Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте? | pangudownloads.com
Здравље жена

Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте?

Пароваријална циста је шупља формација која се формира од епидидимиса, која се налази изнад јајника.

Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте?

Место таквих формација је између листова широког лигамента материце. Развијају се из рудимента месо-неуралног канала и из ћелија коеломског епитела.

Од свих патолошких неоплазми јајника ова патологија заузима од 8 до 16,5%. Главна старост манифестације ових формација је између 20 и 40 година, иако постоје случајеви њиховог појаве у периоду пубертета. Разлози за појаву ових формација су различити.

Димензије ове патологије такође варирају од малих до гигантских.

Разлози за појаву код жена са пароварском цистом:

  1. Рани почетак пубертета;
  2. Процес формирања фоликула је поремећен;
  3. Абортуси у анамнези;
  4. Болести и поремећаји у ендокрином систему;
  5. Болести штитне жлезде.

Споља паровариан цисте јајника подсећа овалном или кружни формирање, конзистентност тугоеластицхескаиа обично паровариан циста има једну комору се налази изнад или једном од материце страна (десно или лево).

Зидови формације су тањи, прозирни, представљена је васкуларна мрежа, коју представљају посуде из месентерије јајоводних туби и зидова формације.

Обично се током горњих полова налази деформирана издужена јајовозна цев.

Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте?

Тумори малих димензија прво постоје без ногу, а затим, док расту, један од листова широког лигамента материце излази, стапа се формира. Нога је представљена као последица јајовода и његовог лигамента јајника.

Обично ови тумори су мали, њихов раст је успорен, међутим, ако је формирање дуго, може достићи огромну величину, заузима скоро цео трбушне дупље.

Плус болести је да неоплазма није малигна, јер је болест слична тумору.

Његове димензије повећавају се због акумулације унутар течности, истезање зидова, а не због умножавања ћелија, као што је случај са истинском цистом.

Неопходно је знати да подаци формације никада не под којим условима независно нестају без одговарајућег лечења лијека. Тешко је замислити колико су велике и колико дуго.

Убрзање раста патолошког фокуса услед је неколико разлога: повећање локалне температуре, сунчање, сауна.

Пароваријална циста са десне стране налази се између листова широког лигамента материце. Не манифестује се у мери у којој је велика, када може изазвати стискање органа и поремећати проток крви према њима.

Парваровска циста, која се налази лево, има сличне карактеристике, манифестује се само када достигне велику величину.

Симптоми болести

Клиника болести је сведена на појаву синдрома бола у пределу абдомена, који се повећава са физичком активношћу. Болни синдром обично пролази сама у миру, није повезана са менструалним циклусом или овулацијом.

Ова патологија у многим случајевима је случајни налаз, јер се до одређеног времена не појављује.

Формације малих димензија не узрокују неугодности, апсолутно се не осећају. Неоплазме до пречника 2,5 цм се обично налазе случајно током ултразвучног прегледа.

Болест може представљати одређену опасност, јер доводи до компликација:

Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте?
  1. Цист руптура. У овом случају, симптоматологија подсећа на “акутни абдомен”, са интензивним синдромом бола који се појавио изненада. Пукотина је увек праћена губитком крви. Ако не пружите хитну медицинску помоћ на време, пацијент може доживети хеморагични шок.
  2. Торзије ногу цисте. Пошто пролазе ноге формирања судова, торзије подразумевају повреду крвотока, исхрану цисте и његову некрозу. У овом случају је јасно назначена симптоматологија. Пацијент доживи интензивне оштре болове у абдомену. Синдром бол се не слаже и није заустављен уобичајеним средствима. Након прегледа, доктор ће открити напетост мишића на предњем абдоминалном зиду, изразити симптоме иритације перитонеума, локалну тензију абдоминалних зидова. Стомак је изузетно болан на палпацији, перистализација интестиналних петљи је ојачана, док гасови не напуштају, не долази до дефекације. Пацијент треба да се одведе у медицински објекат у наредних неколико минута.
  3. Циста има својство преплављења. Ово се јавља када се инфицирање лимфног или крвотока убризга у цист. Суппуративна неоплазма изазива развој интензивног синдрома бола, појаву симптома иритације перитонеума и опште интоксикације.

Параоваријална циста велике величине и трудноћа

Будуће мајке заинтересоване су за питање “како ће присуство болести утицати на фетус, неће ли формирање великих величина утицати на ток трудноће”.

Ако је та формација је откривена приликом планирања трудноће, требало би да напредује уклонити, јер се не зна како ће се тумор понашати и шта ће изазвати нагли пораст.

После хируршког третмана, жени треба да добије могућност да се опорави у року од 7 месеци, а понекад чак и 1,5 године. После свеобухватног третмана, можете безбедно планирати трудноћу.

Мале формације ни на који начин не могу утицати на ток трудноће, нарочито у раним фазама.

Раст фетуса може утицати на развој торзије педиције формације или узроковати смањење тока крви до њега, што ће довести до суппуратиона. Током покушаја, ризик од руптуре остаје.

Ако је током прве половине трудноће активно растео, може се уклонити у петом месецу без штете на фетус и очување јајника.

Лечење болести

Параоваријална циста је хируршка болест, па је лечење у већини случајева оперативно.

Приступ лијечењу сваког пацијента је строго индивидуалан. Мале формације које не доносе неугодност, не подлежу третману. Жене са овом патологијом се налазе на диспанзеру и сваког шест месеци посећују гинеколога.

антиинфламаториси терапија лековима не спроводи, јер немају патогена база у овој болести немају утицаја на ток болести.

Цисте средњих и великих димензија, који узрокују симптоме масе образовања у трбушној дупљи, што доводи до поремећаја у јајника-менструалног циклуса, спречити почетак трудноће, под хируршком лечењу. Операција такође укључује уклањање свих ембриона субјеката који учествују у формирању патолошког формирања.

Обично, након хируршког лечења, не дође до поновног настанка болести.

Каква је опасност од појављивања пароваријалне цисте?

Сада је на располагању оперативан метод лечења са минималним резом, а тиме и низак трауматичан. Ово је лапароскопска операција. У току операције лекар извлачи формацију заједно са својом капсулом.

Овај метод обезбеђује најсигурније уклањање патолошких формација, без ризика од оштећења јајовода или јајника, што је важно за жене које планирају трудноћу.

Такав третман се одвија уз минималан губитак крви, што утиче на брзину рехабилитације пацијента у постоперативном периоду.

Након јутарњег рада, до вечери жена ће бити у могућности да се креће самом собом, а пуна обнова радне способности долази у 30 календарских дана.

Постоперативни период је важан за жене репродуктивног узраста, јер садржи низ мера за спречавање развоја адхезије.

У овој фази, пацијенту се нуди терапија антибиотиком и физиотерапијом. Можете посетити блато одмаралишта.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

73 − 67 =