Шта је неутрофил? | pangudownloads.com
Здравље жена

Шта је неутрофил?

Из лекције анатомије знамо да је људска крв у стварности комплексна супстанца која се састоји од различитих ћелија. Многи типови и подврсте крвних ћелија познати су науци, али већина њих се сврстава у два главна типа – еритроците и леукоците.

Које су функције неутрофилних гранулоцита

Еритроцити или црвене крвне ћелије помажу органима, ткивима и другим ћелијама да добију кисеоник потребан за њихов раст, развој и функционисање.

Белих крвних зрнаца (белих крвних зрнаца) обављају једнако важну функцију: могу се назвати чувара људског тела. Леукоцити помажу људском тијелу да открије инфекције, блокира их и постепено развија имунитет одређеном вирусу.

Већина леукоцита су неутрофили – ћелије, “Израчунавање” патогене бактерије и лимфоцити – природна одбрана нашег тела из различитих вируса. О неутрофилима, њиховом значају за људско здравље, детаљно ћемо говорити у следећим поглављима чланка.

Шта је неутрофил?

У својој језгри, неутрофилни гранулоцити су камиказе. Када се налазе неутрофили у патогена крви, они покрећу процес Пхагоцитосис – односно апсорпција, у којој ћелија, неутрофили прогутају бактерију, она уништава у себи, а касније се убила.

Облици неутрофила се разликују у фази сазревања. Савремена наука разликује четири врсте неутрофилних гранулоцита – сегментиране нуклеарне и прогонске форме, као и мијелоците и метамелоцити. Градација у овом случају пролази по зрелости.

Најзрелије форме су сегментирани неутрофили и помажу у борби против бактерија. Апсорбују микроорганизме и умиру после лизи. У случају благих инфекција поделом неутрофили носи са вирусима без тешкоћа, али ако је болест тешка и праћена бројним компликацијама – у борби против упале коришћење свих постојећих облика неутрофила.

Укључујући тело могу се користити веома младе беле ћелије – метамелоцити и мијелоцити. Ови облици неутрофила у крви здравих особа не испуњава, као метамилотсити миелоцитес и сазревају у коштаној сржи и ући у крв већ зрео, то јест, у сегментираном форми. Захваљујући овој опцији можда је време да приметите промене у леукоцита бројања и спречити развој озбиљних болести. Али, пре него што се говори о вредности смањене или повећање броја неутрофила у крви, јавите нам правила ове врсте крвних ћелија за одрасле тако и за децу.

Норме неутрофилних гранулоцита

Могуће је утврдити да ли су неутрофили спуштени или повећани општим испитивањем крви и накнадним поређењима, подаци анализе са табелом бијелих ћелија за различите старосне доби. Нормалан број белих ћелија овог типа није повезан са људским сексом и, уопште, са другим факторима поред старости – одрасла особа и дете неутрофилних гранулоцита стандарда значајно разликују.

Шта је неутрофил?

Упознат са правилима неутрофила за све узрасте може бити у било ком медицинском форуму или сајту – ресурс пружа детаљне табелу са распадом фигура.

Ако покупити тест крви, нећете видети да постоји специфичан простор посвећен броја неутрофила, ће се сматрати посебно сегментирано и убод облик ћелија и њихов проценат.

Млађи ћелије у анализи ће се сматрати и узети у обзир – са добрим разлогом: да ли метамиелоцитес и миелоцитес у крви – да је безбедно рећи присуство патолошког процеса у организму.

Неутрофлни промене у једном или другом смеру – тема је чак тешко здравствених радника, а самим тим под члан детаља разговора о најједноставнијем облику вибрација – повећање или смањење неутрофила гранулоцита у крви.

Ако су неутрофилни гранулоцити повишени

Стање у којем су неутрофили повишени у крвном тесту, стручњаци називају неутрофилију или неутрофилију.

Следећи фактори могу довести до повећања нивоа гранулоцита:

Шта је неутрофил?
  • Акутне заразне болести, које се јављају истовремено са запаљенским и гнојним процесима. На пример – пнеумонија, тонзилитис, туберкулоза, све врсте апсцеса, упале додатка, пијелонефритис;
  • Инфаркти, мождани ударци, гангрене, тешке облике опекотина. Другим речима, услови под којима се посматрају некротични процеси;
  • Тешко тровање тела;
  • Недавна вакцинација или недавно пренета озбиљна заразна болест;
  • Малигне неоплазме.

Међутим, подизање нивоа неутрофила на безначајне мери не треба се плашити – ако су други показатељи теста крви нормално и не ометате друге алармантне симптоме, вероватно флуктуације гранулоцита дошло услед стреса или сувише искреног оброк пре испоруке анализе. Такође, број бијелих ћелија ове врсте у крви може значајно порасти током трудноће.

Али шта ако се смањи ниво неутрофила и лимфоцита у крви? О чему овај симптом може говорити?

Ако се смањи неутрофилни гранулоцит

Стање у којем се низак ниво гранулоцита посматра у људском тијелу назива се неутропенија. Неутропенија се јавља код деце и одраслих, а разлози за његову појаву су увек исти – развој озбиљне инфекције у телу.

Шта је неутрофил?

Такође, стање се може посматрати као споредни ефекат узимања одређених фармацеутских препарата, са недостатком витамина, уз одређене патологије крви и коштане сржи.

Ако снижавање крвног неутрофили код одраслих, може се посматрати због тешког тровања тела хемикалија и често се са хемотерапијом, спроведена у лечењу онкологије.

Ако је то могуће, гранулоцити испод норме увек су разлог за додатни и потпуни лекарски преглед. Неутрофили се спустио мало дете, таква анализа се најчешће види у тешким заразних болести – малих богиња, рубеола, богиња, хепатитиса, под одређеним гљивичне инфекције.

Што се тиче беба, анализа може показати низак ниво гранулоцита због наследног фактора. У сваком случају – додатни тестови и студије са ниским нивоом белих крвних зрнаца су неопходни.

Шта је неутрофил?

Такође треба узети у обзир да не увек низак ниво неутрофила значи инфекцију или патологију. Код 30% људи, низак индикатор ове врсте је норма и може се сматрати као такав у одсуству других абнормалности у анализама, као и алармантних симптома инфективног процеса.

Неки људи имају цикличну неутропенију – тј. Ниво гранулоцита тада расте, па пада. Такве флуктуације су прилично редовне, а остатак анализа нема одступања од норме.

Треба да знате да је најтежа патологија ретка болест – неутропенија Цостмана. Са овом патологијом неутрофили у људском телу су одсутни од рођења, јер болест има високу стопу смртности.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

15 − 6 =

Adblock
detector