Kecantikan dan kesihatan

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?

Dalam tubuh mamalia terdapat sistem hemostasis yang istimewa. Dia bertanggungjawab untuk komposisi fizikal dan kimia darah. Pada orang yang sihat, keadaan darah haruslah seperti berikut: ia mestilah sentiasa cair, lipat dengan pendarahan, membubarkan gumpalan yang timbul di dalamnya.

Contents

Klasifikasi hemostasis

Bergantung kepada fungsi yang dilakukan, hemostasis secara serentak boleh dikelaskan kepada beberapa jenis:

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?
  • Hemostasis vaskular-platelet. Dengan vasospasm, molekul kolagen mematuhi dinding mereka, yang menyebabkan lekatan platelet. Sistem ini tidak membenarkan ini.
  • Hemostasis pembekuan. Sekiranya kapal-kapal tersebut rosak, gumpalan darah merah perlu dihasilkan, disebabkan pembekuan fibrin terbentuk, yang menyumbat kawasan yang rosak.
  • Fibrinolysis. Dalam proses ini, “berlebihan“Thrombi yang terbentuk apabila”pembaikan“Daripada dinding vaskular, mesti dibubarkan sepenuhnya.

Semasa kehamilan ke bulatan besar dan kecil peredaran darah satu lagi yang ditambahkan – plasenta. Melaluinya, bekalan bahan berguna kepada janin berlaku. Pendidikannya amat mempengaruhi komposisi darah, ia menimbulkan RFMC.

Apakah RMMC dan D-dimer?

Apabila kehamilan, ia perlu sedikit meningkat – jadi badan bersiap untuk bersalin. Tetapi terdapat norma-norma tertentu, lebihan yang boleh menyebabkan keguguran. Oleh itu, analisis mengenai RFMC dan D-dimer dalam kehamilan perlu diambil oleh setiap wanita pada trimester ketiga – pada minggu 28, dan, jika diperlukan, mengikut indikasi individu.

Untuk memahami mengapa anda perlu mengetahui RFMC semasa hamil dan merancang apa jenis analisis untuk D-dimer, anda perlu mewakili makna petunjuk ini.

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?

Singkatan RFMK diuraikan sebagai kompleks fibrin-monomer yang larut – ini adalah sisa trombi kecil, apabila trombosis berkembang di dalam badan.

Sekiranya RFMC lebih tinggi daripada biasa, darah itu mengalir, yang menyebabkan peningkatan trombogenesis. Penyumbatan atau penyempitan pembuluh darah secara signifikan merosakkan bekalan janin dengan oksigen dan bahan berfaedah, hipoksia mungkin berlaku, dan risiko menghentikan peningkatan kehamilan.

D-dimer adalah bahan protein, produk degradasi fibrin. Mereka mengambil bahagian dalam proses hematopoiesis dan merupakan sebahagian daripada bekuan darah. Sekiranya tahap darah mereka meningkat, ini boleh menyebabkan peningkatan trombosis.

Pada masa ini ujian mandatori untuk D-dimer dijalankan lebih banyak di Amerika Syarikat, semasa merancang kehamilan atau semasa melakukan IVF. Adalah dipercayai bahawa analisis ini perlu dilakukan untuk mengecualikan kemungkinan pembentukan thrombus.

Di negara-negara CIS, lebih sering analisis RFMC dan bahkan semasa kehamilan.

Untuk memberi darah kepada D-dimer seorang wanita hamil agak sukar – analisis memerlukan beberapa penyediaan. Dalam masa 12-14 jam, anda perlu kelaparan, hanya dibenarkan minum sedikit air bersih.

Oleh itu, ujian D-dimer ditentukan untuk mengesan keadaan berbahaya dalam kategori-kategori lain, dan bukan pada wanita hamil. Selain itu, ia boleh meningkatkan dengan penyakit hati, penyakit radang dan berjangkit, di bawah pengaruh perubahan berkaitan dengan usia. Iaitu, penunjuk tidak selalu boleh dipercayai. Semasa mengandung, nilai penunjuk ini hendaklah 248 ng / ml. Lebih dari 1500 ng / ml keadaan dianggap tidak normal.

Norma RFMC semasa kehamilan

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?

