Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ? | pangudownloads.com
Здравље жена

Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ?

Истезање мишића или како правилно рећи - лигаменти, није ретка дијагноза у пракси трауматолога и ортопеда. Стретцх мишићи могу и спортисти, и обични људи, посебно дјеца. Повећана активност деце, игре су сви фактори ризика.

Шта требате знати и запамтити о овоме, и како пружити прву помоћ?

Стретцхинг мишићи: шта се дешава?

Лигаменти су структурирани снопови везивног ткива који пружају чврстоћу и стабилност у зглобу, због свог присуства, може издржати значајна оптерећења.

Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ?

Гомила садржи велики број крвних судова и нервних завршетака, што ће обезбедити повећану осетљивост.

Упркос свим снагама, под утицајем јаког оптерећења, лигамент може бити оштећен.

Под медицинским изразом, растегљиви лигаменти, обични људи обично кажу - повукли мишиће, разумемо руптуру влакана везивног ткива.


Оштећење нервних завршетака обезбедиће живописну и специфичну клиничку слику - акутни, оштри и снажни боли, формирање брзог едема.

У клиничкој пракси се разликују неколико степена истезања, што одражава степен руптуре:

  • И чл. - Лако. У овом случају оштећен је мали део лигамента. Пацијенти осјећају мањи бол, што не ограничава кретање, али захтијева пажљив третман. Едем је одсутан;
  • ИИ век. - руптура средњег или парцијалног лигамента. У подручју погођеног зглоба, едема и трагова крварења под кожом постоји јак бол;
  • ИИИ век. - тешка или потпуна пауза. Бол је оштар, оштар и јак. Брзо је формирао јак оток, модрице. Немогуће је кренути на оштећени крак. Такво стање је опасно, пре свега, формирањем нестабилног зглоба, који ће бити склони честим повредама.

Уз благи растезаји, бол може брзо проћи, а пацијент може наставити да се креће у уобичајеном режиму - што значајно погоршава ситуацију и изазива компликације.

Избацио мишиће на ногу: шта да радиш?

Прво пружена помоћ ће помоћи да се одуговлаче озбиљне последице истезања и значајно олакшају накнадни третман, под условом да је правовремено и писмено. Комплекс ових мјера обухвата осигуравање остатка непокретности оштећеног зглоба - најмање 48 сати.

Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ?

Да бисте фиксирали зглоб, можете да примените чврсти завој, на пример, користите еластични завој, шал или шал. Ако постоји сумња на тешко истезање (ненормална покретљивост), неопходно је наметати гуму.

Да бисте смањили бол и отекли на оштећеном подручју, примените хладно (ледени лист, производи од замрзивача, али нужно обмотани ручником). Трајање поступка је 15 - 20 минута, одмах у наредних 48 сати потребно је хладно сваких 4 до 6 сати.

Када се формира хематом, оштећени крак треба да буде изнад главе, тако да се едем може спречити одлив крви.

Лекови

По правилу, лекари препоручују употребу масти и гела, који имају антиинфламаторни, аналгетички ефекат. Употреба савремених дозних облика је ефикасан метод лечења и олакшања реакције болова у напетости.

Истезање мишића благог и умереног степена захтева кратак терапијски третман, по правилу, пуни радни капацитет се враћа 5 до 7 дана након повреде. Руптура лигамента ће захтијевати дужи и сложенији третман, често захваљујући хируршкој интервенцији и дугом терапијом лијечења. Током рехабилитације, пацијентима се приказује физиотерапија, терапија вежбања и друго.

Узнемирујући симптоми

Лекари скрећу пажњу пацијената на анксиозне симптоме који захтевају пружање квалификоване медицинске његе:

  • јак и оштар бол, који спречава кретање повређеног ивица;
  • појаву отргнутости у подручју повреде;
  • оштећени зглоб, био је трауматизован у прошлости;
  • током повреде, пацијент је чуо "Црацклинг" у зглобу, и нема начина за кретање;
  • умерени бол, без побољшања после 3 дана након истезања;
  • повећана телесна температура, постојало је хладноће и знаци интоксикације.

Шта ако сам повукао мишић на ногу дете?

Симптоматологија истезања мишића у ногама код одраслих и деце је готово иста, са једним изузетком - деца најочекивније болују. Пружање прве помоћи деци ће имати своје нијансе и особине.

Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ?

По пријему повреде, неопходна је специјалистичка консултација, посебно ако је дијете мало и не може јасно артикулирати своја осећања.

Пре посете доктору морате ставити завој на ногу. По правилу, доктори препоручују напуштање завоја за ноћ.

Оштећени зглоб мора бити дуготрајан - до недеље.

За спречавање едема и стварање хематома - применити хладноћу (15 - 20 мин.), Оштећени крак треба да буде изнад главе.

За анестезију, детету се може понудити Нурофен или било који лек заснован на парацетамолу.

Анксиозни знаци су интензивирање бола и формирање хематома. За крварење у зглобу потребна је консултација са специјалистом и обављање медицинских процедура што је пре могуће.

Спречавање спрјечавања

Истезање мишића на ногу: како пружити прву помоћ?

Спречавање истезања мишића ногу је да се елиминишу сви провокативни фактори који су огромни. Дуготрајна медицинска пракса и прикупљање статистичких података омогућили су да се идентификује главна: погрешна и неуставна чарапе. У исту групу спадају и жене које преферирају ципеле и платформу са високим потпетицама.

Загрејте се пре него што уђете у спорт. Лака аеробика ће загрејати мишиће и лигаменте, након чега се можете истегнути и тек после извођења основног вежбања.

Тачност лимита код деце и потпуно искључивање екстремних спортова и занимања.

"Ја бих знао где ја паднем, направио бих сламу", али нико није осигуран да се повреди, нарочито дјеца. Стога је важно памтити и знати о правилима прве помоћи, како се понашати. На крају крајева, на овај начин ће бити могуће смањити број страшних посљедица и компликација.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

7 + 1 =