Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви? | pangudownloads.com
Здравље жена

Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви?

Дислокација или подубликација доње вилице није ретка појава. Повреда се може добити захваљујући хватању отвора уста или покушају да се подијели чврста ораха. Горња вилица је фиксирана, а доња, у облику потковице, причвршћена је за темпоралне кости уз помоћ симетрично распоређених темпоромандибуларних зглобова. Код оштрих покрета, главчица се може померити, скочити преко артикулираног туберкула темпоралне кости, да остаје напред. 

То се може видети помоћу додатних знакова, али главна је болна или немогућа отварање уста.

Узроци и знаци заједничког расељавања

Слабљење лигамента вилице је узроковано болестима повезаним са деформитетима у зглобовима. То укључује: артритис, реуматизам, остеомиелитис, енцефалопатију, епилепсију.

Појављује се померање доње вилице:

 • са повредама;
 • конгенитална патологија - равност заједничке фоске;
 • прекомерно отварање уста;
 • оштро покретање ако су лигаменти ослабљени.
Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви?

Најчешће, чељуст дислоцира жене са узрастом у нормалним покретима - њихова заједничка фоса је мање дубока, а лигаменти се опуштају због промена у вези са узрастом.

Ако постоји особа у вашој близини која има уобичајену дислокацију, онда морате знати који лекар исправља чељусти. У случају таквог инцидента, требало би да се обратите ортодонту или трауматологу. У већини случајева, вилица је фиксирана без анестезије, али може бити потребна анестезија. Код тешких дислокација, стање узрокује тешке болове.

Симптоми дислокације вилице могу се подијелити на основне и додатне. Главни симптоми укључују: бол у пределу доње вилице и зглобова, немогућност потпуног затварања уста или промена угриза.

Уопште нису пронађени додатни знаци, они укључују:

 • пливање подручја вилице;
 • немогућност да говори јасно или потпун губитак говорне способности;
 • саливација;
 • бол лица;
 • крварење из уста;
 • едем субмаксиларне зоне.

Да се ​​исправи дислокација потребно је што је пре могуће - ако је озбиљност изразито изражена, може се десити: фрустрација свести, обилно крварење, смањење визуелне функције. Бол може се спустити до врата, изазвати грчеве мишића и васкуларне обујмице које ометају проток крви - ово је преплављено почетком кисеоника гладним мозгом.

Класификација померања вилице

Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви?

Одвојено треба узети у обзир сублуксацију - ово је стање када крајеви костију нису у потпуности у контакту. У овом случају, уста се затварају, симптоми се не појављују нагло.

Најчешће су спојеви у односу на темпоралну кост одмах са обе стране премештени, у вези са којим уста нису потпуно затворене.

Али понекад постоји једнострано дислокација, са јасно видљивим помицањем браде на једној страни.

Да исправите дислокацију

Ако постоји дислокација вилице, препоручљиво је да се обратите службеном леку. Доктор ће изабрати метод корекције на основу клиничке слике.

Метода Блехман-Герсхуни. Вилица се води споља или изнутра. Корекција из усне шупљине. Трауматолог се залаже за коронално премештене процесе и притисне их и назад. Директно напољу. Исти процеси су затегнути у образима образа, прсти се постављају на ове ивице, а они се крећу напред и назад. Када зглобна глава улази у бунар, чује се карактеристичан клик.

Овај метод је једноставан за учење, али често се вилица мења на други начин - методом Хипократа.

Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви?
 • Пацијент се сједи на столици окренутом лијечнику - носач пацијента лежи на подлози;
 • Доња вилица мора бити на нивоу љекарског лакта када се рука спусти;
 • Палчеви руку су омотани око ткива како би се искључила могућност повреде и постављени су на моларе - њихове површине за жвакање;
 • Остали прсти додирну браду одоздо;
 • Померање доле и назад, подизање браду, постављена је вилица. Зглобна глава клизи дуж нагиба артикуларног туберкела и улази у своје место.

Ако савладате вјештину, како сами поправити вилицу, морате научити како брзо премјестити прсте од молара до унутрашње површине образа - иначе ће гризе. Ако је зглоб излетео из темпоралне фоске само са једне стране, уста треба потпуно отварати, али притисак је једностран.

Акције треба спровести полако и самопоуздано, у противном ће бити немогуће постићи позитиван резултат, а лигаменти ће се још више истегнути.

Да ли је болно поставити чељусти? Да. У неким случајевима неопходно је анестезирати пацијента и хитно помоћи лекару - ако зубе затворе пре него што уклоне прсте.

Лечење дислокације вилице

Лечење вилице се не завршава корекцијом зглоба. Током 10-14 дана обавезан је обућ, како би се избегло понављање стања. Морате да одбијете да једете чврсту храну неко време. Метода Попесцу се користи за лечење хроничне дислокације под потпуном анестезијом. Пацијент се поставља на леђа, хоризонтално, у уста се убацују ролни завоја, проширујући отвор на 1,5-2 цм. Само онда лекар прави потребне спојеве за положај кретања.

Ако је на месту након несреће или повреде, дислокација се не може исправити, вилица мора бити фиксирана у једном положају и хитно достављена у болницу. Старе или уобичајене дислокације третирају се ортодонтским структурама - гумама које се могу скидати или се не могу скидати. Они ограничавају кретање вилице и спречавају покретање уста све док лигаменти не постану краћи.

Зашто дислокација вилице и како помоћи жртви?

Конструкције се морају носити од 21 дана до мјесец дана, уколико су раније уклоњене, онда се дислокација поново покреће и чељуст ће се помјерити са свог мјеста - зглобне површине доње вилице ће изаћи из темпоралне шупљине. Временска фоска није продубљена - такве операције су биле суђене, али нису биле ефикасне.

Да бисте уклонили едем и смањили бол после исправљања дислокације неколико дана, можете узети лекове против болова из групе нестероидних.

Требало би се узети у обзир, ови лекови агресивно дјелују на слузокожама органа за варење, тако да их не користите више од 1-2 дана. Са ерозивним болестима желуца - пептични чир, ерозивни гастритис - као аналгетик треба користити анестетике.

Снажна за вас здравље и благостање!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 85 = 87