Bagaimana orang meramal cuaca | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Bagaimana orang meramal cuaca

Umat ​​manusia telah berminat dalam alam sekitar sejak penampilannya, cuba memahami proses yang berlaku di dunia. Ramalan cuaca adalah penting untuk terus hidup. Mengetahui terlebih dahulu apa yang telah disediakan oleh Ibu Alam, mungkin untuk merancang kes-kes dengan kecekapan yang lebih besar, misalnya, untuk meramalkan penanaman dan penuaian.

Bagaimana orang meramal cuaca

Di samping itu, memerhatikan alam semula jadi, seseorang dapat mengenali tanda-tanda panas yang akan berlaku dan bersedia untuknya, mencari perlindungan dan bersembunyi.

Pada masa lalu, untuk mencari ramalan cuaca untuk hari esok kami terpaksa memerhatikan persekitaran dengan cermat, kerana sebelum terdapat satelit dan stesen meteorologi, di mana akan belajar hujan esok atau matahari akan bersinar, ia adalah agak mudah.

Semua pemerhatian dan nota pertama kali diluluskan oleh mulut ke mulut, maka mereka mula direkodkan, dan hari ini mereka mewakili koleksi besar tanda-tanda orang tentang cuaca.

Adalah dipercayai bahawa ramalan cuaca oleh tanda-tanda yang popular di zaman kita tidak bermakna, kerana iklim dan keadaan persekitaran telah mengalami perubahan ketara. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kebijaksanaan dan pengalaman nenek moyang adalah lebih berguna dan boleh dipercayai daripada ramalan cuaca di TV.

Tanda-tanda cuaca rakyat untuk haiwan

Serangga, burung, haiwan – pelopor perubahan cuaca yang terbaik. Tentukan apa yang akan menjadi cuaca dalam masa terdekat adalah sangat mudah untuk haiwan. Jadi, jika lebah berkerumun di atas sarang atau meninggalkan bunga dan berkumpul dalam kumpulan 8-10 individu, ia akan menjadi hujan.

Meramalkan hujan juga mungkin semut, kelip-kelip, pepatung, nyamuk, horseflies, agas. Semut sebelum hujan dimeteraikan pintu masuk kepada semut, pepatung terbang erratically dan mendapatkan dalam pek, kelip-kelip keluar dan serangga perosak (nyamuk, agas) sangat agresif, mereka perlu makan untuk masa depan sebelum ia mula hujan.

Haiwan peliharaan adalah petunjuk cuaca yang sangat baik. Ketika hujan menghampiri, anjing mulai menggulung di tanah, itik memanjat bukit, dan kucing menjilat ekornya.

Mengikut tanda-tanda, jika kumbang, ditanam pada sawit, bersembunyi di antara jari – adalah cuaca buruk, tetapi jika ia mengambil kira dengan cepat – hari matahari akan menonjol.

Sekiranya katak berkeliaran banyak pada waktu petang, pada keesokan harinya cuaca akan menjadi jelas, cerah dan tidak berkesudahan.

Cuckoo menghisap dari pagi itu tanpa henti – pemanasan dijangka.

Cock mula menyanyi di musim sejuk terlalu awal – akan ada cair dalam masa terdekat.

Kucing itu tergeletak di lantai dan malas membengkak – haba hanya sekitar sudut.

Jika semasa hujan, burung-burung dalam negeri tidak bersembunyi – ini bermakna, tidak lama lagi akan menjadi tidak disengaja.

Rama-rama malam terbang mengelilingi rumah, meramalkan angin yang kuat dan sejuk.

Swallow bersembunyi di bawah bumbung – terdapat ribut atau badai.

Sparrows mendapat kawanan dan terbang di antara pokok-pokok – satu kemarau dijangka.

Nightingale tidak berhenti pada waktu malam – ia akan menjadi berangin dalam tiga hari akan datang.

Burung jatuh tinggi pada musim luruh – musim sejuk akan hangat, rendah – sejuk.

Tanda tumbuhan

Bagaimana orang meramal cuaca

Di samping cuaca yang popular untuk haiwan, masih ada tanda-tanda tumbuhan. Sebagai contoh, beberapa bunga dan pokok boleh memberitahu apa yang akan musim sejuk atau musim panas. Jadi, jika terdapat banyak kacang di musim panas, tetapi tidak terdapat cendawan yang cukup, musim sejuk akan menjadi keras dan bersalji.

Jika terdapat banyak acorns di oak, musim sejuk yang sejuk tidak boleh dielakkan.

Sekiranya banyak ladang ditanam di musim panas, musim sejuk yang sejuk dijangka, jika terdapat banyak kendi, musim sejuk akan menjadi panas.

Jika pada musim bunga di daun birch muncul lebih awal daripada di alder – musim panas akan kering, jika kemudian – hujan dan sejuk.

Jika tidak ada rowan yang mencukupi di hutan, musim luruh akan kering, banyak abu gunung – musim luruh akan menjadi hujan.

Pada tumbuhan juga boleh ditentukan tidak lama lagi menghampiri hujan. Setengah jam sebelum hujan bermula honeysuckle sukar untuk memberikan wangian mug mendedahkan pancang, violet condong ke arah tanah, air putih lily meningkat, calendula mengatur pemukul dan semanggi mengecut.

Banyak pohon konifer, mekar dan berbunga madu memancarkan padang, jus atau nektar sebelum hujan dan mula bau dengan kuat.

Tanda-tanda orang tentang cuaca untuk tumbuhan sangat banyak. Pada mereka, anda boleh meramalkan cuaca pada keesokan harinya, dan untuk musim depan.

Oak berkembang di hadapan pokok abu – akan ada kemarau.

Sebaik sahaja maple berkembang, kehangatan menjadi hak undang-undang.

Daun lili air datang ke permukaan-frosts telah berakhir.

Sekiranya bunga lily tidak naik dari air, hujan atau hujan yang berpanjangan dijangka.

Juga, tanda-tanda cuaca pada tumbuh-tumbuhan boleh memberitahu apabila tiba masanya untuk menanam taman. Sebagai contoh, satu tanda bahawa sudah tiba masanya untuk menanam barli adalah tumbuhan juniper pada bulan Mei.

Permulaan bunga itu adalah rowan – ia adalah masa untuk menyemai tomato dan timun.

Mekar ceri liar – ia akan menjadi sejuk, adalah berfaedah untuk menangguhkan kerja menyemai.

Tanda-tanda tubuh surgawi dan fenomena semulajadi

Dalam masyarakat, banyak tanda-tanda tentang cuaca dikaitkan dengan fenomena semulajadi. Sebagai contoh, pada badan angkasa, anda boleh menentukan sama ada esok cerah, hangat atau sejuk dan berangin. Matahari terbenam ungu-merah membayangkan pagi yang sejuk, subuh merah menjanjikan cuaca buruk.

Dim, tidak sampai sebulan boleh didengar meramalkan cuaca basah, biru tepi moon bercakap mengenai ribut yang akan datang, jika bulan dengan cahaya susu yang jelas, kemarau, jika halo bulan merah, angin yang kuat dijangka, dan jika halo kuning, akan dibekukan.

Langit biru pada bulan April – ia akan menjadi hangat dan hujan.

Bintang sentiasa tertarik kepada manusia itu sendiri, selama berabad-abad orang telah menonton langit malam dan menyedari bahawa ia boleh digunakan bukan sahaja untuk menentukan cara, tetapi juga untuk meramalkan cuaca. Amat berguna adalah bintang untuk menyusun tanda-tanda kebangsaan cuaca musim sejuk.

Jika di musim sejuk selepas matahari terbenam di langit bintang-bintang kelihatan jelas – pada waktu pagi akan ada fros dan angin kuat.

Beberapa bintang di langit – badai angin badai dan cuaca buruk dijangka.

Sekiranya bintang kecil, ia akan menjadi salji.

Bintang-bintang bersinar-sinar dan seolah-olah diselesaikan tinggi – ke arah pencair.

Bagaimana orang meramal cuaca

Oleh bintang anda boleh belajar bukan sahaja cuaca pada musim sejuk, tetapi juga pada musim panas, musim bunga dan musim luruh.

Bima Sakti adalah jelas, terdapat banyak bintang di atasnya – akan ada cuaca yang baik.

Pada musim panas terdapat banyak bintang di langit – untuk membersihkan cuaca.

Bintang-bintang hampir tidak kelihatan, mereka bersinar biru atau merah – untuk marah.

Bintang kelihatan melompat di langit – ia akan menjadi sejuk, seperti berjalan – ia akan berangin.

Tidak melihat bintang-bintang – ia akan hujan.

Malam-malam pada akhir bulan April adalah cemerlang – tahun ini akan menjadi tuaian yang baik.

Dan walaupun sering tanda-tanda orang harus memberi amaran tentang badai, badai, terdapat tanda-tanda cuaca yang baik.

Jika matahari keluar pada hari Tatyana, burung tidak lama lagi akan tiba dan akan ada pemanasan.

Jika 1 Februari adalah cuaca yang jelas, musim bunga akan datang.

Kabut pada waktu pagi adalah ringan dan berkerak – hari akan hangat.

Guruh pada bulan September meramalkan musim gugur yang hangat.

Kabus pada bulan November untuk cair.

Jika selepas hujan pelangi hilang dengan cepat – cuaca akan menjadi jelas.

Jika di musim panas kabus cepat menghilang dalam sinar matahari, maka cuaca yang baik telah ditetapkan untuk waktu yang lama.

Salji mencair dari sisi utara anting – musim panas akan panjang dan hangat.

Jika kering pada bulan Mac, lembap pada bulan April, dan sejuk pada bulan Mei, tahun ini akan menjadi produktif.

Tanda-tanda rakyat tidak selalu boleh dipercayai, dan anda tidak perlu bergantung sepenuhnya kepada mereka. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh dinafikan sepenuhnya, kerana banyak daripada mereka akan agak tepat dan boleh membantu dalam pengurusan isi rumah, merancang untuk menanam dan menuai. Berdasarkan pengalaman nenek moyang dan pengetahuan moden, anda boleh mengembangkan tanaman dengan lebih berkesan di taman anda.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 27 = 31