Rumah yang selesa

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Sofa adalah di setiap rumah dan pejabat, kerana ini adalah salah satu yang paling dicari barang-barang dari mana-mana pedalaman. Kami cuba memilih perabot dengan upholsteri dan reka bentuk asal yang paling indah, kerana kami membelinya tidak selama setahun. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, walaupun barang-barang yang paling mahal kehilangan penampilan menarik mereka. Apa yang perlu saya lakukan?

Buang perabot lama dan beli yang baru? Ia tidak perlu mengambil langkah-langkah drastik sedemikian, sudah cukup untuk mengetahui cara membersihkan sofa!

Memilih kaedah pembersihan

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Terdapat banyak cara yang mudah dan berpatutan untuk membersihkan sofa di rumah. Penjagaan seperti itu harus tetap, sebaik sahaja selepas penampilan pada kain pelapis kotoran kotoran atau habuk, mereka mesti berhati-hati dan teliti dihapuskan.

Terutama dalam penjagaan yang kerap memerlukan sofa putih, walaupun kelihatan sangat mahal dan mewah, sebelum anda membeli perabot warna ini, anda perlu berfikir dengan teliti, terutama jika anda mempunyai anak atau haiwan peliharaan.

Jika anda bertanya bagaimana untuk membersihkan sofa dari noda, tuan yang berpengalaman akan menawarkan kaedah dan cara sedemikian:

  • penggunaan penghilang noda;
  • permohonan pembersih stim;
  • kanji;
  • hilang;
  • serbuk basuh;
  • aspirin.

Jangan lupa bahawa kaedah pembersihan ini atau tidak sesuai untuk setiap bahan yang digunakan untuk upholsteri. Sekiranya perabot anda ditutup dengan kawanan, hampir mana-mana kotoran dari permukaannya boleh dikeluarkan dengan penyelesaian sabun pekat atau menggunakan agen pembersihan khas untuk perabot.

Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa bahan ini tidak menyukai pelembab yang kuat. Anda boleh menggunakan pembersih vakum untuk melaksanakan prosedur.

Kami mengeluarkan habuk

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Tidak tahu bagaimana untuk membersihkan sofa kulit, banyak pemilik perabot elit tersebut membenarkan beberapa kesilapan yang merosakkan keadaan barangan dalaman. Sebenarnya, sangat mudah untuk menjaga barang-barang yang diperbuat daripada kulit dan kulit eko: debu dikeluarkan dengan kain lembap, dan noda - dengan bantuan sabun cuci.

Selepas membersihkan lapisan kulit, ia sangat tidak diingini untuk menggunakan udara panas kering untuk mengeringkan produk. Kesan haba pada kulit membawa kepada pembakaran semula dan pembentukan keretakan.

Upholstery Velor sangat sensitif terhadap penjagaan, anda tidak boleh menyumbat kain sedemikian, kerana tindakan tersebut akan menyebabkan kerosakan pada longgokan. Untuk membersihkan sofa kain dari velor dari habuk, gunakan sikat berus lembut untuk menjaga pakaian luar.

Dalam kes ini, anda boleh dengan selamat menggunakan serbet yang diperbuat daripada microfiber, direndam dalam larutan sabun ringan. Untuk membersihkan barang-barang dalaman dari velor diperlukan ke arah tidur siang, selepas akhir penjagaan, bahan harus dikeringkan dengan tuala terry yang bersih.

Habuk dari barang-barang dalaman seperti itu, kerusi rehat di jacquard dan tapestry, sebaiknya dikeluarkan menggunakan pembersih vakum, kerana kain pelapis ini tidak bertolak ansur dengan kelembapan.

Hilangkan pelbagai kesan

Orang yang biasa makan di ruang tamu atau lounge, menikmati hidangan sambil menonton TV, jarang mengelakkan penampilan tempat di sofa kegemaran anda. Jangan kelewatan membersihkan perabot untuk masa yang lama, kerana semua kesan lama tidak dikeluarkan dengan mudah kerana kelihatannya pada pandangan pertama. Jika anda hanya meletakkan noda pada kain pelapis, ia harus segera direndam dengan tuala.

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Jejak jus tumpah dari pelapis boleh dikeluarkan dengan menggunakan campuran ammonia dan cuka.

Untuk membuang kecacatan, gunakan campuran yang disediakan untuk noda dan biarkan ia kering. Apabila kain kering, kawasan yang dirawat perlu dibilas dengan air bersih dan dikeringkan.

Noda dari darah segar walaupun dari pelapis putih boleh dikeluarkan dengan bantuan air sejuk dan sabun cuci. Sekiranya anda mencari bekas darah yang lama di atas perabot kerusi, cuba buangkannya dengan aspirin, larutkan satu tablet dalam 200 ml air.

