Kesihatan wanita

Kira ovulasi untuk gangguan fungsi haid

Pelanggaran kitaran haid – diagnosis ini pakar ginekologi moden meletakkan setiap gadis kedua umur pembiakan. Ketika seorang lelaki bernama “tepat pada kalender”, dia dapat dengan mudah mengira permulaan ovulasi, dan kadang-kadang tahu kapan dia pasti akan datang.

Tetapi bagaimana untuk hamil bayi jika ovulasi “Terapung”?

Contents

Mengenai masa …

Nampaknya aneh – mengapa nenek kami melahirkan lima atau lebih kanak-kanak di kampung-kampung, di mana tidak ada rawatan perubatan biasa, tidak ada ubat-ubatan berkualiti tinggi, apatah lagi teknologi reproduktif sampingan.

Kira ovulasi untuk gangguan fungsi haid

Mungkin, doktor-dokter yang sekarang hanya kurang senang, dan mendapatkan wang yang berpotensi berbahaya untuk diagnosis kesuburan wanita?

Malangnya, ini tidak begitu. Kehidupan moden benar-benar mensasarkan kesihatan orang muda dan berdaya maju. Makanan yang disumbat dengan bahan kimia dan hormon, ekologi tidak memuaskan, tabiat yang merosakkan yang hampir semua kita mempunyai, dadah yang agresif – semua ini secara semulajadi meninggalkan jejak tentang kesihatan reproduktif.


Itulah sebabnya terdapat banyak wanita dengan patologi ginekologi yang paling pelbagai.

Kitaran yang tidak teratur tidak boleh dipanggil penyakit (jika ia bukan anovulatory dalam mod yang berterusan). Telah diketahui bahawa kebarangkalian kehamilan adalah yang paling besar dalam fase ovulasi, yang terjadi pada selang waktu antara folikular dan fase luteal. Istilah biasa untuk permulaan pembebasan telur matang adalah hari ke-12 hingga ke-14 dalam kitaran haid.

Tetapi bagaimana untuk mengira ovulasi dengan kitaran yang tidak tetap, apabila bulanan datang dalam tempoh yang berbeza? Lagipun, dalam kes ini, walaupun ujian jet tidak akan diselamatkan, kerana tempoh yang dijangkakan pada hari-hari yang menguntungkan hanya tidak diketahui oleh seorang wanita yang bermimpi tentang keturunan?

Tidak teratur bulanan: apa yang boleh menjadi masalah?

Kita semua tahu bahawa haid biasa menunjukkan kesihatan normal kita dan kesediaan untuk hamil dan menanggung anak pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, jika terdapat kegagalan dalam mekanisme ini, seorang wanita tidak boleh hamil untuk masa yang lama. Dan pada umumnya ia berasa tidak sihat, kerana kedua-dua sebab dan akibat dari disfungsi haid sama-sama memudaratkan kesihatan.

Oleh itu, jika anda berfikir tentang cara menentukan ovulasi dengan kitaran yang tidak teratur, penyelesaian terbaik akan menjadi rujukan kepada pakar dan pemeriksaan objektif menyeluruh badan.

Ambil perhatian bahawa kitaran itu tidak akan diselaraskan dengan sendirinya, dan gangguannya akan berkembang. Ini penuh dengan punca menopaus pramatang, ketidaksuburan, dan lain-lain, akibat yang tidak mendatangkan keburukan bagi keadaan badan wanita. Pengecualian di sini adalah hanya kes-kes yang berlaku apabila pencabulan kitaran haid adalah genetik murni (meminta saudara terdekat anda – ibu, nenek, adik perempuan) pada skor ini.

Bagaimana jika anda bukan pemilik yang senang dengan iri terhadap kitaran jam yang kerap dan tepat?

Pertama sekali, adalah penting untuk mengetahui punca gangguan tersebut.

Dan ia boleh menjadi:

Kira ovulasi untuk gangguan fungsi haid
 • Tekanan berterusan, sindrom keletihan kronik, pengurangan sistem saraf;
 • Percubaan untuk menurunkan berat badan dengan cara yang keras pada masa lalu dan sekarang;
 • Kesan bahan radioaktif, ekologi yang lemah, pencemaran alam sekitar;
 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS);
 • Gangguan hormon di dalam badan (gangguan di kelenjar adrenal dan tiroid);
 • Penyakit berjangkit teruk;
 • Mabuk meluas;
 • Patologi sistemik (penyakit kronik yang serius di dalam hati, saluran darah, hati, buah pinggang atau paru-paru);
 • Penerimaan beberapa ubat;
 • Luka berjangkit dan tidak berjangkit dalam alat kelamin dan organ dalaman sistem genitouriner;
 • Obesiti;
 • Faktor genetik;
 • Perubahan ketara kediaman;
 • Aklimatisasi.

Seperti yang dapat anda lihat, terdapat punca-punca fisiologi dan patologi gangguan ini. Tetapi dalam kes pertama, ia dibubarkan sendiri, atau dinilai mengikut susunan norma. Dan pada kedua mereka tidak dihapuskan, dan harus dirawat secukupnya tepat pada masanya.

Bagaimana untuk mengira ovulasi?

