Psikologi ruang peribadi seseorang | pangudownloads.com
Psikologi

Psikologi ruang peribadi seseorang

Psikologi manusia adalah sedemikian rupa untuk kewujudan yang selesa dia memerlukan ruang peribadi. Zon ini termasuk kawasan sekitarnya, yang dilihat oleh orang itu sebagai lanjutan semula jadi badan fizikal.

Mengapa pelanggaran ruang peribadi untuk seseorang menjadi faktor yang menjengkelkan

Psikologi ruang peribadi seseorang

Adalah dipercayai bahawa zon peribadi bergantung kepada keadaan di mana seseorang dibesarkan. Contohnya, Jepun mempunyai ketumpatan penduduk yang sangat tinggi, oleh itu pemastautin Land of the Rising Sun lebih toleran terhadap pelanggaran kawasan sekitarnya dan tidak menunjukkan pencerobohan pada masa yang sama.

Pada masa yang sama, orang yang diletakkan buatan dalam keadaan yang sempit, kehadiran berterusan di sebelah satu sama lain membawa kepada peningkatan kerengsaan.

Orang yang dibesarkan dalam keadaan bebas, tanpa sekatan wilayah, digunakan untuk jarak jauh ruang peribadi seseorang, dan mereka menuntut pematuhan dengan peraturan ini. Walau bagaimanapun, mereka sendiri tidak pernah mendekati orang asing.

Jika seseorang dibenarkan memecahkan ruang, maka ini adalah orang yang saudara terdekat, rakan atau pasangan seksual, dari mana ia tidak diharapkan mengharapkan serangan. By the way, pencerobohan ke dalam zon peribadi menghasilkan bukan sahaja ketidakselesaan psikologi, tetapi juga memberi kesan yang signifikan terhadap keadaan fizikal.

Kajian pakar perubatan yang bertujuan untuk mempelajari psikologi ruang peribadi seseorang menunjukkan bahawa dalam kes ini terdapat peningkatan yang signifikan dalam pengeluaran adrenalin, yang menyebabkan jantung menewaskan lebih banyak dan mempercepat aliran darah. Perubahan ini menunjukkan kesediaan badan manusia untuk melawan atau kemungkinan penerbangan. Tanda ini adalah atavisme yang diwarisi dari haiwan yang amat sensitif terhadap pencerobohan orang asing ke wilayah mereka sendiri.

Psikologi ruang peribadi seseorang

Oleh itu, perlu diingatkan bahawa tidak setiap orang dapat dengan mudah bertolak ansur dengan pelanggaran zon selesa untuknya. Sudah hampir tidak berkenalan dengan orang itu, adalah mungkin untuk membawa kepada salah faham dalam sikap, semata-mata telah melampirkannya untuk bahu. Fakta bahawa untuk satu adalah norma dan isyarat yang mesra untuk orang lain dapat berfungsi sebagai tanda kekasaran, kehebatan, dasar yang merupakan pelanggaran terhadap ruang pribadi.

Dengan cara ini, wanita dalam hal ini lebih setia kepada satu sama lain.

Mereka mempunyai lebih banyak hubungan fizikal - pelukan dan ciuman di pipi tidak dianggap manifestasi pencerobohan dan dilihat dengan tindak balas yang mencukupi.

Apabila anda bergerak lebih dekat kepada seseorang, jarak yang seseorang bersetuju untuk membiarkan rakan dalam dikurangkan. Tetapi pada mulanya adalah perlu untuk memerhati jarak tertentu, supaya tidak mendedahkan hubungan baru dengan risiko tidak mematuhi ruang peribadi.

Mematuhi apa jarak dianggap selesa

Bergantung kepada hubungan 2 orang, zon ruang peribadi boleh berubah dengan ketara:

Psikologi ruang peribadi seseorang
  • Zon peribadi seseorang dalam hubungan menyediakan zona dengan jarak 15-45 cm. Pada jarak ini, pasangan seksual, anak-anak, hewan peliharaan dapat mendekati seseorang. Zon ini boleh dipecahkan hanya oleh orang-orang dekat emosi.
  • Jarak dengan keyakinan yang tidak mencukupi adalah kira-kira 46-1.22 meter. Ia berada pada jarak ini bahawa orang lebih suka untuk berjauhan dari satu sama lain dalam kenalan yang cetek, contohnya, dalam sebuah parti sekular.
  • Zon sosial adalah perlu untuk merasa selesa di kalangan orang yang tidak dikenali. Jarak dalam 1,22-3,6 meter cuba menahan orang ketika berurusan dengan pekerja baru, di perhentian pengangkutan awam, dll.
  • Zon awam - jarak lebih daripada 3,6 meter, yang dapat bertahan ketika berkomunikasi dengan sekelompok orang yang penting. Contohnya, ini ruang yang paling selesa untuk pensyarah.
Psikologi ruang peribadi seseorang

Malangnya, tidak semestinya mungkin untuk memerhatikan jarak yang diperlukan. Apabila menghadiri konsert, menaiki pengangkutan awam, adalah mustahil untuk mengelakkan hubungan yang tidak diingini.

Oleh itu, adalah disyorkan untuk bercakap secara diam-diam, bukan untuk melihat ke mata orang-orang di sekelilingnya, untuk tidak membincangkan semasa perbualan, bukan untuk melihat orang yang tidak dikenali, memberi tumpuan kepada muka atau pakaian. Dalam kes ini, anda boleh mengelakkan emosi negatif yang berkaitan dengan pencerobohan ke ruang peribadi.

Zon peribadi seseorang tidak boleh dipecahkan hanya dari rasa ingin tahu. Perasaan tidak selesa cukup mampu menyebabkan kerengsaan, yang boleh mengakibatkan tingkah laku yang agresif.

Mengamati ruang peribadi orang lain, seseorang memberi dan ketenangan pikiran mereka sendiri.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

53 + = 58