Apabila anda perlu mengeluarkan bintik-bintik darah lama dari sofa putih atau krim, anda boleh menggunakan larutan garam. Untuk penyediaannya, satu sudu garam perlu dibubarkan dalam satu liter air. Tidak sengaja membersihkan upholsteri dari pencemaran pada satu masa, maka anda perlu mengulangi prosedur tersebut.

Ramai suri rumah sangat kecewa apabila melihat bahawa mereka mempunyai noda pada perabot kegemaran mereka. Walau bagaimanapun, tidak ada sebab untuk dikhuatiri, kerana ia sangat mudah untuk menghapus lemak: pertama, sisa-sisa itu mesti tepu dengan garam besar, dan kemudian noda itu harus direndam dengan serbet.

Ia adalah lebih sukar untuk menghapus kesan kopi. Sekiranya anda menumpahkan minuman ini pada upholsteri cahaya lembut, gunakan larutan cuka, dicairkan dengan air, dan juga detergen untuk hidangan.

Noda dari wain merah harus dikeluarkan dalam beberapa tahap: pertama tempat minuman itu dituangkan, perlu mengeringkannya dengan tuala, kemudian tuangkan garam di atasnya dan gosokkannya dengan sikat lembut. Kemudian ia perlu dirawat dengan alkohol. Jika tertumpah wain putih, noda dari itu boleh dikeluarkan tanpa menggunakan garam.

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Vanish - alat sejagat dengan mana anda boleh membersihkan pelapis dari pelbagai bahan cemar. Vanisham untuk membersihkan sofa sangat mudah, hanya ikuti arahan.

Jangan gunakan pembersih ini untuk pelapis itu sendiri, kerana ia terdiri daripada tisu yang berbeza dan tidak diketahui bagaimana mereka akan bertindak balas terhadap tindakan kimia itu.

Itulah sebabnya sebelum anda membersihkan sofa hilang, ia mesti dicairkan di dalam air, dibasahkan dengan kain, diperasnya, dan kemudian mula memproses kawasan tercemar.

Mengembalikan rupa baru kepada produk kulit

Membeli perabot kulit mahal di rumah atau pejabat anda, anda harus memahami bahawa ia memerlukan penjagaan yang teliti. Mengetahui bagaimana untuk membersihkan sofa dari kulit eko-kulit atau tulen, anda akan memperluaskan kehidupan operasi dan mengekalkan rupa menarik perabot anda selama beberapa tahun.

Pertama sekali, anda mesti mengecualikan dari penyingkiran noda biasa anda, mencuci dan membersihkan serbuk kasar, merosakkan permukaan kulit. Untuk rawatan utama, cukup untuk menggunakan flanel biasa atau kain lyazevuyu dan penyelesaian sabun.

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Adalah diketahui bahawa lebih mudah untuk mencegah terjadinya masalah daripada membuangnya kemudian. Ia juga mempedulikan perabot kulit. Kulit akhirnya kehilangan keanjalannya, mengering dan mula retak.

Untuk mengelakkan hasil sedih sedemikian, anda perlu sentiasa menjaga sofa kulit. Adalah disyorkan bahawa sekali setahun perabot kulit dirawat dengan penyelesaian khusus berdasarkan stearin farmasi.

Adakah anda secara tidak sengaja menumpahkan wain atau jus pada perabot ringan, dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk membersihkan sofa kulit putih? Hanya perlahan-lahan lap di tempat pencemaran dengan kain ringan lembut dibasahkan dengan larutan alkohol yang lemah.

Kami menggunakan pembersih wap

Antara kaedah moden yang bertujuan untuk membersihkan permaidani, sofa dan kerusi berlengan, pemprosesan tempat tercemar oleh pembersih wap adalah popular. Untuk tujuan ini, anda harus menggunakan peranti berkualiti yang tidak merosakkan permukaan perabot.

Bersihkan sofa yang terbuat dari kulit, kulit eko dan kain dari habuk dan kotoran

Untuk membersihkan kain pelapis dengan pembersih wap, anda perlu memilih peranti yang berkuasa supaya semua habuk dan kotoran dikeluarkan sepenuhnya, jika tidak perabot anda akan menjadi kotor lagi dengan cepat. Gunakan sedikit detergen, kerana kelembapan yang berlebihan kepada bahagian pedalaman ini tidak akan dilakukan.

Sebelum anda membersihkan sofa dengan pembersih wap, masukkan air suam ke dalam bekas khas, di mana pembersih telah dicairkan. Berjalan di permukaan yang tercemar beberapa kali, memberi perhatian khusus kepada kesannya.

Pilih sendiri cara yang paling sesuai untuk menjaga atribut penting dalam pedalaman moden ini, dan simpannya selalu dalam keadaan baru!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 + 1 =