Sekiranya anda telah melawat doktor dan dia memberi jaminan bahawa kesihatan anda adalah baik, anda boleh cuba mengira sendiri ovulasi menggunakan kaedah yang telah kami berikan. Sila ambil perhatian bahawa mereka tidak berfungsi dalam setiap kes.

Di samping itu, ovulasi dalam sesetengah kitaran mungkin tidak berlaku sama sekali. Kami juga mencadangkan agar anda mendengar dengan teliti badan anda – biasanya wanita merasakan pendekatan ovulasi dengan beberapa petunjuk.

Sebagai contoh:

Kira ovulasi untuk gangguan fungsi haid
 1. Kesakitan yang tidak rata di abdomen bahagian bawah jenis menarik atau sakit;
 2. Pelepasan vagina;
 3. Rupa “Hormon” ruam (biasanya jerawat yang besar dan menyakitkan tanpa kandungan purulen, bukan disebabkan oleh kebersihan yang salah dan tindak balas alergi).

Untuk ovulasi dicirikan oleh pelepasan yang sangat padat dan tebal, yang dalam penampilan kelihatan seperti protein telur ayam. Walau bagaimanapun, ia berlaku pada akhir fasa yang sepadan, dan oleh itu, ia sudah tidak berguna untuk merancang konsepsi selepas pengesanan mereka.

Terdapat kalkulator pengiraan khas yang akan membantu anda menentukan dan menetapkan hari permulaan ovulasi. Oleh itu, anda boleh membuat senarai keseluruhan hari yang menggembirakan, ketika konsepsi kemungkinan besar. Dengan cara ini, ini tidak hanya perlu untuk merancang wanita, tetapi juga bagi mereka yang dilindungi dengan cara seperti perancangan keluarga semula jadi.

Kalkulator untuk mengira ovulasi dengan kitaran yang tidak tetap juga wujud, tetapi lebih baik untuk memilih kaedah manual berbanding dengan manual, seperti aplikasi khas pada komputer dan telefon pintar. Program-program ini sebenarnya akan melakukan segala-galanya untuk anda, dan bahkan mengingatkan anda terlebih dahulu “Jam X” sudah ada sudut.

Suhu asas

Bagaimana lagi untuk mengira hari ovulasi dengan kitaran yang tidak teratur?

Sehingga kini, kaedah kerja terbaik dan paling boleh dipercayai ialah carta suhu basal. Penggunaannya adalah relevan untuk wanita yang sihat sepenuhnya dari segi ginekologi, dan bagi mereka yang mengalami penyimpangan dalam hal ini.

Suhu rektum dalam hal memilih kaedah ini, bagaimanapun, harus tetap secara tetap, setiap hari, untuk sekurang-kurangnya tiga bulan. Hanya selepas tempoh ini, anda akan dapat mencapai angka tertentu.

Selain itu, anda perlu memantau dengan ketara apa-apa turun naik dalam parameter – walaupun suhu menurun hanya dengan 0.3 darjah, ini mungkin menunjukkan bahawa ovulasi telah berlalu. Cara menghitung hari yang sesuai adalah sesuai untuk kanak-kanak perempuan yang sangat teratur dan bertanggungjawab.

Ukur penunjuk harus pada waktu pagi, tanpa keluar dari tempat tidur. Dan lebih baik jika anda bangun cukup awal. Demi persuasion, anda perlu membeli sendiri beberapa ujian jet untuk menentukan permulaan ovulasi di rumah. Mereka perlu dilakukan sepanjang hari kitaran, yang sepatutnya anda ovulatory mengikut jadual. Ini akan menambahkan ketepatan kepada pengiraan bebas anda.

Ultrasound

Kira ovulasi untuk gangguan fungsi haid

Yang paling mahal, dan pada masa yang sama kaedah yang berkesan untuk mengenal pasti tempoh ovulasi adalah pengesanan dinamik folikel melalui ultrasound. Kepada beliau merayu kebanyakan wanita terdesak, yang tidak keberatan bila-bila masa atau wang untuk peperiksaan, jika hanya dalam hidup mereka ada bayi yang lama ditunggu-tunggu.

Ultrasound pertama dilakukan pada 7-8 hari kitaran. Kemudian prosedur diulang selama kira-kira 10-12 hari kitaran.

Jika folikel mencapai 18-21 mm pada masa ini, ini menunjukkan permulaan ovulasi. Lebih-lebih lagi, dengan peralatan moden, mungkin untuk mengesan pecahnya dan hari penyelesaian fasa folik.

Sekiranya folikel masih tidak matang pada hari ke-12 ke-12 kitaran, doktor memerhati akan menetapkan lawatan tambahan. Sekiranya terdapat jurang, anda boleh memulakan percubaan aktif, dan mengharapkan “Stork”. Dan jika tidak, anda mungkin mempunyai patologi ovari yang mudah dirawat dengan kaedah moden.

Bagaimana cara menentukan ovulasi dengan kitaran yang tidak teratur adalah terpulang kepada anda, bergantung kepada kebolehan dan gaya hidup anda sendiri. Jangan terlepas hari ovulasi dan cuba “Menangkap” dia dalam segala cara.

Tetapi jika anda tidak dapat melakukannya – jangan putus asa. Dalam kehidupan selalu ada keajaiban yang kadang-kadang kita tidak mengharapkan. Biarkan ibu yang lama ditunggu-tunggu datang!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply