Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan | pangudownloads.com
Rumah yang selesa

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Calla Ethiopia (calla aethiopica) adalah salah satu tumbuhan dalaman yang paling indah yang dimiliki oleh keluarga Aroids. Persekitaran semulajadi pertumbuhannya adalah kawasan paya Afrika Selatan.

Ciri dan gred

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Calla Ethiopia Adalah tumbuhan saka dengan rimpang seperti batang, tetapi kepunyaan bilangan herba. Basal daun yang besar itu, mencapai panjang 30-45 cm dan lebar 20-25 cm, bentuk daun tiroid, berbentuk hati di asas berbentuk hati-lembing.

Daun dibangkitkan pada tangkai yang panjang terus ketinggian 15-30 cm dan ketinggian tangkai bunga bergantung kepada pelbagai dan boleh berkisar 40-150 cm. Apakah yang perlu penjagaan kilang ke rumah dengan kerap mekar calla dan menyenangkan mata dengan penampilan?

Terdapat banyak jenis callas yang cukup berjaya berkembang di rumah dan juga boleh membiak. Mereka berbeza antara satu sama lain dalam saiz daun dan dalam warna bunga dan bedspreads.

Di antara semua varieti, kita boleh menyebutkan yang paling popular di kalangan penanam bunga-pencinta keluarga Kalla, antara mereka:

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan
  • "The Green Goddess" - mempunyai tudung dua warna, pusatnya "Corong" Bunga itu berwarna putih, dan bahagiannya yang sedikit memanjang adalah hijau, bersamaan warna dengan daun;
  • "Kabut Pink" - pangkal tudung dan telinga bunga warna merah jambu;
  • "Red Desire" - bunga dengan tudung putih dan bulu bunga merah-cob;
  • "Pelayaran putih" - varieti yang paling biasa, cirinya adalah hal berkembang yang sangat luas.

Berkembang Calla Ethiopian di rumah sebagai tumbuhan periuk akan membuat dalaman anda menarik dan memberi banyak emosi positif, tertakluk kepada semua peraturan penjagaan.

Penjagaan

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Calla putih Ethiopia dalam budaya tertutup adalah bunga yang agak bersahaja, kerana ia memerlukan sedikit untuk dia merasa baik.

Jadi untuk berbunga tetap dan banyak, serta bunga kesihatan memerlukan cahaya terang tetapi disebarkan tahan 12-14 jam, jadi musim sejuk memerlukan perlindungan tambahan dalam bentuk fitolamp.

Apabila meletakkan bunga di apartmen tempat yang terbaik untuk dia akan menjadi tingkap barat dan timur, tetapi di sebelah selatan akan menjadi terlalu panas dan perlu pritenyat dari matahari panas.

Suhu optimum semasa berbunga dan semasa tempoh rehat adalah 18-20 darjah, tetapi pada awal tumbuh-tumbuhan adalah wajar untuk mengurangkannya kepada 16 ° C. Perbezaan suhu tajam dan draf ke tumbuhan adalah ketat kontraindikasi.

Bagi pengairan, ia harus sederhana semasa pertumbuhan aktif tanaman, dan semasa berbunga - banyak. Dalam tempoh ini, tanah harus sentiasa lembab, tetapi tidak basah. Untuk pengairan, anda perlu menggunakan air yang lembut dan tahan air. Selain menyiram rumah, panggilan Ethiopia mesti menyediakan panas setiap hari "Pancuran", kerana ia sangat penting untuk kelembapan yang tinggi. Pot ini boleh diletakkan pada claydite basah atau diletakkan di sebelah bekas air.

Komposisi tanah tidak begitu penting untuk calla, yang paling penting tanah harus berkhasiat, kelembapan dan udara-telap. Ia boleh menjadi buku asas neutral universal untuk tumbuh-tumbuhan dalaman berbunga.

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Mereka yang ingin membuat campuran tanah anda sendiri, kedai bunga mengesyorkan untuk mengambil jumlah yang sama rumput, daun, tanah gambut, tanah humus dan pasir.

Kilang itu berkembang dari bulan Oktober hingga Mei. Bunga mempunyai tempoh berbunga yang panjang, yang boleh bertahan hingga satu setengah bulan. Potong bunga dalam keadaan tunas setengah tunas untuk jangka masa yang sangat panjang di dalam air - kira-kira dua minggu. Pada akhir bulan April berbunga mula pudar dan menjelang bulan Jun ia berhenti sepenuhnya. Semasa pertumbuhan berbunga dan aktif, bunga perlu disenyawakan dengan penyelesaian baja cecair.

Dalam kes ini, campuran nutrien perlu dipilih dengan betul. Oleh itu, apabila bunga calla, ia perlu memberi lebih banyak fosforus, dan dalam fasa pertumbuhan - nitrogen.

Pembiakan dan pemindahan

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Tidak kira berapa tahun bunga itu penuh, ia memerlukan pemindahan tahunan. Lakukan ini sebaik selepas akhir tempoh rehat, iaitu pada bulan Julai - Ogos. Bunga itu harus dikeluarkan dari substrat lama, dibersihkan dari daun kering dan ditanam di dalam campuran bumi baru. Adalah penting untuk memastikan bahawa leher akar bunga tidak terlalu tertanam di dalam tanah.

Pot mesti dipilih sebagai saiz kecil, kerana akarnya tidak terlalu luas. Kilang itu mendarabkan cabang pucuk rimpang sisi dengan pemindahan tahunan. Pada masa yang sama proses berkembar muda dikeringkan selama 1-2 hari dan kemudian ditanam dalam periuk individu kecil.

Kilang ini juga boleh membiak dan benih, hanya untuk ini mereka mesti dikumpulkan baru, bagaimanapun, pembiakan benih digunakan untuk tujuan pembiakan.

Selepas menyemai benih dalam kotak, mereka dipasang di rak. Untuk percambahan maksimum benih aktif, adalah perlu untuk menjaga suhu dalam bilik pada 20-22 ° C. Selepas benih tumbuh sedikit dan menjadi lebih kuat, anda boleh memulakan pike. Dua bulan selepas pemilihan, tanaman muda dipindahkan ke dalam periuk. Menyayangi calla Ethiopia muda terletak dalam penyiraman yang banyak dan mengekalkan suhu optimum 15-18 °.

Penyakit dan perosak

Bagaimana untuk menjaga Calla Ethiopia di rumah: peraturan dan cadangan

Penyebab utama penyakit yang mempengaruhi panggilan Ethiopia adalah penjagaan yang salah. Penanam bunga rumah yang paling biasa adalah penyiraman yang banyak semasa tempoh rehat.

Juga, punca penyakit sering hipotermia tumbuhan dan draf.

Jika tumbuhan tidak mekar, maka, kemungkinan besar, periuk terlalu ketat atau tumbuhan kurang cahaya. Baja yang tidak sempurna dan kekurangan tempoh rehat juga boleh menyebabkan ketiadaan bunga.

Mujurlah, calla putih Ethiopia sangat jarang tertakluk kepada serangan serangga, tetapi jika ini berlaku, kemungkinan besar, "Tetamu yang tidak diundang" akan ada seekor labah-labah labah-labah. Pada penampilan pertama perosak, kilang itu mesti dibasuh dengan sempurna di bawah pancuran hangat.

Dengan menyediakan kale Ethiopia untuk penjagaan yang betul di rumah, anda boleh mengagumi bunga selama lapan bulan setahun.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

+ 29 = 32