Jag är mamma!

Vad ska man göra med stygn efter förlossning

Efter att ha fött, sys många kvinnor: på ett ben av livmodern, en vagina eller en perineum. Beroende på placeringen av sömmarna är de uppdelade i yttre och inre.

Contents

Interna luckor

Vad ska man göra med stygn efter förlossning

Om det har brutit livmoderhalsen eller om vaginalväggen har blivit överträdd, kallas sömmarna på de drabbade områdena internt. De påläggs efter en tid efter leverans, när läkaren genomför en undersökning av könsorganen.

I det här fallet är det inte nödvändigt med anestesi, eftersom livmodern vid denna tidpunkt är helt okänslig. Sömnad av vaginans väggar kräver dock användning av ett lokalt bedövningsmedel. I båda fallen används spolegängor, vars funktion är att det inte finns något behov av att ta bort dem.

Externa rips

Externa sömmar läggs på perineum. De måste appliceras i händelse av att en perinealbrott föddes eller det var nödvändigt att skära det konstgjort. Om situationen är kritisk och läkarna ser att det finns ett gap, föredrar de att göra en snitt.

Sårets kanter i detta fall visar sig vara jämn, därför kommer det att läka mycket snabbare. Ansökan sker under lokalbedövning.

Sömnhål eller delar av perineummet genom två metoder: standardgängor, som kräver borttagning efter 5 dagar, eller bioresorberbar. Ibland använder läkare kosmetiska suturer, som kom till gynekologi från plastikkirurgiområdet. Denna metod består av filamentens subkutan passage, så att endast början och slutet av sömmen är synliga.

Sömomsvård efter leverans – vilket är strängt förbjudet

I moderskapet är barnmorskor engagerade i yttre suturer. Två gånger om dagen behandlar de dem med en lösning av kaliumpermanganat eller zelenka. När jag ger kvinnan jag föder, ska behandlingen fortsätta hemma, ensam, efter varje tvätt och dusch.

Interna sömmar behöver inte någon speciell vård, förutsatt att kvinnan inte har infektionssjukdomar. Vanligtvis är denna fråga löst innan graviditeten.

Du måste vara extremt försiktig med tömningen av tarmarna, du kan inte påverka bindväven. Det bästa alternativet är att sätta ett emalj eller ett glycerin ljus när du vill. Efter att ha besökt toaletten måste du tvätta dig själv.

Vad ska man göra med stygn efter förlossning

Du kan också använda någon form av hygien (skum, gel, tvål), men bara två gånger om dagen (vanligtvis på morgonen och på kvällen). Procedurer utförs bäst under duschen, i stället för att ta ett bad.

Hygieniska dynor bör ändras varannan timme, även om de fortfarande kan tjäna. Ett bra alternativ till dynorna är engångsbyxor, som är gjorda av ett speciellt andningsbart material.

Om det inte finns någon, är det bättre att ta underkläder från bomullstyg. Använd inte draglinne, tk. det stör det normala blodflödet och följaktligen läkning av sår. Du kan också inte bära underkläder direkt efter duschen!

Dessutom kan du inte gnida sömmen med en handduk. Det är nödvändigt att försiktigt impregnera det eller vänta tills det torkar ut på egen hand.

Luftbad är användbara inte bara för nyfödda, men även för mammor som har fått rast vid födseln.

Det är strängt förbjudet att sitta i minst 10 dagar. Efter denna tid, om såren är väl åtstramade, får du sitta på hårda ytor. Det rekommenderas att vila ligger eller ligga. Det är också förbjudet att göra plötsliga rörelser. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkerställa att sömmen inte går sönder.

komplikationer

En kvinna som har brutit en läkare undersöker dagligen. Om läkningsprocessen fortskrider normalt uppträder inga avvikelser, sedan tillämpas standardbehandlingsförfarandet: kaliumpermanganat, grönämne eller peroxid. När det finns avvikelser från normen, agerar de enligt situationen.

Yttre sömmen har sönderfallit efter förlossningen: vad man ska göra

Om såret fortfarande är i färd med att läka, men sömmen av någon anledning har spridd, appliceras de upprepade gånger. När klyftan har läkt, men bara några få stygn har skiljats, kan läkaren lämna allt som är (om det inte finns något hot mot hälsan).

