацији.

Лузерн је веома непретенциозан за време сетве. Неки верују да су љетне културе најоптималније и омогућити значајан наставак дневних сати и прилично високе просјечне дневне температуре до јесени до јесени до јесени.

Ако сједите луцерку рано у пролеће у првим топлим данима, онда је ова хладно отпорна биљка способна да обезбеди 5-6 усева годишње.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector