Спинална анестезија: суштина методе, зашто, коме и када се примјењује | pangudownloads.com
Здравље жена

Спинална анестезија: суштина методе, зашто, коме и када се примјењује

У савременој медицини, све болне процедуре, прегледи и операције нужно се обављају под анестезијом (анестезијом). Анестезија је веома комплексна и одговорна процедура која захтева знатно искуство и професионалност. Испуњен од стране његовог квалификованог анестезијског доктора, који такође током целог периода хируршке интервенције у телу надгледа опште стање, одржавајући дисање и циркулацију пацијента.

Шта требате знати о анестезији?

Спинална анестезија: суштина методе, зашто, коме и када се примјењује

Постоји неколико метода анестезије:

 • општа анестезија (онемогућава само осјетљивост на бол, али и свјесност, пацијент је у стању вјештачког спавања);
 • епидурална анестезија (уклања сензацију у одређеним деловима тела, особа је истовремено свесна).

У неким ситуацијама, на пример, са планираним царским резом, уместо опште анестезије, може се користити такозвана спинална анестезија. Сазнаћемо шта је принцип ове методе, разлике од других врста анестезије и какви су нежељени ефекти и компликације након ње.

Шта је кичмена анестезија?

Суштина овог начина анестезије је искључити осетљивост болних сензација на нервима у одређеним деловима тела.

За то се пацијенту убризгава анестетик у кичму, директно у субарахноидни простор – шупљина између кичме кичмене мождине. Место ињекције је унапред анестетизовано, тако да током поступка пацијент не доживљава непријатне сензације. Одмах након пункције, у доњем дијелу пртљага долази одрвостеност.

Спинал, за разлику од епидуралне анестезије, користи се не само за смањење осетљивости на бол, већ и за опуштање мишића и смањење губитка крви током операције.

Индикације за спиналну анестезију

Ова врста анестезије примењује током гинеколошке, уролошка операција, медицинске интервенције у препоне области, гениталијама и доњих екстремитета, то јест, све хируршке процедуре у области испод пупка.

Изузетак је делимична или потпуна ампутација доњих екстремитета – пацијентов боравак у току такве операције у уму сматра се да га узрокује дубока психолошка траума. У таквим операцијама, по правилу, ова врста анестезије комбинује се са површинском анестезијом.

Кичмени метод анестезије из неколико разлога има предности у следећим околностима:

 • потреба да се смањи осјетљивост на бол прије операције на перинеуму и доњим удовима;
 • хроничне и акутне болести плућа;
 • потреба да се смањи ризик од гушења или дубоке венске тромбозе током операција на доњим екстремитетима (нарочито са преломима колка, често се дешава код старијих особа). Међутим, при таквим хируршким интервенцијама, стопе смртности (смртност у оперативном периоду) спиналне анестезије се не разликују од оних опште или епидуралне;
 • потреба за смањивањем тона мишића танког црева током операција на њему (ово у великој мери олакшава рад хирурга);
 • треба опуштање глатке мускулатуре у зидовима крвних судова код пацијената са умереном срчаном инсуфицијенцијом (са изузетком пацијената који имају стенозу срце вентил или хипертензије).

Врло често се кичмени облик анестезије користи у царским резом, оперативно протјеривање фетуса природно и ручно уклањање плаценте. Предност овог метода анестезије је у томе што је ризик изложености лековима на бебу практично искључен.

Осим тога, с обзиром на чињеницу да је током операције млада мама је будан, она може да чује први плач своје бебе одмах по рођењу да стигне до груди, и иде у општем постпорођајне одељењу.

Међутим, понекад анестезија није довољна да би у потпуности смањила осетљивост болова током царског реза. У таквим ситуацијама, мајка се хитно пренесе на општу анестезију.

Контраиндикације на спиналну анестезију

Спинална анестезија: суштина методе, зашто, коме и када се примјењује

Као и свака друга медицинска интервенција у људском тијелу, ова врста анестезије има одређене контраиндикације, и то:

 • дехидрација тела, недавни губитак крви;
 • поремећаји крварења;
 • срчана обољења;
 • повећан интракранијални притисак;
 • алергија на локалне анестетике;
 • развојне недостатке, хипоксија фетуса (у страдалним женама);
 • локалне манифестације инфекције коже на месту наводне ињекције на леђима, аномалије кичме;
 • неуролошке и менталне болести.

Нежељени ефекти и нежељене реакције спиналне анестезије

Као што знате, регионална анестезија има мање ефекта на тело него уопште. Код одговарајуће спиналне анестезије, компликације код пацијената су изузетно ретке.

Негативне последице приликом обавкава анестезију зависе превасходно од случаја – имају врсту вредности и озбиљности облика болести, присуство пратећих болести, старост, опште стање, штетне навике пацијента, као и, наравно, професионализам и надлежности лекара.

Могуће последице и нежељене реакције спиналне анестезије:

Спинална анестезија: суштина методе, зашто, коме и када се примјењује
 • мучнина, главобоља у року од 24 сата након операције. Ово се јавља у приближно 1-2% случајева. За елиминацију, препоручује се постеља и пуно пића;
 • смањење крвног притиска. Елиминише и обилну потрошњу течности и увођење специјалних рјешења интравенозно;
 • бол на месту пункције (ињекција) у леђима. Третман не захтева, обично се одвија првог дана након операције;
 • задржавање мокраће (обично код мушкараца). Такође пролази унутар 24 сата након операције и не захтева третман;
 • неуролошки поремећаји (сензације мршављења на кожи, делимични губитак осетљивости, слабост у мишићима). Појављује се веома ретко, пролази сама током дана.

Да би се смањио ризик од компликација после кичмене анестезије, није препоручљиво јести, пити и пушити 8 сати пре операције.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 24 = 34

Adblock
detector