Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur | pangudownloads.com
Saya ibu!

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Tiada kejadian dan fenomena dalam kehidupan kanak-kanak yang tercinta melarikan diri dari mata ibu bapa. Sesuatu yang membuat mereka gembira, tetapi sesuatu yang membuat anda bimbang. Kes-kes yang terakhir merangkumi bayi ketika tidur. Kadang-kadang sebab bahawa bayi mula berkedut ketika tidur tidak cukup berbahaya, dan kadang-kadang mereka benar-benar pantas mendapat perhatian dan memperbaiki masalah itu.

Sebelum anda menghubungi doktor, cubalah mengenalinya sendiri, supaya jika perlu, dapat membantu anak anda.

Fisiologi

Ibu bapa yang prihatin, doktor menjelaskan bahawa fenomena ini tidak dikaitkan dengan sebarang patologi dan tidak perlu risau. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa badan bayi melalui tempoh penyesuaian kepada keadaan di sekeliling dunia, yang disapu dari keadaan kehidupan di dalam rahim ibu.

Ini disebabkan oleh keistimewaan sistem saraf - mekanisme brek kanak-kanak masih tidak sempurna, yang tidak membolehkannya cepat beralih dari tidur untuk tidur. Adalah dipercayai sehingga bayi mencapai tahun ini, fenomena ini adalah norma.

Terdapat sebab-sebab objektif lain mengapa kanak-kanak berkeringat semasa persaraan:

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur
  • Doktor mengatakan bahawa fenomena ini lebih biasa pada kanak-kanak yang dilahirkan sebelum tempoh. Kebimbangan ibu bapa tidak seharusnya disebabkan;
  • Carapaces yang paling mudah alih adalah lebih sukar untuk tidur, supaya mereka dapat menggeletar;
  • Ramai kanak-kanak perlu mengalami keletihan. Ini terutama berlaku untuk kanak-kanak aktif;
  • Terdapat laporan bahawa impian kanak-kanak datang walaupun dalam rahim. Ini juga boleh menjadi salah satu sebab untuk mengelakkannya. Seorang kanak-kanak boleh berulang kali bangun dari mimpi, yang juga tidak boleh menyebabkan penggera jika tidak berlaku lebih dari 10 kali sepanjang tempoh rehat, dengan syarat tidak ada rangsangan luar;
  • Otot kanak-kanak, serta orang dewasa, tiba-tiba berkurangan apabila tidur, sehingga mereka mengalami perasaan yang dipanggil ketakutan hypnagogic. Fenomena ini diiringi oleh mimpi, di mana kanak-kanak itu jatuh dari ketinggian, gagal. Dari perasaan ini, dia mengalami perasaan kecemasan, yang sangat cepat berlalu, seperti mimpi itu sendiri.
Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Punca ini mungkin juga sensasi menyakitkan yang berkaitan dengan pemotongan gigi atau kolik yang menyusul penyesuaian perut dan usus bayi untuk pencernaan makanan.

Pembunuhan berlaku, sebagai peraturan, semasa tempoh tidur dangkal, bahagiannya dari jumlah masa rehat kanak-kanak lebih besar. Pada masa ini, mereka boleh bergerak kaki dan lengan mereka, tersenyum, membuat bunyi, berkedut.

Dalam kes ini, jika anda bangun dia, jangan beristirahat penuh.

Fase tidur anak muda bertukar dengan cepat, jadi selama satu tempoh istirahat, dia dapat mengubah tingkah lakunya berkali-kali. Sering kali ini membawa ibu bapa kepada idea bahawa kanak-kanak itu tidak berehat sama sekali, dan tidur anak itu patah.

Penyakit

Fenomena ini boleh memberi isyarat penyakit bayi.

Untuk mengecualikan kemungkinan ini, perhatikan faktor-faktor berikut:

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur
  1. Berapa kerap dia bangun;
  2. Tentukan rentak pergerakan;
  3. Menganalisis kesihatan umum anak anda.

Apa yang boleh memberitahu ibu bapa bahawa anak mereka memerlukan nasihat pakar?

Kejutan

Kadang-kadang seorang kanak-kanak melompat apabila tertidur, jika ia mempunyai sawan. Mereka berbeza dari irama rambut yang biasa. Jika anda mendapati bahawa mana-mana bahagian badan bayi atau dia jerks sepanjang jalan seolah-olah beku, ia bernilai beralih kepada ahli saraf. Mungkin terdapat gangguan neurologi dan perlu menjalani rawatan. Adalah penting untuk diingat bahawa ini bukan gejala yang tidak berbahaya.

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Sesetengah ibu bapa menolak bahawa anak itu sedang berkembang, tulang dan ototnya mengalami perubahan.

Walau bagaimanapun, sawan mungkin menunjukkan kekurangan badan dalam natrium bayi, kalium dan mineral lain serta penyakit seperti epilepsi, gangguan psikiatri, penyakit sistem endokrin, dan lain-lain

Sering kali mereka benar-benar gangguan umur.

Ini terjadi apabila anda menyalahgunakan carapace (apabila dia merasakan kemarahan, kemarahan, dan manifestasi negatif lain terhadap dirinya). Selepas mencapai 3 tahun, manifestasi ini boleh hilang dengan sendirinya. Sesetengah kanak-kanak yang berusia lebih dari 3 tahun mengalami sawan pseudo. Lelaki meniru mereka dengan tujuan memeras orang dewasa.

Dalam kebanyakan kes ini, gejala ini ditunjukkan bukan sahaja dalam masa tidur yang tertidur, tetapi juga semasa terjaga. Alasan dan cara menyelesaikan masalah mesti dibincangkan dengan doktor.

Menangis, bimbang

Menangis sering mengiringi bukan sahaja tempoh terjaga, tetapi juga masa tidur yang tertidur. Jika ia adalah soalan tentang bayi, ia boleh disambungkan, pertama sekali, dengan ciri-ciri usia. Inilah satu-satunya cara baginya untuk menyatakan emosi, keletihan, melegakan ketegangan. Apabila kanak-kanak menangis, menenangkan lebih cepat, dan hanya "Setelah menyatakan", tidur dengan tenang.

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Dan siang dan malam dari keletihan, kanak-kanak itu boleh berubah-ubah pada usia sehingga 1.5 bulan. Tempoh ini dicirikan oleh fakta bahawa karapuz tidak membezakan masa hari. Untuk cepat mengajar bayi anda kepada mereka, hari menonton, bermain dan aktivnichal dengan dia, dan apabila dia sedang tidur, jangan menutup langsir untuk siang menembusi ke dalam bilik. Pada waktu malam, buatlah gelap di bilik kanak-kanak, dan jika dia bangun dan mula menangis, anda tidak perlu bercakap dengannya.

Adalah satu lagi perkara jika seorang anak tidak hanya menangis ketika sedang tidur, tetapi berkelakuan tidak gelisah, cemas.

Ini mungkin menunjukkan adanya penyakit ini. Ukur suhu, yang kerap menyertai gejala sedemikian. Sering kali, penyebab gangguan tidur adalah penyakit seperti keradangan kelenjar, kelenjar. Kadang-kadang ia dilindungi dalam riket. Pada masa yang sama, kebimbangan dan menangis bayi disertai dengan menggerutu.

Berkeringat

Apabila ibu bapa menyedari bahawa anak itu berpeluh, tertidur, mereka tidak selalu memeriksa sebarang penyakit. Dalam banyak kes, ini adalah benar, kerana berpeluh bayi boleh turun keturunan atau dijelaskan oleh ciri-ciri badan. Walau bagaimanapun, mengenai isu ini anda perlu berunding dengan doktor.

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Fenomena ini diperhatikan dalam carapace yang diberi makan dengan baik.

Dengan tidak adanya sebarang penyakit bersamaan, tidak ada sebab untuk dibimbangi, kecuali berat badan anak itu juga perlu dikawal, kerana ia boleh menjadi penyebab pelbagai penyakit.

Jika kanak-kanak cenderung berpeluh semasa tidur, bersikap tidak selesa, berunding dengan ahli neurologi, ahli kardiologi, endokrinologi.

Hakikatnya, ia boleh menjadi gejala penyakit seperti tuberkulosis, diabetes mellitus, metabolisme terjejas, penyakit kelenjar getah bening dan sistem saraf.

Sebagai peraturan, jika bayi berkeringat dengan lusuh, tidur, doktor mengesyorkan agar dia mengeras, memberi perhatian kepada penguatkuasaan imuniti, dan jangan biarkan kanak-kanak berlebihan.

Bagaimana untuk memastikan tidur yang sihat?

Sesetengah pakar pediatrik menasihatkan cara lama untuk merayap bayi, menerangkan ini dengan fakta bahawa ia boleh diselamatkan dengan cara ini dengan menggerutu. Di samping itu, dia merasakan dirinya terbungkus dengan selamat.

Punca-punca kebimbangan bayi ketika tidur

Ibu hanya mengusap bayi itu, jika dia mula berkedut atau menangis sebelum tidur - setelah merasakan kehangatan orang pribumi itu sendiri, anak muda itu akan tenang dan tidur dengan lebih cepat.

Kanak-kanak merasakan keadaan emosi ibu, mengambilnya, jadi ibu disyorkan untuk menjadi saraf mungkin, untuk cuba menghilangkan tekanan.

Letakkan cahaya malap di dalam bilik tidur bayi.

Cahaya yang redup akan menyelamatkannya dari ketakutan, menenangkannya. Jika anda berfikir bahawa anda memerlukan keheningan yang ideal untuk ketenangan kanak-kanak, anda tidak sepenuhnya betul, tk. Sejak masa berada di rahim, kanak-kanak telah terbiasa mendengar pelbagai bunyi.

Ini tidak bermakna sesuatu yang harus digemari di sekelilingnya, meresap, bergegas, tetapi bunyi semulajadi pangsapuri anda tidak akan menyakitinya.

Terutama dekat dengannya adalah suara suara Ibu, yang menyanyikan lagu lullaby, memberitahu cerita. Malah dari perkembangan janin, kanak-kanak itu dapat digunakan untuk mendengar muzik, jika anda menyertakannya. Oleh itu, dia akan tenang di bawah bunyi yang biasa, contohnya, bayi perempuan. Sekiranya anda tidak meletakkan anaknya sebelum dilahirkan, tidak mengapa - dia akan dapat membiasakan diri selepas kelahirannya. Biasanya, anak-anak diberi muzik lullaby atau klasik untuk tidur, yang mereka dengar dan tenang.

Beri kasih sayang dan kehangatan anak anda, maka tidurnya akan kuat dan sihat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 5 =