Haiwan peliharaan dibenarkan

Lele hiasan – kawan bawah anda yang rendah hati selama bertahun-tahun

Ikan keli ular adalah perwakilan hiasan yang paling terkenal dari catfish perisai berskala besar. Ia adalah seorang pekerja ikan yang sangat kuat, kuat dan damai yang mudah dibiakkan.

Sejarah dan penerangan baka

Lele hiasan - kawan bawah anda yang rendah hati selama bertahun-tahun

Kandungan ikan di akuarium telah berlangsung selama satu abad. Buat kali pertama penemuan baka ini telah dirakamkan di Paris pada tahun 1876. Apa yang luar biasa, haiwan kesayangan ini menjadi orang pertama yang berjaya membiak dan mula bertahan. Secara semula jadi, ikan ini hidup di perairan cetek, di luar pesisir. Mereka tidak menyukai arus dan kedalaman yang cepat.

Keadaan yang selesa untuk ikan terdiri daripada kehadiran tanah berlubang halus dan suhu habitat yang agak tinggi. Perlembagaan tradisional badan adalah bahagian belakang volumetrik dan abdomen rata.

Tulang-tulang individu disusun dalam bentuk plat yang menyerupai jubin, yang sesuai rapat antara satu sama lain. Itulah sebabnya baka itu milik keluarga perisai. Majoriti ikan baka ini kurang skala.

Lele hiasan - makhluk-makhluk damai sejati yang berkonflik dengan binatang peliharaan lain. Ikan semacam ini sentiasa disayangi dan dihormati oleh aquarists. Ikan benar-benar bersahaja dalam penjagaan dan pemakanan. Dengan menanamnya dalam akuarium, anda tidak boleh bimbang tentang keselamatan hidup haiwan peliharaan veteran yang tinggal di dalamnya.

Sudah tentu, mereka tidak boleh dipanggil cantik cantik, tetapi mereka juga mempunyai kelebihan yang tidak dapat dibantahnya daripada banyak saudara mara. Sebelum membeli haiwan kesayangan, anggap bahawa spesies ini menunjukkan aktivitinya pada petang dan waktu malam, dan juga boleh meninggalkan bekas.

Oleh itu, anda perlu menjaga perlindungan ikan dan mencipta kehidupan yang selamat untuknya. Sesetengah spesies terkenal kerana cara pemijahan mereka: ibu bapa yang lebih peduli dan penyayang sukar ditemui di kalangan seluruh fauna akuatik!

Varieti akuarium ikan keli

Keluarga ini agak luas, dan termasuk pelbagai baka yang berbeza dalam warna, bentuk, struktur badan, dan juga panjang "aksesori"- kumis.

Spesies aquarists kegemaran umumnya diterima seperti ikan keli seperti:

 • Mottled;
 • Plat berjalur;
 • Kaca;
 • Golden;
 • Corridoras Rabauti;
 • Koridor Bond hitam dan putih;
 • Tarakatum;
 • Sinodontis.

Antara peminat yang paling biasa adalah ikan keli yang dikesan, kerana ia mempunyai warna yang menarik dan rupa yang kemas. Tubuhnya dicat dengan warna merah jambu yang indah, dengan lancar berubah menjadi nada kopi di pangkalan.

Badan ikan itu berlimpah dengan corak yang berbeza dan bintik-bintik zigzag. Satu lagi ciri berharga haiwan kesayangan adalah daya ketahanan dan jangka hayat yang tidak dapat ditandingi. Dengan penjagaan yang betul, ikan boleh tinggal di rumah anda selama 15 tahun!

Lele hiasan - kawan bawah anda yang rendah hati selama bertahun-tahun

Somik tarakatum - tubuhnya terdiri daripada dua barisan plat yang rapat dengan satu sama lain. Dia mempunyai tiga pasang kumis dan sirip menunjuk. Tarakatuma lelaki adalah bapa yang sangat peduli. Dia sendiri membina sarang berbuih di permukaan air, menggunakan gelembung lendir melekit yang tidak memecah selama beberapa hari.

Sebelum pemijahan, dia secara aktif mengumpul serpihan tumbuhan untuk menjaga sarang pada tiang air. Akibatnya, "manger"Sangat besar, sehingga ketinggian 4 cm. Mempunyai kediaman untuk haiwan muda, tarakatum itu sendiri mengejar dan membesarkan betina.

Kemudian "bapa kepada keluarga»Mengangkut telur di tempat pemijahan, dengan segera membaja mereka dengan susu dalam kedudukan di belakang. Sepanjang masa pemijahan, dia melabur dan bersemangat melindungi anak, menyerang apa-apa objek yang mendekati. Menjatuhkan goreng, dia mengambil dan meletakkan dirinya sendiri.

Lele kaca India adalah ikan persekolahan dengan keindahan yang menakjubkan dengan sepasang antena dan badan yang telus dengan limpahan yang indah. Ini adalah wakil ikan lele yang paling asli dan tidak biasa, baka yang jarang berlaku, yang sukar dibiak.

Lele emas mempunyai warna ciri untuk nama itu dengan warna kehijauan yang jelas ditandai. Platidoras berjalur - ikan keli, dibingkai dengan sirip berbentuk sinar tajam. Sepanjang tubuhnya adalah band yang cerah dengan elemen melintang yang berbeza.

Baka ini, walaupun gaya hidup malam, suka memerhatikan apa yang berlaku di sekitar dan pada sebelah petang, bersembunyi di dalam daun. Ikan lele yang dipanggil "synodontis", Dibezakan oleh tabiat yang luar biasa untuk memakan perut. Warnanya mirip dengan Dalmatian.

Fakta menarik tentang ikan keli akuarium

Terlepas dari pelbagai, semua ikan hiasan mempunyai ciri menarik:

Lele hiasan - kawan bawah anda yang rendah hati selama bertahun-tahun
 • Coup. Somas sering menyerang belakang untuk tujuan yang berbeza: makan, membiakkan kaviar, berehat;
 • Penyelenggaraan kebersihan. Ikan ini pada umumnya dianggap sebagai sanitasi air yang menggunakan sisa dari bawah;
 • Pernafasan usus. Hampir semua wakil spesies ini mempunyai respirasi usus, sehingga mereka sering permukaan untuk mendapatkan udara atmosfer biasa;
 • Bunyi. Sesetengah individu membuat bunyi aneh semasa makan dan di bawah keadaan lain. Itu mengenai siapa, tetapi tentang ikan keli tidak boleh dikatakan bahawa mereka diam!
 • Struktur. Hampir semua wakil mempunyai struktur plat asal. Dan perisai berbentuk perisai;
 • Hidup panjang. Untuk ikan keli, jangka hayat adalah 9-15 tahun. Sepanjang masa ini mereka boleh menjadi ahli keluarga yang sebenar!

Catfish hiasan adalah pilihan terbaik untuk anda jika anda sedang mencari teman yang baik dan damai, senyap selama bertahun-tahun yang akan datang.

Anda tidak akan kecewa dengan pembelian anda, kerana ia sangat mudah dijaga dan kelihatan menarik! Terima kasih kepada haiwan kesayangan yang baru, akuarium anda akan diisi dengan warna-warna baru dan suasana ajaib!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

− 3 = 7