Жене - бојазни - мит или реалност? | pangudownloads.com
Здравље жена

Жене – бојазни – мит или реалност?

Ко је чешће болесно слепилом - мушкарцима или свим истим женама? Уобичајено се верује да ова болест, попут хемофилије, спада у категорију "мушких" болести. Међутим, у великој већини случајева код мушкараца се јавља слепило у боји.

Оштећена боја перцепција непријатно да намеће своје домаћине неколико ограничења: немогуће је возити нека возила, не могу да изаберу занимање пилот, војним, хемичар и помораца. Возачка дозвола уз ову болест може се добити, међутим, ако, наравно, офталмолог изда одговарајућу дозволу.

Шта је јединствено о женском слепилу у боји?

Да ли све горе поменуте ограничења женског пола, које, како се обично вјерује, не подлежу овој болести?

Овај став је погрешно, као у изузетним случајевима где је мајка носилац абнормалне гена, а отац је болестан урођена слепило боја, жена и даље има шансе да доживе све "Делигхтс" овога "Мушко" болест на себи.

Жене - бојазни - мит или реалност?

Само у овом случају девојка се може родити са два дефектна хромозома КСКС. Ова појава је изузетно ретка и стога се дијагноза ставља на хиљаду жена.

Често жене да ли феномен стеченог слепила последица ретиналне трауме или очни нерв ока, мозга, очних обољења (катаракта, глауком, итд), старости и поремећаја централног нервног система? Стечена болест се јавља са истом фреквенцијом код представника оба пола.

Симптоми женског слепила у боји

Да бисте разумели шта је слепило у боји, потребно је да се окренете основама структуре ока. Централни део мрежњаче назива се мацула. Садржи фоторецепторе који имају три врсте протеинских пигмената, који су повећали осетљивост на црвене, плаве-љубичасте и зелене боје. Остатак баријског спектра који здраво људско око може препознати ствара се мјешањем ових боја.

Ако било каква болест или повреда прекидају овај дебаговани процес, дихромазија се јавља - стање у којем особа не препознаје једну боју. Може бити имуни на црвену или зелену боју - протанопију или деутеранопију. Тританопија - потпуни недостатак перцепције боје и визије света у сивим нијансама - феномен је изузетно ретко, али, нажалост, наишао је и на њега.

Пре него што дијагностикујете ову болест у себи, требало би да се упознате са главним симптомима.

Симптоми слепила у боји код мушкараца и жена имају следеће главне карактеристике:

  1. тешкоћа у разликовању црвене и зелене боје;
  2. сложеност у разликовању између плаве-љубичице или зелене;
  3. визију околног света у сивим тоновима;
  4. лоше гледање;
  5. нехотични осцилаторни покрети очију - нистагмус.

Ако први и други симптоми указују на делимичан далтонизам, последња три сигнализирају њен озбиљнији облик, захтевају брзу акцију.

Дијагноза слепила у боји код жена

Жене - бојазни - мит или реалност?

Дијагностикује се слепило у боји код жена користећи полихроматске табеле Рабкин. Ово су цртежи које су приказане помоћу кругова и тачака исте осветљености, али различите боје. Ако жена задржи визуелну оштрину, она не разликује само боју и не може препознати слику приказану на картици.

Такође, за дијагнозу су табеле Исхихара, Јустове, Стиллинг, Холмгренове методе. Постоје и други, мање популарни начини препознавања болести - спектрални.

У овом случају, стручњаци користе Нагелов аномалоскоп, специјалне инструменте Ебнеа и Гиренбарга и друге.

Требало би се побринути за будуће потомство, ако жена и мушкарац планирају дијете. Да би сазнала да ли је она носилац дефектног гена, она треба да уради ДНК анализу, чији је минус висок трошак.

Могу ли да излечим женско слепило?

На жалост, таблет од слепила у боји још није измишљен и није развијен само један метод лечења. Најчешћа метода је носити специјална сочива дизајнирана да исправи боје слепило.

Али напредак не стоји и експерименти на мајмама се већ спроводе, а састоје се у увођењу у мрежу очију оних гена које недостају у овој болести. Можда у ближој будућности овај метод успешно се користи међу људима.

Ако сте још увек болесни или сумњате да можете сами да се разболите или да прођете болесту будућем детету, онда не бисте требали очајати. Важно је запамтити да су многе добро познате личности живеле и радиле срећно, без обзира на њихову болест. Да видимо ово, довољно је да се дивимо сликама Врубела, француског сликара Цхарлеса Мериона. Филмски редитељ Цхристопхер Нолан снима филмове, а пјевач Георге Мицхаел пева изванредно добро. Научили су да живе са својом болест.

Ове изванредне личности су мушкарци. Ово још једном одговара на питање, да ли жене пате мање од мушкараца са слепилом у боји?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

8 + 1 =