Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling | pangudownloads.com
Gezondheid van vrouwen

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Plusset-botten maken deel uit van het menselijk skelet. Hun fractuur is een van de meest voorkomende, met name een fractuur van de basis van het middenvoetsbeen van de menselijke voet komt vaak voor. Tijdens de diagnose moet de arts de lokalisatie en de aard van de verwonding vaststellen, omdat deze sterk kunnen variëren.

Soorten fracturen en anatomie van de voet

Door lokalisatie, karakter en de aanwezigheid van verplaatsing fracturen zijn ingedeeld als volgt:

 • verwondingen van de basis, lichaam, hoofd;
 • met of zonder offset;
 • schuin, transversaal, verbrijzeld, spiraalvormig.
Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Dit type letsel is goed voor ongeveer 6% van het totale trauma van botten. Om het mechanisme van ontwikkeling van pathologie aan te pakken, moet je kort ingaan op de structuur en anatomie van de voet.

Hoeveel beenderen zijn er in de menselijke voet? Een totaal van 26: 5 middenvoetsbeentje - buisvormig, gelegen tussen de botten van de tarsus en vingerkootjes van de vingers, dient als een hefboom tijdens het lopen, rennen, springen; 14 vingerkootjes - de eerste heeft 2 kootjes, de rest is 3; 3 wigvormig, gelegen tussen drie middenvoetsbeentjes en scafoïden; kubusvormig; hoefkatrol; houder; hiel.

Samen vormen ze een complex mechanisme dat de belastingen compenseert die gedurende de dag binnenkomen, bovendien helpen ze bij het lopen om slagen te blussen.

Oorzaken van breuk

De meest voorkomende redenen zijn de volgende:

 1. Lange en intense sportbelastingen;
 2. Osteoporose leidt tot weefselverzwakking;
 3. De val van een zwaar voorwerp op het bot van de voet;
 4. Road trauma;
 5. Val van de hoogte (spring).

Welke symptomen gaan gepaard met een fractuur van een metatarsaal bot van de voet

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Allereerst is er een sterk pijnsyndroom, dat nog groter is bij belasting. Dan is er zwelling van de hele voet, een kneuzing (onderhuidse bloeding) wordt gevormd in het geblesseerde gebied.

In de regel treedt acute pijn direct na het letsel op, daarvoor hoort de patiënt vaak een klik of een knelpunt.

De pijn leidt tot kreupelheid. Oedeem bouwt overdag op en neemt 's nachts licht af. Bij ernstige pathologieën is deformatie zelfs voor het blote oog zichtbaar.

Hoe een fractuur van 5 of andere voetzolen in de middenvoet wordt gediagnosticeerd

De arts moet de patiënt vragen naar het mechanisme van het letsel, de kracht, de plaats van toediening, de richting
Shot. Daarna volgt het onderzoek, onderzoek van de voet en het gewricht. Oedeem, bloeding en vervorming om te visualiseren is niet moeilijk.

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Om een ​​middenvoetbeschadiging te diagnosticeren, hebben in de regel voldoende röntgenfoto's in twee projecties, maar met stressfracturen zonder verplaatsing, ontstaan ​​er zelfs ervaren artsen. In een dergelijke situatie wordt een controle-röntgenfoto uitgevoerd na 1-2 weken, wanneer botresorptie plaatsvindt op de plaats van hun laesie. Dit type letsel is moeilijk te bepalen tot het moment dat de fractuur begon af te slijten en de callus werd gevormd. MRI en CT kunnen ook worden gebruikt om stressfracturen en andere pathologieën te diagnosticeren.

Eerste hulp bij fracturen

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling
 1. Beperking van bewegingen en eventuele belastingen. Het is erg belangrijk om beweging van ledematen uit te sluiten om verdere schade te voorkomen;
 2. Lokale blootstelling aan kou. Verminder het oedeem of vertraag de verspreiding, geef een gevoel van gevoelloosheid om de pijn te verlichten helpt het ijs. Het is raadzaam om het aan te brengen op een zere plek binnen 48 uur na een blessure. Eén procedure voor het aanbrengen van ijs mag niet langer dan 20 minuten duren. De pauze tussen de blootstelling aan ijs moet minstens 1,5 uur zijn. De procedure wordt herhaald indien nodig. Bij afwezigheid van ijs is bevroren voedsel gewikkeld in een doek geschikt. Het wordt aanbevolen om zo snel mogelijk na trauma van het vijfde middenvoetsbeentje koude toe te dienen. IJs kan niet direct op de huid worden gelegd, het wordt niet voor een tijdje bewaard en duurt niet meer dan een half uur;
 3. Elastisch verband. De aangedane ledemaat is gewikkeld met een elastisch verband, maar dat zou niet zo moeten zijn
  leg het te strak op. Als er gevoelloosheid was, werden de vingers koud, dan is het noodzakelijk om het verband los te maken, het is te strak. Elastisch verband laat niet toe dat zwelling zich verspreidt, beperkt de beweging van het gewricht. Je kunt er zonder slapen, maar alleen mee bewegen. Herstel bij dergelijke gebeurtenissen zal sneller zijn, omdat complicaties zijn uitgesloten;
 4. Verhoogde positie. De gewonde ledemaat moet boven het lichaam liggen, bijvoorbeeld, eronder ligt een kussen op het bed. Tijdens het zitten zetten ze haar op een stoel om zwelling en pijn te verminderen.

