Kvinnors hälsa

Varför visas klibbig svett: orsakerna och metoderna för behandlingen

Förmodligen, med alla åtminstone en gång fanns det en sådan situation när en plötslig uppvaktning på mitten av natten upptäcker att personen i kroppen och pannan är täckt av en klibbig svett. Det är inte alltid värt att låta ett larm, för om du i stort sett inte har några hälsoproblem eller misstankar om att ha fruktansvärda sjukdomar, kan orsakerna vara banala.

Till exempel, under de svullrande sommarnätterna som du sov, inslagna i en filt. I andra situationer kan överdriven svettning vara en form av en allergisk reaktion på komponenter i filten, till exempel ned eller fjädrar. Genom att ventilera en lägenhet eller byta sängkläder, kan du enkelt undvika att upprepa nattscenariot.

Men det händer också att vakna med klibbig svett på natten upprepas från tid till annan, och mängden fukt blir helt enkelt absurt och lämnar fläckar på sängen.

Varför visas klibbig svett: orsakerna och metoderna för behandlingen

Detta problem råkar även vara svårt att dela med släktingar, och vissa människor tänker inte ens på att gå till läkaren och hoppas att allt kommer att gå själv. Trots allt är problemet med kall klibbig svett endast uppenbart under sömnen, och vakenhet åtföljs av normala kroppsreaktioner.

Och då är personen säker på att allt är bra med honom, men i verkligheten kan nattsvett anses vara ett mycket störande tecken.

Kall klibbig svett - orsaker till fenomenet

Ökad svettning i sig är redan en signal om att det är nödvändigt att genomgå en omfattande läkarundersökning. Som ett symptom kan klibbig svett indikerar inflammatoriska processer i kroppssystemet, början av klimakteriet, diabetes, kränkningar i det endokrina eller kardiovaskulära systemet och i andra fall även tuberkulosens närvaro.

Som regel har alla dessa sjukdomar en stor lista med andra symtom, men det oväntade utseendet av klibbig svett hos en person kan föregripa någon av dem.

Så, svettningens uppenbarelse på natten kan vara ett tecken på sådana problem med kroppen:

 • hjärtinfarkt och andra kardiovaskulära problem;
 • andningsinfektioner;
 • diabetes mellitus;
 • Sköldkörtelsjukdomar;
 • hormonella misslyckanden;
 • menopaus;
 • matförgiftning;
 • misslyckande i ämnesomsättningen;
 • allergier;
 • sjukdomar i nervsystemet och psyken;
 • förgiftning med alkohol eller droger
 • biverkningar mot vissa läkemedel

Du kan tänka dig en skrämmande situation, när alla typer av undersökningar är färdiga, var människors hälsa inom normalen, och svett fortsätter att flöda en ström. Men en annan vanlig orsak till klibbig kall svett är den så kallade idiopatisk hyperhidrosen.

Den här sjukdomen är förknippad med svettkörtors funktion. Sjukdomen är av genetisk natur och kräver en mycket tålmodig inställning till behandling. Detta är emellertid inte det värsta resultatet, eftersom sjukdomen inte är så svår att bota olika droger och hemmetoder.

Vi behandlar klibbig svett med medicinska och folkliga metoder

En person kan bli förvirrad, som först och främst måste åtgärdas, om klibbig svett dyker upp på kroppen och på pannan på natten. Så, ditt första steg är att gå till en hudläkare.

Varför visas klibbig svett: orsakerna och metoderna för behandlingen

Denna specialist kommer att lyssna på allt om ditt problem och, om nödvändigt, skicka dem för leverans av test. Efter att ha fått resultaten kan du behöva konsultera andra läkare, som din hudläkare informerar dig om.

Så är behovet av en undersökning av en kardiolog, en endokrinolog, en expert på narkologi eller till och med en psykiater inte utesluten. Hela teamet av specialister kommer att kunna ge dig en definitiv diagnos, varefter du kan börja behandlingen. När problemet förstörs, kommer ökad svettning att störa dig.

Förutom medicinsk behandling, som läkaren kommer att utse dig, är det överflödigt att stärka kontrollen över kroppshygien, fokusera på rätt näring och överge dåliga vanor. Måttlig fysisk aktivitet och dagliga halvtimmars promenader i frisk luft kan också vara användbara i ditt fall.

För fans av folkmekanismer finns det också alternativ för ytterligare behandling. Till exempel hjälper ett avkok av ek- och ekbark med ett litet tillsats av ättika att minska nattsvett. Det räcker bara att torka av kroppen innan du lägger dig. Om du är en badfläkt, försök sedan ett bad med havsalt och kamille. Ett sådant botemedel kommer positivt att påverka ditt nervsystem. Vissa växtberedningar från överdriven svettning kan köpas på apotek.

Klibbig svett kan tyckas obehagligt, men ett litet problem som du kan leva med.

Men om du kommer ihåg att vår kropp är ett integrerat system där allt är sammankopplat, kan även ett oskyldigt symptom vara en signal om fara. Var inte likgiltig för din egen hälsa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 44 = 50