Позитивни и негативни ефекти стерилизације на жене | pangudownloads.com
Здравље жена

Позитивни и негативни ефекти стерилизације на жене

Сада постоји много начина контрацепције. Једна таква је женска стерилизација.

Позитивни и негативни ефекти стерилизације на жене

Суштина методе је кршење пролазности јајоводних тубуса, јер је на том месту сперматозопљивати јајну ћељу.

Методе стерилизације

Раније је операција извршена кроз резање абдоминалне шупљине. У овом случају, материце су преплетене и пресечене између филамената. Овај метод је био веома ефикасан, јер се рецанализација (опоравак) десила ретко. Значајан недостатак био је значајан рез, па се стерилизација углавном вршила током других операција, на примјер, после царског реза.

Сада се оваква операција одвија у већини уз помоћ лапароскопије: израђују 3 мале пунктуре у абдоминалној шупљини, убацују миниатурну видео камеру и мале ендоскопске инструменте унутра. Таква хируршка интервенција се одвија у гинеколошкој болници.

Операција за стерилизацију са лапароскопијом жена врши се на два начина: механичко затезање цеви и електрокоагулација (цаутеризација).

Прва опција укључује постављање прстена или два клипова на јајоводној цеви и његову раскрсницу. Цлиппинг је мање поуздана опција, јер се клип може исећи и цијев ће бити обновљен. Рад, зависно од технике и технике, траје 10-30 минута.

У другом случају, цев је заустављен од електрокоагуланта или електричног пинцера. Као резултат тога, његови зидови се држе заједно под дејством струје.

Постоји и метода кулдоскопије, која подразумева интервенцију кроз вагину.

Мини-лапаротомија се састоји у пропуштању пубичне регије, величине најмање 5 цм.

Хируршка лигација јајоводних туби се може извести у следећим случајевима:

 • Приликом обављања друге операције на абдоминалној шупљини;
 • У запаљеној патологији карличних органа;
 • Са ендометриозом;
 • Паралелно са операцијама на абдоминалној шупљини или карличној регији.

Хирургија на абдоминалној шупљини оставља ожиљак, са лапароскопијом – мали ожиљци, који ће касније бити невидљиви, култура не оставља никакве трагове.

Као што је већ поменуто, стерилизација се може извести након царског реза, у другој фази менструалног циклуса, а након природне испоруке – након 2 месеца.

Апсолутне контраиндикације

Што се тиче било које друге хируршке интервенције, постоје контраиндикације за стерилизацију.

Међу њима:

 • Трудноћа;
 • Акутна гинеколошка инфламаторна обољења;
 • Активне болести, полно преносиве болести (третман се врши пре операције);
 • Значајне адхезије абдоминалне шупљине и мале карлице, које компликују хируршку интервенцију;
 • Присуство значајних депозита масти;
 • Умбилицал херниа;
 • Повреда стрјевања крви;
 • Дијабетес;
 • Хроничне болести плућа и срца.

Приликом лапароскопије у стомаку, ствара се притисак и глава треба нагињати надоле. Таква дејства могу спречити проток крви у срцу или ометати регуларност откуцаја срца.

За и против стерилизације за жене

Позитивни и негативни ефекти стерилизације на жене

Значајан недостатак је релативна неповратност поступка. Али ова вежба вам омогућава да се једном заувек решите проблема контрацепције, поготово што је важно за жене после 35 година које желе да имају потпуни сексуални живот, али су ограничене узимањем хормонских контрацептива, не могу да користе интраутерине уређаје.

Стручњаци тврде да операција смањује ризик од упале додатака, јер је главни начин кроз који пролази инфекција блокиран.

Многи су заинтересовани да ли стерилизација утиче на хормонску позадину. Једно може недвосмислено одговорити да неће доћи до квара, јер јајоводне тубуле не производе хормоне. То раде јајници.

После процедуре, очувана је овулација, јављају се менструације и ПМС. Поред тога, жена може бити умјетно вештачко, јер се јаја и даље производе.

Стерилизација жене је неповратна, тако да она може имати сексуални контакт без контрацепције, јер се трудноћа неће појавити.

Ова процедура је једнократна, тако да нису потребни постоперативни трошкови. Потреба за куповином кондома, таблета за контролу рађања више није потребна.

Треба напоменути да стерилизација не штити од сексуално преносивих инфекција.

Најчешће у таквом случају они који не желе имати дјецу у будућности требају, немају прилику да користе друге методе ако постоји ризик преноса наследне болести на будућег детета.

Не препоручује се да се ова метода обрати женама млађим од 30 година, који немају децу која су имала проблема са трудноћом, а да нису имала сталну везу, уз помоћ сексуалног партнера. Треба имати на уму да последице могу бити неповратне чак и уз снажну жељу да се врати функција родјења.

После операције, аи за то време, срчане болести, артеријска хипертензија и аритмија могу се погоршати. Постоји могућност развоја карциномских тумора и крварења. Дијабетес мелитус, умбиликална или ингвинална кила, означени нутритивни недостатак такође могу развити.

Последице стерилизације за жену

Операција се обавља само уз добровољну сагласност пацијента. Будући да вјежба доводи до елиминације функције рађања дјеце, велика пажња посвећена је савјетовању.

Женама се детаљно говори о стерилизацији, предностима и манама овог начина контрацепције. Информације су објективне и обезбеђене да помогну госпођи да измери предности и слабости, предузме намерно и исправно решење.

Жена ће бити рекла:

 • Постоје и други начини да се спречи нежељена трудноћа, на пример, мушка стерилизација је мање опасна процедура;
 • Супресија цеви је хируршка интервенција, односно потпуна операција са свим могућим последицама, укључујући и постоперативни период. Могу се појавити хематоми који ће касније решити, али у почетку ће изазвати неугодност. Током поступка постоји ризик од оштећења унутрашњих органа, ако се изабере метод интервенције кроз абдоминалну шупљину;
 • Након успјешне операције, жена неће моћи да запамти природно. Око 3% пацијената жели да врати функцију рађања. Иако савремена операција дозвољава да се то уради, али је процес сложен, тежак и не води увек до жељеног резултата;
 • У недостатку су могућности ектопичне трудноће после стерилизације. Када постоје одговарајући знаци, лекари најпре разматрају ову опцију. Фертилизација је резултат неколико фактора: развој утеро-перитонеалне фистуле после електрокоагулације, неадекватна оклузија или реанализација цеви.

После стерилизације

Позитивни и негативни ефекти стерилизације на жене

У постоперативном периоду, физички напор се у потпуности елиминише 2 недеље. У првих два дана не можете се туширати и купати. Да се ​​спречи појављивање едема на месту резова, крварења и бола – користе се компресе.

Сексуални односи се искључују 2-3 дана. Потребно је користити кондоме током 20 сексуалних интеракција, јер чим се после 20 ејакулација формира потпуна стерилност.

Приликом одлучивања о стерилизацији, жена треба да има последице са максималном озбиљношћу, да измери предности и слабости, оцени меритум и демерит овог поступка.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

80 − = 78