Het geblesseerde gebied kan tijdens de eerste week na het letsel niet worden verwarmd. Je kunt geen alcohol wrijven, massage, omdat zwelling alleen maar erger wordt. Warme baden en sauna's zijn uitgesloten. Warmte heeft een tegenovergesteld effect op het ijs, het stimuleert de bloedstroom, wat hoogst ongewenst is. Het is ook noodzakelijk om de belasting zo veel mogelijk te beperken tijdens het lopen. Probeer niet op de aangedane voet te leunen, vooraleer u contact opneemt met een arts.

Behandeling van elke vorm van fractuur van metatarsale botten van de voet: conservatieve therapie

De tactiek van de behandeling hangt af van de ernst en lokalisatie van de pathologie. Allereerst zijn de inspanningen erop gericht om de patiënt weer volledig te laten leven. Als u de aanbevelingen van een arts opvolgt, zal het herstel van de voetfunctie zo snel mogelijk plaatsvinden. Ook dit zal verdere problemen elimineren.

In sommige gevallen, met breuken zonder verplaatsing, wordt gips niet gesuperponeerd. Veel artsen oefenen nu deze behandeloptie uit. Verplaatsing van botfragmenten treedt niet op zonder oefening, maar het is moeilijk voor jonge kinderen om uit te leggen dat ze niet op hun benen kunnen staan, dus brengen ze altijd een pleister aan, waarna de blessure sneller geneest.

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Bij traumatische fracturen wordt aangeraden om met de ondersteuning op de hiel te lopen of helemaal zonder steun, dat wil zeggen op krukken. Bij stressfracturen is gedeeltelijke belasting noodzakelijk, maar met het gebruik van individuele orthopedische binnenzolen die de spanning van het getroffen gebied helpen verlichten. Met een breuk met een lichte afwijking, herpositionering en fixatie met gipspleister. Met een significante verplaatsing van botfragmenten (meer dan de helft van de breedte van het bot), wordt de kwestie van chirurgische interventie overwogen.

Chirurgische behandeling

De indicatie voor de operatie is de verplaatsing van botfragmenten met meer dan de helft van de breedte van het bot. Een van de varianten van de operatie is een ruwe snede fixatie met breinaalden. Deze methode is een van de meest populaire in de laatste decennia. Eerst wordt het verwijderen van het puin geëlimineerd en vervolgens door de fragmenten in bepaalde richtingen, worden de naalden geboord, rekening houdend met de aard van de breuk.

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling

Het grote voordeel van dit type operatie is snelheid, lichtheid, lage prijzen, lage traumatisme,
afwezigheid van incisie en postoperatief litteken. De uiteinden van de spaken steken echter uit boven de huid om deze in de toekomst te verwijderen nadat het bot samen is gegroeid. Er is een risico op secundaire infectie. Het duurt lang om gips te dragen (ongeveer een maand), wat ongemakken in het dagelijks leven veroorzaakt.

Een open fractuurrepositie omvat osteosynthese met een plaat en schroeven.

In dit geval wordt een incisie gemaakt om toegang te krijgen tot beschadigde weefsels, pezen, zenuwen en vaten netjes te verwijderen, botresten te mobiliseren, verplaatsing te elimineren en het been in de juiste positie te fixeren. De patiënt mag lopen, leunend op de hiel.

Hoeveel geneest de breuk, de periode van herstel van het vijfde middenvoetbot van de voet

Fractuur van het metatarsale bot van de voet: conservatieve en chirurgische behandeling
 1. Als u gips langer dan 5 weken moet dragen, loop dan niet te hard zonder te lopen zonder krukken;
 2. Loop meteen vanaf het begin van de revalidatie. Het is beter om een ​​week te lijden, een been goed te ontwikkelen dan constant te mank lopen;
 3. Voer oefeningen uit om spieren te herstellen (LFK);
 4. Dienbladen voor voeten. Het wordt aanbevolen om zeezout te gebruiken. Soortgelijke waterprocedures
  een kalmerend effect hebben, de botten versterken;
 5. Orthopedische inlegzolen. De voet houdt het evenwicht met het eerste en vijfde been van de middenvoet. Als u dergelijke producten niet gebruikt, kan het bot eenvoudig worden gescheiden, wat tot platte voeten zal leiden. Inlegzolen worden van 6 maanden tot een jaar gedragen totdat het bot volledig is versterkt;
 6. Varen. Begin bijna meteen te lopen. Natuurlijk zal herstel gepaard gaan met pijnsyndroom. Je moet rechts gaan, langzaam. Ze gaan 3-4 keer per dag, en vergroten geleidelijk de afstand.

De breuk zelf geneest ongeveer 3-4 weken. Het hangt echter af van de ernst ervan. De restauratie van een man na een fractuur van de metatarsus van het middenvoetbeen kost niet veel tijd - ongeveer 10 dagen.

Dan kun je gewoon met de binnenzool lopen. Wees voorzichtig en pas op!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

21 − 12 =