Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke | pangudownloads.com
Skönhet och hälsa

Debunking de “populära” myterna om faran att riva av ett födelsemärke

Om födelsemärken i det vanliga folket finns det många myter och legender. Man tror att de förekommer hos människor från födseln och uppstår på samma ställen med nästkommande släktingar. Och ändå vet många en vanlig fågelskräm som utrotar nevusen, du kan dö av onkologi. Alla dessa fakta är den renaste illusionen.

Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke

Låt oss se vad en mol är? Moles är godartade neoplasmer på ansiktet eller kroppen hos en person som representerar ett kluster av pigmentmelanin, vilket är anledningen till att de har en karakteristisk färg. I medicinsk praxis kallas vanliga molar nevi simple.

Nevrar är konvexa och plana, stora och små, ljusa och mörka. Det är konvexa födelsemärken som ofta lider av mekanisk skada. Och folk tror att samtidigt är onkologi nära förestående. Det är inte alls alls.

Men uppmärksamma inte den slitna rodinka heller inte värt det. Sanningen tog som vanligt ställning som "gyllene medelvärde". Så, vad händer om du river av en mol?

"Men vi hade ett fall ...", eller exempel som leder de okunniga

Exempel nr 1. En av mina grannar skadade av misstag, det verkar, att papillomen tar en dusch. Trots råd från läkare gick hon inte någonstans. På platsen för en slumpmässigt borttagen vett, bildades en hel volymetrisk tumör. Sex månader senare dog en kvinna av hudcancer.

Svar. Din granne hade redan en liten tumörcancer och hennes "födelsemärke"Var melanom i sig. Bryt det, det provocerade bara tumörens tillväxt och progression på samma plats. Faktum är att hon redan hade onkologi, och hennes mekaniska skada gav sig bara tillväxt - och ingenting mer. Självklart är det ganska olyckligt att hon ignoreras av specialister, men i detta fall skulle inte ens en kvalificerad och erfaren onkolog ge några garantier. I det här fallet var det mycket bättre att rådgöra med en läkare när utbildningen började visa sig otillräckligt: ​​att växa okontrollerbart, klia och blöda. Då kan kvinnan räddas genom att tillhandahålla förebyggande hjälp. Men dess fall kan inte relateras till en liknande process hos en frisk person.

Exempel nr 2. Min man rev av ett födelsemärke när han föll, och den riktiga blödningen började! Blodet sprang länge, och vi kunde inte stoppa det. Nu är makan rädd för cancer, men vägrar att gå till doktorn.

Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke

Svar. Om det skadade födelsemärket provocerade blöda, var det förmodligen ett angiom, det vill säga en plats för proliferation av små kärl och kapillärer. När integriteten hos en sådan uppbyggnad kränks går blodet på länge och ganska intensivt. Men när det stannar finns det inget att oroa sig för längre - angiom, till skillnad från visuellt "ofarliga"Nevi, utvecklas aldrig till maligna tumörer. Men även här kan beteendet hos mannen inte kallas prisvärt - för att stoppa blödning är det bättre att söka medicinsk hjälp. Läkare kommer att utföra denna åtgärd under de striktaste aseptiska och antiseptiska förhållandena. Dessutom kommer patienten att ordineras olika läkemedel som skyddar mot infektion. Därför, att konsultera en läkare i sådana fall, om inte nödvändigtvis, är det mycket önskvärt.

Exempel № 3. Och jag rakade en gång en mol på benet. Mer exakt, smed det lite. Blodet gick förstås, men jag stoppade det snabbt med väteperoxid. Det fanns inga konsekvenser och uppstår inte till denna dag.

Svar. Vanligtvis händer det. Om nevusen eller papillomen var godartad och inte hade någon relation till den onkologiska processen, regenererar platsen för den tidigare neoplasmen snabbt och hälsorisken är helt utesluten. Om mekanisk irritation uppträder ständigt och det konvexa nevuset ibland bryter mot integriteten, blödning, är det vettigt att konsultera en läkare och ta bort den innan den är för sent. Födelsemärken, som ständigt utsätts för friktion och skada, är mer sannolika än andra för malignitet (degenerering i cancercancer). Därför är det i detta fall lämpligt att snabbt och smärtfritt avlägsna tumören med ett laser eller flytande kväve.

Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke

Ändå, om du av misstag slog av nevus och är allvarligt orolig för eventuella komplikationer, är det bäst att konsultera en kvalificerad specialist för råd. Om neoplasmen ger dig obehag och tidigare kan du behöva skicka en sönderdelad mol till en histologisk undersökning.

Denna studie kommer att ge läkaren en objektiv bild av om neoplasmen var godartad. Om resultaten av analysen är ogynnsamma kommer dermatologen att hänvisa till en onkolog som ska ordinera lämplig behandling. Därför frågan "vad händer om slet födelsemärke" kan svara entydigt bara så - i alla fall inte göra sig av med det.

Vad ska jag göra om min neoplasma är skadad?

Vad ska jag göra om min moln är rippad och blodet går av? Om detta hände med dig eller ditt barn, var inte panik. Nu är det viktigt att vidta åtgärder för "första hjälpen", och inte förtvivla och sopa.

"Sliten av födelsemärken, vad ska man göra?»: Tips erfarna läkare:

  • Så om du började blöda, är det viktigt att stoppa blödningen på ett standardiserat sätt, med hjälp av en stram bomullstuss indränkt i en antiseptisk;
  • Därefter brännskada huden med en koncentrerad lösning av väteperoxid och applicera ett bandage (nödvändigtvis sterilt!);
  • Vad ska jag göra om jag har rivit mitt födelsemärke och det finns inget blod? I detta fall bör neoplasmen placeras i saltlösning och tas till kliniken för histologisk undersökning. I allmänhet är det viktigt att göra i alla fall, oavsett om det finns blödning eller inte.
  • Om nevusen var delvis skadad representerar den för dig eller din älskade den största faran. Rester av melanin kan lätt tränga in i blodet och framkalla svåra patologier. Därför, om integriteten av tumörerna bröts bara hälften, en tredjedel eller en fjärdedel, är det viktigt att gälla så snart som möjligt för kirurgen.
Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke

slutsats: om födelsemärket inte var ett melanom, framgångsrikt förtäckt som en godartad neoplasm, har du inget att frukta om det bara skada det. Den potentiella risken för hälsa och liv är bara maligna tumörer, vilka är små och först liknar vanliga näsan.

Men i det här fallet är riskerna minimala - Melanomdödligheten är bara 0,2%, medan risken för dödsfall från kardiovaskulära problem når alla 50%. Därför är det viktigaste i alla fall - var inte nervös och ta inte allt som händer med hjärtat.

Var det sönderdelade födelsemärket godartat?

Du kan självständigt förstå vad ett skadat födelsemärke var. Noggrant inspektera platsen för dess tidigare lokalisering. Har skuggan och texturen på huden förändrats på den? Inte de friska närliggande vävnaderna blir för mörka och "spröd"? Eller kanske har du en uttalad smärtsam värk, öm typ?

Eller på en plats av den rivna näsan blev födelsemärket igen bildat och dessutom blödande? I alla dessa fall föreligger risken för att den skadade neoplasmen var melanom. Så glöm inte "bevara"Det i saltlösning och hänvisa till lämplig undersökning.

Debunking de "populära" myterna om faran att riva av ett födelsemärke

Det finns nevi, som ständigt utsätts för friktion och mekanisk skada. De är vanligtvis skadade av kläder, skor, tvättdukar, andra delar av kroppen. Om detta händer i ditt fall borde du kontakta dermatologen för att ta bort tumören. Moderna metoder för att eliminera mol är absolut säker, smärtfri och snabb att genomföra.

För din del är det viktigt att förklara för dina barn varför du inte kan riva av mol. Bebisar visar ofta intresse för fläckar på sina kroppar och kan oavsiktligt störa deras integritet. Ta därför besväret med att genomföra en instruktion med dem om detta ämne. Det är inte överflödigt att underrätta barnet om vad det ska göra om födelsemärket avvisades.

Glöm inte att följande symtom alltid indikerar behovet av att kontakta en hudläkare:

  • Klåda och brännande i neoplasmområdet
  • En skarp eller gradvis ökning av hennes storlek;
  • Ändra formen och strukturen i tillväxten: hudens yta blir lös, börjar att skala och spricka;
  • blödning;
  • Förekomst av inflammation och ömhet.

I princip finns det ingen anledning till förtvivlan vid nedbrytningen av en mol. Det är bara nödvändigt att behandla denna incident noggrant och följ de grundläggande rekommendationerna från specialister. Var frisk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

13 + = 18