Analisis di peringkat RFMK tidak berbeza dengan mengambil apa-apa analisis. Darah diambil dari urat, pada waktu pagi, pada perut kosong.

Nilai normal adalah dari 3.4 mg hingga 5.0 mg setiap 100 ml darah. Sekiranya RFMC, diambil pada minggu ke-28 semasa kehamilan, meningkat, mengurangkan kecekapan penghalang plasenta.

Apa yang perlu saya lakukan jika RFMC dinaikkan semasa kehamilan? Ia semua bergantung kepada berapa angka ini meningkat. Dalam sesetengah kes, doktor hanya memerhatikan perjalanan kehamilan, dan – jika perlu – wanita mengandung diberi ubat yang menstabilkan sistem hemostasis.

Salah seorang daripada mereka adalah “Currantil“. Pil ini ditetapkan semasa mengandung untuk menstabilkan aliran oksigen ke dalam plasenta. Di samping itu, ia merangsang pengeluaran interferon dan merupakan imunomodulator. Oleh itu, ia boleh digunakan dalam wabak penyakit berjangkit bermusim sebagai langkah pencegahan.

Pada “Kurantil” boleh ada intoleransi individu, dan kemudian digantikan oleh dadah yang sama dengan tindakan.

Apa yang boleh bermakna jika indeks RFMK diturunkan semasa kehamilan? Jika penunjuk ini diturunkan sebelum dilahirkan, maka doktor yang mengambil bayi itu harus dimaklumkan – gadis bayi mempunyai risiko pendarahan.

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?

Dalam praktiknya, pengurangan RRMC sangat jarang berlaku – hanya selepas penggunaan wanita hamil dengan ubat yang mempengaruhi koagulasi darah. Sebagai contoh, bagi pengurusan varises, ubat-ubatan tempatan dengan heparin perlu digunakan.

Mereka hampir tidak diserap ke dalam darah dan dikeluarkan dengan cepat, tetapi jika pada masa ini untuk mengambil ujian untuk RFMK, hasilnya mungkin dipandang rendah.

Penurunan RFMC boleh menyebabkan detasmen prematur pada plasenta, risiko cairan amniotik yang memasuki aliran darah ibu, yang seterusnya membawa kepada kekurangan pernafasan akut pada bayi.

Ujian darah kehamilan

Semasa kehamilan, sangat penting untuk memantau operasi sistem hemostasis, untuk menentukan penunjuk utama darah. Untuk memberi darah kepada coagulogram diperlukan sekali dalam trimester dan sebelum kelahiran yang sangat.

Parameter utamanya, kecuali RMMC, adalah penunjuk berikut:

Apakah hemostasis dan mengapa anda perlu tahu maksudnya?
  • Plasma fibrinogen – nilai maksima yang dicapai sebelum kelahiran, badan sedang bersedia untuk menghentikan pendarahan.
  • APHC adalah masa tromboplastin parsial yang diaktifkan, yang menunjukkan berapa banyak bentuk trombus di dalam kapal. Pada wanita hamil menjelang akhir istilah ia meningkat sebanyak 17-20 kali;
  • Lupus koagulan – kehadirannya mungkin salah satu gejala penyakit autoimun. Sekiranya terdapat petunjuk dalam darah, wanita hamil perlu dimasukkan ke hospital. Gejala tambahan keadaan – peningkatan tekanan darah, gestosis lewat. Dalam analisis air kencing, protein dijumpai. Jika anda tidak mengambil langkah-langkah yang diperlukan, perkembangan kehamilan boleh dihentikan.
  • TV – masa trombin. Semasa mengandung, dengan meningkatkan jumlah fibrinogen oleh trombin, kali ini meningkat sebanyak 3 kali.
  • Peningkatan dalam prothrombin dan pengurangan antitrombin menunjukkan ancaman gangguan plasenta.

Tidak mustahil untuk mengabaikan analisis yang menandakan perubahan yang berlaku dalam sistem hemostasis.

Ibu-ibu yang sangat baik kesihatan – bukan jaminan perkembangan janin yang normal. Menurut RFMK, seorang doktor boleh mengesan semua penyelewengan dalam perkembangan janin dan mengambil langkah-langkah yang tepat pada masanya untuk membantu menjaga kehamilan sehingga masa yang ditetapkan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply