Tangkap ke telinga: cari punca-punangan fenomena yang tidak menyenangkan | pangudownloads.com
Kesihatan wanita

Tangkap ke telinga: cari punca-punangan fenomena yang tidak menyenangkan

Daripada sesetengah orang, anda boleh mendengar frasa ini: "Saya klik di telingaku". Bagi sesetengah warganegara, fenomena sedemikian normal, mereka tidak panik dan terus terlibat dalam perniagaan yang biasa. Tingkah laku ini adalah benar dan palsu pada masa yang sama. Fakta adalah bahawa sensasi yang tidak menyenangkan di telinga anda boleh benar-benar tidak berbahaya, dan juga boleh memberi isyarat mengenai penyakit ini.

Oleh itu, mari kita tentukan sebab-sebab untuk mengklik di telinga anda dan apabila anda perlu segera pergi ke doktor.

Mengapa ia klik di telingaku?

Sebab-sebab masalah seperti itu, seperti klik pada telinga, boleh jadi banyak. Fenomena ini boleh bercakap mengenai ciri-ciri fisiologi individu, dan menjadi gejala penyakit.

Pertimbangkan sebab paling umum untuk mengklik:

Tangkap ke telinga: cari punca-punangan fenomena yang tidak menyenangkan
  • Otitis. Dengan pelbagai penyakit ini, klik di telinga dapat diperhatikan. Klik akan berlaku dengan tempoh yang dicemburui, tanpa mengira sama ada anda aktif atau dalam keadaan yang tenang. Apabila otitis, sakit juga boleh diperhatikan dan bunyi luaran. Dengan apa-apa penyakit diri, lebih baik untuk menahan diri. Cara yang paling tepat adalah untuk melawat doktor, jika tidak, komplikasi tidak dapat dielakkan;
  • Penyakit Catarrhal. Sekiranya anda mendapat sejuk, mungkin ada klik di telinga anda. Sebagai contoh, sejuk yang kuat boleh mencetuskan sensasi yang tidak menyenangkan di telinga. Di samping itu, gejala ini boleh membincangkan kehadiran bengkak faring dan rongga hidung. Tiada sebab khusus untuk panik, klik harus pergi apabila anda menyembuhkan sejuk anda;
  • Kekejangan pharynx adalah salah satu punca klik di telinga. Ini disebabkan oleh penguncupan otot yang tajam yang masuk ke tabung pendengaran. Jika penyebab bunyi yang tidak menyenangkan anda tersembunyi dalam ini, maka apabila menelan anda akan menangkap beberapa bunyi berirama. Masalah seperti ini sering dihapuskan dengan bantuan ubat-ubatan, tindakan yang bertujuan untuk melegakan otot. Dalam kes yang jarang berlaku, gangguan seperti ini memerlukan campur tangan pembedahan. Secara umum, jika anda menelan telinga anda ketika menelan, maka anda tidak perlu membunyikan penggera, tetapi ia patut dibicarakan dengan doktor. Pakar akan memberi anda nasihat yang diperlukan, dan anda akan menyingkirkan penyakit;
  • Kontraksi otot telinga tengah. Sekiranya anda merasakan secara rutin klik tunggal yang tidak mendatangkan kesakitan dan ketidakselesaan, ini kemungkinan besar disebabkan oleh otot-otot telinga tengah (putus dan tarikan) dikurangkan. Secara berkala, proses ini boleh berlaku secara spontan. Ini menimbulkan klik. Terutama bimbang tentang perkara ini tidak berbaloi, tetapi jika anda sangat bimbang tentang masalah ini, maka pergi ke hospital. Secara tidak langsung anda tidak perlu merawat apa-apa, eksperimen seperti pada diri anda boleh berakhir dengan teruk.

Bilakah pergi ke doktor?

Tangkap ke telinga: cari punca-punangan fenomena yang tidak menyenangkan

Di atas, penyebab utama klik di telinga diberikan, dan juga dikatakan, apabila perlu untuk mengalahkan penggera. Tetapi untuk meletakkan segala sesuatu di tempatnya lagi, kita akan menyimpulkan.

Semua sensasi yang tidak menyenangkan di dalam gegelung boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan. Yang pertama akan termasuk klik yang timbul untuk alasan yang tidak diketahui dan juga lulus dengan cepat. Selalunya penguncupan otot otot ini.

Orang-orang yang merasakan bahawa ia klik di telinga ketika mengunyah atau menguap, atau ia berlaku secara tidak disangka-sangka, tetapi fenomena ini adalah episodik, dan individu itu tidak merasa sakit atau tidak selesa, maka orang tidak boleh bimbang. Tetapi jika anda sering mengklik, dan ini akan memberi anda sensasi yang tidak menyenangkan, maka anda tidak boleh menangguhkan perjalanan anda kepada pakar otolaryng.

Kumpulan kedua akan memasukkan klik yang berlaku semasa selesema. Fenomena ini disebabkan oleh pembengkakan dan pengumpulan sejumlah besar mukus. Sangat bimbang tentang "bunyi"Tidak perlu. Sebaik sahaja anda menyembuhkan sejuk, semuanya akan hilang. Jika tidak, anda perlu melawat doktor.

Tangkap ke telinga: cari punca-punangan fenomena yang tidak menyenangkan

Kumpulan ketiga termasuk klik yang mengulangi sepanjang masa, menyampaikan rasa sakit atau ketidakselesaan yang teruk. Selalunya, gejala ini menunjukkan perkembangan otitis media. Dalam kes ini, anda tidak boleh menangguhkan melawat poliklinik.

By the way, dengan mana-mana bentuk otitis, jika anda menarik diri anda dengan telinga, anda akan merasa sakit. Tetapi tidak ada ubat-ubatan sendiri. Ini boleh menyebabkan komplikasi.

Sekarang anda tahu bahawa klik di telinga boleh menjadi kedua-dua harbingers penyakit, dan fenomena yang tidak berbahaya. Untuk memahami sama ada penggera perlu dibunyikan atau tidak, dengar sendiri.

Sekiranya anda ternganga di telinga dengan menguap, mengunyah, perbualan aktif atau tindakan lain, tetapi anda tidak merasakan kesakitan, kemudian hidup dengan aman.

Tetapi jika anda merasakan ketidakselesaan yang sedikit, maka lari ke doktor. Ada kemungkinan anda tidak mempunyai apa-apa yang serius, tetapi lebih baik untuk memastikan diri anda. Kesihatan bukan lelucon, jadi berhati-hati!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

8 + 1 =