När alla stygn är divergerande, såras såret och sys igen. I händelse av en sådan situation hemma är det angeläget att ringa en ambulans och transportera kvinnan till sjukhuset.

Vad ska man göra om sömmen är vridande

Om en patologi finns, till exempel suppuration eller inflammation i lederna, tar läkaren ytterligare åtgärder för bearbetning. Hygieniska förfaranden i detta fall kompletteras med tamponger med salvor.

För att göra detta, används de medel som används för att avlägsna inflammation och suppuration, till exempel Levomikol, Vishnevsky salva och liknande dem. Om en kvinna har upptäckt okarakteristisk urladdning från slidan ska hon omedelbart kontakta en läkare.

Hur många suturer läker efter födseln

Denna fråga är av intresse för absolut alla kvinnor som har fått raster. Det är mycket svårt att svara, eftersom det finns flera faktorer som påverkar sårspänningen.

Det är också värt att notera att olika material används för suturering, vilket också påverkar läkningsprocessen:

 • Självupptagbar (trådar kan tillverkas av både syntetiska och naturliga material). Såret i sig är fördröjd till ca 2 veckor, och trådarna upplöses först efter en månad;
 • Icke-absorberbara. Tråden måste tas bort efter 5-6 dagar. Detta kan göras både i barnhemmet och på kvinnokliniken, om den unga mamman redan är urladdad. Stygn efter födseln kommer att läka i minst 2 veckor;
 • Metallklammer, som också elimineras med hjälp av en läkare;
 • Hälteshastigheten beror också på inträdet av patogener i såret.

Smärta sensioner i sömmen området

Smärta kommer att vara närvarande i alla fall, även om självabsorberande suturer applicerades omedelbart efter födseln. Detta gäller både yttre och inre luckor. Normalt anses försvinnandet av smärta ungefär 2-3 dagar efter sömnad. Emellertid kommer obehagliga känslor att vara mycket längre, speciellt om du vill sitta ner innan den tillåtna tiden.

Om obehag inträffar bara i sittande läge, och de är inte starka (du kan tolerera) – detta är normalt fenomen. Förekomsten av obehag i liggande eller stående position är dock ett tecken på inflammatorisk process. Sådan smärta kan inte tolereras och det är nödvändigt att kontakta en specialist.

Vårdprodukter

Att behandla sömmar efter sorter är det redan känt, men vad kan man använda med hjälp av intim hygien?

Vad ska man göra med stygn efter förlossning
 • Gel eller tvål för tvättning ska rengöra huden väl, men irritera inte den och ge inte allergiska reaktioner. Den används och barntvål, liksom antibakteriell, men den senare används inte i mer än 10 dagar. Det är bättre att föredra tidigare testade läkemedel som användes före graviditeten.
 • Det är också nödvändigt att klargöra funktionerna i packningarna. De bör vara nattliga eller “maxi”, eftersom lochia (urladdning) i de tidiga dagarna är mycket rikligt. Nu finns det även speciella pads för användning speciellt i postpartumperioden med utmärkt absorptionsförmåga. På den första dagen rekommenderas att använda små bitar av vävnad. Så läkaren eller barnmorskan kommer att kunna övervaka mängden sekret, för alltför riklig bevis på postpartumblödning och deras frånvaro – om att täppa till livmoderhalscancer med blodpropp;
 • Hemma rekommenderas att sluta tvätta med en lösning av kaliumpermanganat (mild rosa) eller färdiga lösningar av furacilin, klorhexidin eller oktencept, som vanligtvis ges i postpartumavdelningen;
 • Behandlingen av lederna som erhållits efter leverans är möjlig med infusioner och avkok av medicinska örter, till exempel kamomill och kalendula, som har en god antiseptisk effekt (1 msk råmaterial per 200 ml vätska).
 • Det rekommenderas inte att ta bad, besöka simbassänger, simma i dammar. Det är nödvändigt att undvika hypotermi.
 • Använd inte tamponger istället för packningar.
 • Spruta inte utan råd från läkare.

Man måste komma ihåg att varje kvinna i arbete efter 10-14 dagar efter urladdning måste besöka en gynekolog. Detta görs även om moderen inte stör.

Överensstämmelse med dessa regler garanteras minska risken för infektion med patogener, dessutom kommer sömmen att läka snabbare och obehag kommer att minimeras.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply